zaterdag 16 november 2013

Chocoladetaart met Marsala




Wat lekkers bij de koffie of thee met chocolade lust toch iedereen? Of het nou brownies of muffins zijn of een stukje taart, het gaat er altijd wel in.
Ik had wel zin om een taartje met chocolade te bakken en pakte eigenlijk automatisch het boek 'Hoe wordt ik eengoddelijke huisvrouw' van Nigella Lawson.
Ik wist bijna zeker dat ik daar een recept is zou vinden, Nigella en chocolade gaan nu eenmaal perfect samen.
Er is in dit boek zelfs een heel hoofdstuk aan  chocolade gewijd, cake, custard, koek, brownies en uiteraard taart in alle soorten en maten.
Het is het taartje met Marsala geworden,  volgens Nigella een topper maar ik denk dat ze dat van alle snaaierij vindt.
Het is een vrij licht taartje geworden, vaak is chocoladetaart best wel zwaar en machtig dat vonden wij van deze niet. De toplaag maakt het helemaal af, het ziet er natuurlijk mooi uit en het maakt het nog lekkerder!

Ingredienten voor 8 tot 10 personen: 

Voor het beslag:
100 g boter
100 g pure chocolade, in stukjes
4 grote eieren
175 g fijne kristalsuiker
50 g zelfrijzend bakmeel, 3 keer gezeefd
3 el Marsala

Voor de toplaag:
100 g pure chocolade, in stukjes
1 el Marsala
100 ml slagroom

Springvorm van ø 22 cm, ingevet en de bodem bekleed met bakpapier
Wij hebben geen vorm van 22 cm, ik heb een 24 cm gebruikt, het taartje is dan natuurlijk wat lager. 



Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180°C.
Laat de boter en de chocola samen smelten in de magnetron of au bain marie en laat het mengsel iets afkoelen. Klop de eieren en suiker tot een dik, bleek mengsel dat wel twee of zelfs drie keer in volume is toegenomen. Spatel er met zachte hand de gezeefde zelfrijzend bakmeel door en probeer daar­bij niet alle lucht kwijt te raken. Spatel er nu het boter-en-chocolade-mengsel heel zorgvuldig door. Giet het beslag in de vorm en bak het 35 minuten, de bovenkant moet dan stevig zijn.

Laat het gebak 5 minuten afkoelen op een rooster, sprenkel er dan de Marsala. Laat het gebak helemaal afkoelen voordat je het uit de vorm haalt.

De toplaag:
Laat in een pan met dikke bodem op laag vuur de chocola, de Marsala en de room smelten. Zet de pan van het vuur en klop het mengsel tot het de goede dikte heeft: glad, dik, maar niet stijf. Verdeel het over de bovenkant van de taart. Wanneer de toplaag gestold is heb je een prachtige glanzende Sacher-achtige laag ganache op je matbruine taart.


2 opmerkingen:

  1. O die ziet er inderdaad heerlijk uit. Ik heb het boek van Nigella ook maar er volgens mij nog nooit iets uit gemaakt.... Zal hem nog eens beter bekijken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zou het boek zeker nog eens pakken, ik heb zomaar het vermoeden dat je er wel wat lekkers in vindt. En dan ben ik natuurlijk heel benieuwd naar de foto, zal die net zo mooi worden als die van mij hahahahahaha

      PS Gefeliciteerd!

      Verwijderen