dinsdag 12 maart 2013

Vindaloo met kalkoen, basmatirijst en komkommersalade

Vindaloo met basmatirijst en komkommersalade


Vindaloo is een Indiaase curry wat meestal wordt gemaakt met vakensvlees of lam, ik heb het met kalkoen gemaakt, kip kan natuurlijk ook prima.
De currypasta heb ik ook zelf gemaakt, je kunt het ook kant en klaar kopen maar ik vind zelf maken leuk en dan weet je wat je eet.
Ik heb wat minder rode peper gebruikt in de currypasta: 2 gedroogd ipv 4 en 1 verse ipv 2.
Erbij hadden we basmatirijst en komkommer salade

De recepten komen uit Jamie's kookrevolutie

Voor 4 tot 6 personen


2 middelgrote uien
4 tenen knoflook
1 tot 2 verse, rode Spaanse pepers, naar smaak
een stuk verse gemberwortel ter grootte van een duim
een bosje verse koriander
4 rijpe tomaten
arachide- of zonnebloemolie
een klontje boter
800 g in blokjes gesneden varkensschouder, liefst scharrel of biologisch
Vindaloopasta zoals hieronder beschreven of een half potje Patak’s vindaloopasta
zeezout en zwarte peper uit de molen
6 eetlepels balsamicoazijn
1 eetlepel vloeibare honing
200 g biologische yoghurt
1 citroen
Ingrediënten voor de vindaloo

Ter voorbereiding:

Pel de uien, halveer ze en snijd ze in dunne plakjes • Pel de teentjes knoflook en snijd ze in dunne plakjes •Snijd de Spaanse peper(s) in dunne ringetjes • Schil de gemberwortel en snijd hem in dunne plakjes • Pluk de korianderblaadjes van de steeltjes en hak de steeltjes fijn • Snijd de tomaten in kwarten

Mise en place

Het maken:

Zet een grote braadpan op matig tot hoog vuur en doe er een paar scheuten olie en een klontje boter in • Doe er de ui, knoflook, peper, gember en koriandersteeltjes bij en bak die 10 minuten tot ze zacht en goudbruin zijn • Voeg er de blokjes vlees en de vindaloopasta aan toe • Roer om de currypasta te verdelen en doe er wat zout en peper bij • Doe de tomaten, balsamicoazijn en honing erbij met zo veel water dat alles onderstaat - ongeveer 4 deciliter - en roer nog eens • Breng de curry aan de kook, zet het vuur laag en laat hem met het deksel op de pan 45 minuten zachtjes pruttelen • Controleer de curry regelmatig om te kijken of hij niet te droog wordt en doe er zo nodig nog wat extra water bij • Wacht tot het vlees mals en gaar is en proef dan of er nog wat zout en peper bij moeten - wees er wel voorzichtig mee.

Het serveren

Deze curry kun je met rijst serveren, en met een paar lepels biologische yoghurt erop.
Strooi er de korianderblaadjes over en serveer er partjes citroen bij om erover uit te knijpen

Vindaloopasta

2 tenen knoflook / een stuk verse gemberwortel ter grootte van een duim / 4 gedroogde, rode Spaanse pepers / 1 eetlepel kurkuma / ½  theelepel zeezout / 3 eetlepels arachideolie / 2 eetlepels tomatenpuree / 2 verse, rode Spaanse pepers / een bosje verse koriander
Kruiden om te roosteren; 1 theelepel Zwarte peperkorrels / 4 kruidnagels / 2 theelepels korianderzaad / 2 theelepels venkelzaad / 1 theelepel fenegriekzaad

Bereiding vindaloo pasta

Pel en schil om te beginnen knoflook en gember • Zet een koekenpan op matig tot hoog vuur en doe de specerijen die je wilt roosteren in de droge pan • Rooster ze een paar minuten, tot ze goudbruin zijn en heerlijk ruiken, haal de pan dan van het vuur • Doe de geroosterde specerijen in een vijzel en stamp ze fijn, of verpulver ze in een keukenmachine • Meng de specerijen met de rest van de ingrediënten in een keukenmachine tot je een fijne pasta hebt

Komkommersalade

Voor 4 tot 6 personen
 Schil 2 komkommers met een dunschiller, snijd de uiteinden eraf en snijd de komkommers in de lengte doormidden • Schep met een theelepel voorzichtig de zaadjes eruit en gooi die weg • Hak de komkommers in onregelmatig gevormde, hapklare stukjes en doe die in een kom • Strooi er een flinke snuf zeezout en zwarte peper uit de molen op • Doe er 6 eetlepels extra vierge olijfolie en 2 eetlepels citroensap bij en meng alles goed • Pluk wat blaadjes van een paar takjes verse munt en hak ze grof • Doe ze bij de salade en hussel alles door elkaar


Komkommersalade






2 opmerkingen:

  1. Leuk, alweer een curry. En mooi dat je er een paar foto's bij hebt geplaatst. Zelf een currypasta maken is eigenlijk zo gedaan, helemaal als je het in de keukenmachine of in het bakje van de staafmixer doet.
    Wat vond je ervan? Voor herhaling vatbaar?
    (ik mis de cijfers van Renty ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor voor herhaling vatbaar, maar weer een nieuwe proberen is ook leuk en misschien nog wel lekkerder.
      Ik heb Renty niet gehoord, dat zijn goede tekens :-)

      Verwijderen