zaterdag 26 juli 2014

Citroenijs met maanzaad




Ik heb van Evert een nieuw kookboek voor mijn verjaardag gekregen .....
De eerste indruk was mwah, zal ik hem houden of zal ik hem ruilen. Ik krijg van hem wel vaker een kookboek dat ik denk, hoe verzin je het. Goed bedoeld natuurlijk maar waarom zo een onbekend boek terwijl de boekwinkel vol ligt met bekende boeken die ik best wel wil hebben.
Ik zie het maar als gave, dat hij net dat boek uitkiest wat ik niet zou kopen, zo ook dit boek.
Voordat ik nou direct naar de winkel ren om het te ruilen toch maar eens even op mijn gemak doorgebladerd. Prachtige foto's daar ligt het niet aan en de recepten vallen eigenlijk ook niet tegen, ik houd hem. Evert blij en ik ook.

Dit citroenijs met maanzaad is het eerste recept wat ik eruit gemaakt heb. We hebben al jaren een ijsmachine die voor het mooie té weinig wordt gebruikt. Hij stond altijd achterin een kastje, niet echt uitnodigend om te pakken. Nu niet meer, hij staat vooraan dus dat is geen reden meer om geen ijs te maken. En met dit weer lust iedereen toch wel een ijsje.
Voor dit recept heb je eigenlijk geen ijsmachine nodig, je kunt het ook zo in de vriezer zetten, maar als je er toch eentje hebt dan gebruik je die er natuurlijk voor.
Lekker zacht citroenijs met knispertjes van het maanzaad uit het boek: Het Farmhouse Cookbook van Sarah Mayor. Op naar het volgende recept!



Ingrediënten:

4 citroenen
1 blikje gecondenseerde melk
150 g Griekse yoghurt
2 dl slagroom
50 g maanzaad
IJsmachine of een cakeblik bekleed met bakpapier of vershoudfolie



Bereidingswijze:

Rasp de schil van twee citroenen en pers alle vier citroenen uit (ca. 200 ml citroensap).
Giet de gecondenseerde melk in een mengkom en klop er het citroenrasp en -sap geleidelijk door tot er een dik mengsel ontstaat. Roer de yoghurt erdoor.

Klop de slagroom in een aparte mengkom tot zachte pieken en spatel dit door het mengsel. Roer als laatste het maanzaad erdoor. Giet het mengsel in het cakeblik en dek af met vershoudfolie.

Zet minimaal 6 tot 8 uur in de vriezer, een hele nacht is altijd goed.
Als je een ijsmachine hebt laat het mengsel dan eerst koud worden in de koelkast, giet het daarna in de ijsmachine en draai er ijs van.



4 opmerkingen:

  1. Hmm lekker, ik ga het citroenijs binnenkort eens proberen. Zonder het maanzaad ben ik bang, want dat ziet manlief niet zitten. Herkenbaar stukje trouwens. Ik vraag me soms ook af waarom mensen nog kookboeken voor mij kopen. Maar het kan wel eens goed uitpakken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha mannen, je proeft er niks van het geeft alleen een beetje structuur. Ik denk dat dit kookboek goed uit gaat pakken! In elk kookboek staat wel wat lekkers, dus van kookboeken heb je nooit genoeg ;-)

      PS je bent volger geworden, LEUK!

      Verwijderen
  2. Ha Karin, ik durf te betwijfelen of die man van jou echt zo'n slechte smaak heeft als het om kookboeken kopen gaat. IJs gemaakt uit gecondenseerde melk is best hip en heul erg lekker. Als ik jou was, zou ik dit boek zeker houden, het ijs ziet er heerlijk uit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou zo erg is het ook weer niet hoor, dit is dan ook een blijvertje!
      Haha zijn wij ook een keertje hip, makkelijk te maken en erg lekker en ook niet onbelangrijk, geen rauwe eieren ;-)

      Verwijderen