Menu

zaterdag 30 november 2013

Speculaastaart met peer





We hebben nog heel veel peren van onze eigen boom, een prachtige oude boom, helaas weten we niet welk ras het is.
Je kunt ze als stoofpeer gebruiken maar als je ze lang genoeg laat liggen zijn ze zo uit de hand ook heerlijk.
Ze staan lekker koud in de garage, de rijpste exemplaren haal ik er steeds uit en die eten we op.
Je kunt er natuurlijk ook iets mee bakken..... dit taartje heb ik al vaker gemaakt, het is een recept uit '12 maanden lekker eten' een boek van Albert Heijn. Ik heb het boek een jaar of wat terug van mijn ouders gekregen (of was het nou van Sinterklaas.....)

Het taartje past helemaal bij deze tijd, speculaas, spijs en peer, heerlijk.
Speculaas eet en bak ik altijd vanaf september tot januari, daarna eigenlijk niet meer, kan niet verklaren waarom maar dan wordt het weer tijd voor andere baksels.
Dus nog even snel dit taartje gemaakt, voor je het weet is het januari.....

Ingrediënten:

6 kleine handperen
1 el citroensap
150 g zachte boter
150 g amandelspijs
4 eieren
150 g bloem
1 el speculaaskruiden
1 mespunt zout
4 el abrikozenjam

Lage taartvorm of springvorm van ø 26cm, ingevet


Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 160° C.
Schil de peren, halveer ze en verwijder de klokhuizen. Wrijf de peren in met het citroensap (om verkleuren tegen te gaan)
Klop in een kom de boter met amandelspijs tot een romige massa, dit kan met de handmixer of in een keukenrobot.
Klop er een voor een de eieren door, en als laatste al kloppend de bloem, speculaaskruiden, het zout en de jam. Klop alles tot een mooi beslag.
Schep het beslag in de vorm en leg de peren er in een cirkel in, met de bolle kant naar boven en de smalle kant naar het midden.
Zet de vorm op het rooster in het midden van de oven en bak de taart in ca. 50 minuten goudbruin en gaar.
Laat de taart in de vorm afkoelen.


donderdag 28 november 2013

Hartige taart met pompoen, wortel en geitenkaas van Ottolenghi




Ik heb al diverse keren gehoord en gelezen dat deze pompoentaart écht de moeite waard is. Dus in het kader van alle weken een pompoenrecept mocht deze niet ontbreken.
Ik had ook al gelezen dat het niet een taart is die je 'effe' maakt, ik ben er dus ook optijd mee begonnen zodat ik niet in tijdsnood kwam. Een nuttige besteding van een troosteloze middag.

Het recept is voor 6 kleine taartjes, ik heb een grote taart gemaakt, een stuk minder bewerkelijk.
Er gaan geen bijzondere ingrediënten in, de wortel en pompoen komen uit de eigen tuin en verder stond alles in de koelkast en voorraadkast. Zo zie je maar weer, als je basisvoorraad goed is kun je gauw wat lekkers maken ;-)

En lekker was het, weer een topper van Ottolenghi, deze keer uit 'Het Kookboek' .

Ingredienten:


Voor het deeg:
230 g bloem
1/2 theel. zout
25 g maanzaad
110 g koude boter, in kleine blokjes 
4-5 eetl. melk

Voor de vulling:
500 g  pompoen zonder schil en pitten, in blokjes van 2 cm
2 eetl. olijfolie
1 theel. mosterdzaad
180 g grof geraspte wortel
35 g fijne kristalsuiker (ik heb 20 g gebruikt, onze wortels zijn van zichzelf al lekker zoet)
2 eetl. wittewijnazijn
50 ml sinaasappelsap
30 g gesmolten boter
1 scharreleidooier
120 ml slagroom
20 g geknipte bieslook
40 g vers geraspte parmezaan
150 g verse geitenkaas zout en zwarte peper

6 taartvormpjes van ø 10 cm en 2 cm diep of 1 grote taartvorm van ø 23 cm (stenen quichevorm of vorm met losse bodem) ingevet.

Bereidingswijze:

Begin met het deeg. Zeef de bloem in een grote mengkom en voeg zout en maanzaad toe. Wrijf met de vingertoppen de boter door de bloem tot het mengsel eruitziet als grof broodkruim. Giet de melk erbij en roer tot er een deegbal ontstaat. Meng nu niet meer. Druk het deeg uit tot een platte schijf, verpak hem in plasticfolie en leg hem een paar uur in de koelkast.
Je kunt dit ook ruim van te voren al maken.

Verhit de oven tot 170 °C.
Vermeng de blokjes pompoen met 1 eetlepel olijfolie en wat zout en peper. Doe ze in een braadslee en laat ze in de oven in circa 15 minuten beetgaar worden. Haal ze eruit en laat ze afkoelen.
Verhit in de tijd dat de pompoen in de oven staat de overgebleven olie in een grote pan en voeg het mosterdzaad toe. Bak de zaadjes tot ze opspringen, doe de geraspte wortel in de pan en laat ze regelmatig omscheppend 10 minuten smoren. Roer de suiker, wit­tewijnazijn en sinaasappelsap door de wortel, breng aan de kook en draai het vuur laag. Laat de wortel 20-25 minuten zachtjes pruttelen en roer af en toe tot vrijwel alle vloeistof is ingekookt Neem de pan van het vuur en laat de relish afkoelen.

Rol het deeg op een bebloemd werkvlak uit tot een 3-4 mm dikke lap. Steek er cirkels van 15 cm doorsnee uit en leg ze in de vormpjes of bekleed de grote vorm ermee. Druk het deeg met de vingertoppen goed in de randen. Snijd het teveel aan deeg boven de rand van de vorm(pjes) eraf en zet de vorm(pjes) minstens 30 minuten in de koelkast. Bekleed het deeg  met een cirkel bakpapier en vul met bakbo­nen of droge rijst. Bak de deegbodem(s) 15 minuten blind in de tot 170 °C verhitte oven. Verwijder de steunvulling en het bakpapier, zet weer in de oven en bak nog 5-10 minuten goudbruin. Laat afkoelen.

Schakel de oven naar 180 °C.
Klop in een grote kom de eidooier met de slagroom tot hij in zachte pieken blijft staan en doe er bieslook, geraspte parmezaan, een snuf zout en royaal versgema­len zwarte peper door; zet in de koelkast.

Verdeel de wortelrelish gelijkmatig over de deegbodem(s). Verdeel de geroosterde pompoen erop en verkruimel de geitenkaas erover. Zet de vorm(pjes) op een bakplaat en schep de roomvulling erover, vul tot bijna aan de de rand. Schuif de bakplaat in de oven en bak dekleine taartjes 8-10 minuten tot de vulling stevig en de bovenkant goudbruin is. Als je een grote taart maakt mag deze wel 20 minuten in de oven.
Serveer warm met een pittige salade van bijvoorbeeld rucola.





dinsdag 26 november 2013

Crostini met wortelhumus



Humus wordt meestal gemaakt van kikkererwten maar deze versie is gemaakt van wortel. Ik weet eigenlijk niet of het dan ook humus mag heten, of dat humus een verzamelnaam is voor gepureerde groenten, erwten of bonen.
De humus van kikkererwten is algemeen bekend deze staat al op mijn blog, nu dus humus van wortel, weer eens wat anders en ook heel erg lekker.
Wij aten het als voorafje op een crostini, je kunt het ook op een flatbread of tortilla doen met nog wat slablaadjes.

Het recept komt uit Veg.

Ingrediënten:

1 tl komijnzaadjes
1 tl korianderzaadjes
6 el olijf- of koolzaadolie
1 tl heldere honing
500 g wortels, geschild
3 grote tenen knoflook, in de schil en geplet
sap van ½ citroen
sap van 1 sinaasappel
3 el tahini (of pindakaas zonder stukjes)
zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper

Bereidingszijze:

Verwarm de oven voor op 200° C.
Rooster de komijn- en korianderzaadjes een minuut in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Stamp in de vijzel tot een vrij fijn poeder. Roer in een grote kom 4 el van de olie met de honing en geroosterde specerijen door elkaar.

Snijd de wortels in stukjes van 5-4 cm en voeg met de knoflook aan de dressing toe. Schep om zodat alles goed bedekt is en breng op smaak met zout en peper. Schep in een kleine braadslede en zet ongeveer 35 minuten in de oven tot de wortels gaar zijn en net bruine randjes beginnen te krijgen. Schep alles halverwege een keertje om.
Laat wat afkoelen en schep alles in een foodprocessor. Knijp hierbij de knoflook uit hun velletjes. Voeg het citroen- en sinaasappelsap toe, de tahini (of pindakaas) en de rest van de olie en pureer. Voeg extra zout en peper toe naar smaak.



maandag 25 november 2013

Pasta met pesto





Ik heb afgelopen zomer pesto gemaakt van rucola en dat komt nu goed van pas.
Ik haal de pesto 's morgens uit de vriezer en zet het in de koelkast, als ik dan 's avonds pasta ga maken is het ontdooit.
Je kunt het zo door de warme pasta doen en dan wat opleuken met geraspte kaas, heerlijk. Je kunt het ook wat uitgebreider maken door eerst een uitje met een teen knoflook te fruiten en daar de pesto doorheen te doen. Als laatste dan de gekookte pasta erbij met nog wat kookwater om het wat smeuiger te maken


Deze keer had ik teveel gemaakt, meestal gaat het wel op maar we proberen ons ook wel eens te beheersen....
Ik heb wat over was lekker de volgende dag als lunch gegeten, ik heb er nog wat tomaatjes en geitenkaas over gedaan en een paar blaadjes rucola.
Een heerlijke pastasalade met eigen rucola pesto.


zaterdag 23 november 2013

Linzen met venkel, rucola en een stukje zalm




Ik had twee venkelknollen meegenomen bij 'de Lepelaar' dat is een biologisch dynamisch boerenbedrijf hier niet ver vandaan. Als we niet meer zoveel groenten uit de eigen tuin hebben haal ik daar graag mijn groente. Bij de super ligt ook wel steeds vaker biologisch maar ik heb daar toch altijd mijn twijfels bij. 
Bij 'de Lepelaar' heb ik die twijfels minder, het is natuurlijk zelf al een biologisch bedrijf en ze verkopen ook producten van andere biologische bedrijven.
Het ziet er altijd mooi en vers uit, het is kleinschalig (lees: niet van die uitbuiters), het soort mensen wat er komt spreekt me heel het erg aan, ik kom er gewoon graag.
Het is natuurlijk wel duurder dan de groente uit de super maar je weet wat je eet, in ieder geval geen gif. 
Bij ons achter wordt ook wel sla en kool verbouwd, je wilt niet weten hoe vaak daar een trekker overheen gaat met zijn uitklapbare armen waar grote wolken gif uit komen. We betalen graag wat meer om dat niet binnen te krijgen.

Venkel dus, we eten het wel vaker en dan geroosterd uit de oven of in een salade. Nu had ik een recept met linzen, lekker herfstig.
Wij hadden er nog een stukje zalm bij en vonden dat een goede aanvulling. Het recept komt uit Veg, zo langzamerhand wel bekend denk ik ;-)

Ingrediënten voor twee personen:

150 g puy-linzen
1 laurierblad
1/2  kleine ui
paar steeltjes peterselie (indien gewenst)
1 grote of 2 kleine venkelknollen
ongeveer 75 g rucola

Voor de dressing:

2 tl dijonmosterd
fijngeraspte schil van 1 citroen
2 el citroensap
120 ml koolzaad- of olijfolie
snufje suiker
zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze:

Kook de linzen met het laurierblad de ui en de steeltjes van de peterselie,volgens de aanwijziging op de verpakking

Maak intussen de dressing. Doe alle ingrediënten in een leeg jampotje en schud tot de dressing een geheel is geworden.
Als de linzen klaar zijn, laat je ze goed uitlekken en gooi je de kruiden en ui weg. Roer er, terwijl ze nog warm zijn, ruim de helft van de dressing doorheen. Proef en breng eventueel op smaak met extra zout, peper, suiker en citroensap.

Snijd de onder- en bovenkant van de venkel, waarbij je ook het buitenste blad verwijdert (tenzij het een jonge en erg verse venkelknol is). Halveer de knol(len) verticaal en snijd ze dan zo dun als je kunt van boven naar onder in reepjes.
Ik heb daarvoor de mandoline gebruikt, gaat natuurlijk geweldig maar pas op je vingers. 
Maak kleine bergjes van ongeveer twee derde van de linzen op de borden. Verdeel hier de rucola en venkel over en besprenkel met de rest van de dressing. Schep de rest van de linzen eroverheen en dien op.
Lekker met een stukje zalm.


donderdag 21 november 2013

Warme salade van paddenstoelen en in de oven gebakken pompoen





Weer een recept met pompoen, tot nu toe lukt het om alle weken een pompoenrecept op mijn blog te zetten. Deze keer een warme salade met pompoen en paddestoelen, weer heel wat anders maar super lekker.
Ik denk dat de mensen die niet zo van pompoen houden dit zelfs lekker vinden, de combinatie pompoen met paddestoelen, blauwe kaas, salie, knoflook en rucola is heerlijk!
Het recept komt weer uit 'Veg', dit is het 23ste recept wat ik uit dat boek heb gemaakt, dat zegt wel wat hoe ik het boek vind.
Ik doe als ik een nieuw kookboek heb gekregen (of gekocht...) er altijd een blaadje in waar ik op noteer: wat ik heb gemaakt, wanneer en hoe we het vonden. Een leuk naslagwerk ook omdat ik het nooit kan onthouden of ik het nou al eens gemaakt heb, was het lekker en wanneer.


Ingredienten voor 4 personen

1 kleine pompoen, zoals flespompoen, ongeveer 1kg)
12 salieblaadjes
4 teentjes knoflook, in dikke plakjes
100 ml koolzaad- of olijfolie
een flinke klont boter
300 g champignons, in dikke plakken
klein bosje rucola
150 g blauwe kaas, zoals gorgonzola, roquefort, Stilton of Bastiaansen, verkruimeld
zeezout en versgemalen zwarte peper


Voor de dressing:

3 el koolzaad- of olijfolie
1 el balsamicoazijn (liefst appelbalsamico)



Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 190 °C. Schil en halveer de pompoen en verwijder de zaden. Snijd in stukken van 2-3 cm en doe ze in een braadslede met de salie, knoflook, redelijk veel zout en peper en alle olie op 1 el na. Zet 40 minuten in de oven, roer alles halverwege een keer door, tot de pompoen zacht is en aan de uiteinden begint te kleuren.

Doe de laatste el olie in een koekenpan met de boter en zet op een middelhoog vuur. Doe de champignons en wat zout en peper erin en bak 4-5 minuten of tot ze gaar zijn en de vloeistof is verdampt.

Roer voor de dressing in een klein kommetje de olie en azijn door elkaar met wat zout en peper.
Doe de nog warme (maar niet hete) pompoen in een grote schaal met de champignons, rucola en kaas. Voeg een klein beetje dressing toe (misschien gebruik je hiervoor niet alles), schep om en dien op.


maandag 18 november 2013

Griesmeelpudding met vlierbessensap en een twist




Griesmeelpudding, je vindt het heerlijk of je gruwelt ervan. Wij horen bij de eerste groep, we vinden het héééééérlijk.
Vroeger thuis aten we het ook zo af en toe, mijn moeder had dan van die kleine zakjes met amandelgries, met bitterkoekjes of vruchtjes. Bij de naturel griesmeel hadden we ook wel bramennat, dat maakte mijn oma van de bramen die mijn opa altijd plukte. Dat was helemaal een topper onder de toetjes.

Nu kun je van die pakken griesmeel kopen van Koopmans, Ik had nog een zak semolina staan en heb dat gebruikt. Ik dacht dat dat hetzelfde was maar zeker weten deed ik het niet.....
Het duurde even voordat het dikker werd maar ja hoor uiteindelijk begon het erop te lijken, ik kan de semolina er dus rustig voor gebruiken.

Er lagen nog twee stroopwafels een beetje verloren in de koeklade, die worden er nooit mooier op als je ze niet opeet. Ik heb ze in kleine stukjes gesneden, de ene door de griesmeel gedaan en de andere als garnering.
Ook stond er nog een flesje met vlierbessensap dat heb ik gekookt met wat suiker en een beetje ingedikt met maïzena.

Het werd een heerlijk toetje, misschien een beetje ouderwets maar daarom niet minder lekker!

Ingrediënten voor vier personen

½ liter melk
50 gram suiker
50 gram griesmeel of semolina

Bereidingswijze:

Breng de melk aan de kook.
Meng de suiker en het griesmeel en strooi dit al roerend in de kokende melk.
Laat het geheel ongeveer 3 minuten, onder af en toe roeren, zachtjes doorkoken.

Spoel een puddingvorm of één persoonsvormpjes om met koud water. Of als je het toetje niet uit de vorm haalt (net als ik) dan hoeft dat niet.
Giet de pudding in de vorm of vormpjes en laat ca. 3 uur afkoelen.
Je kunt de pudding op een plat bord storten en garneren, of zoals ik heb gedaan de pudding in het glas laten en garneren.

Voor het vlierbessensap heb ik gebruikt:

150 ml ongezoet vlierbessensap
3 el suiker (of naar smaak)
1 el maizena

Breng de vlierbessensap met de suiker aan de kook. Leng de maizena aan met een beetje water en giet dit al roerende in het kokende sap. Laat even een paar minuutjes doorkoken tot het de juiste dikte heeft. Je kunt het zowel koud als warm eten, net wat je lekker vind.


zaterdag 16 november 2013

Chocoladetaart met Marsala




Wat lekkers bij de koffie of thee met chocolade lust toch iedereen? Of het nou brownies of muffins zijn of een stukje taart, het gaat er altijd wel in.
Ik had wel zin om een taartje met chocolade te bakken en pakte eigenlijk automatisch het boek 'Hoe wordt ik eengoddelijke huisvrouw' van Nigella Lawson.
Ik wist bijna zeker dat ik daar een recept is zou vinden, Nigella en chocolade gaan nu eenmaal perfect samen.
Er is in dit boek zelfs een heel hoofdstuk aan  chocolade gewijd, cake, custard, koek, brownies en uiteraard taart in alle soorten en maten.
Het is het taartje met Marsala geworden,  volgens Nigella een topper maar ik denk dat ze dat van alle snaaierij vindt.
Het is een vrij licht taartje geworden, vaak is chocoladetaart best wel zwaar en machtig dat vonden wij van deze niet. De toplaag maakt het helemaal af, het ziet er natuurlijk mooi uit en het maakt het nog lekkerder!

Ingredienten voor 8 tot 10 personen: 

Voor het beslag:
100 g boter
100 g pure chocolade, in stukjes
4 grote eieren
175 g fijne kristalsuiker
50 g zelfrijzend bakmeel, 3 keer gezeefd
3 el Marsala

Voor de toplaag:
100 g pure chocolade, in stukjes
1 el Marsala
100 ml slagroom

Springvorm van ø 22 cm, ingevet en de bodem bekleed met bakpapier
Wij hebben geen vorm van 22 cm, ik heb een 24 cm gebruikt, het taartje is dan natuurlijk wat lager. 



Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180°C.
Laat de boter en de chocola samen smelten in de magnetron of au bain marie en laat het mengsel iets afkoelen. Klop de eieren en suiker tot een dik, bleek mengsel dat wel twee of zelfs drie keer in volume is toegenomen. Spatel er met zachte hand de gezeefde zelfrijzend bakmeel door en probeer daar­bij niet alle lucht kwijt te raken. Spatel er nu het boter-en-chocolade-mengsel heel zorgvuldig door. Giet het beslag in de vorm en bak het 35 minuten, de bovenkant moet dan stevig zijn.

Laat het gebak 5 minuten afkoelen op een rooster, sprenkel er dan de Marsala. Laat het gebak helemaal afkoelen voordat je het uit de vorm haalt.

De toplaag:
Laat in een pan met dikke bodem op laag vuur de chocola, de Marsala en de room smelten. Zet de pan van het vuur en klop het mengsel tot het de goede dikte heeft: glad, dik, maar niet stijf. Verdeel het over de bovenkant van de taart. Wanneer de toplaag gestold is heb je een prachtige glanzende Sacher-achtige laag ganache op je matbruine taart.


donderdag 14 november 2013

Salade van gort, pompoen en sjalotjes





Het gebeurt bijna nooit maar ik moest koken voor mij alleen, dat wordt dan meestal wel iets van een salade. Al bladerend door het boek 'Veg' kwam ik dit recept tegen, het sprak me direct aan. Het originele recept wordt gemaakt met spelt en venkel, dat had ik beide niet in huis, dus werd het een variant.
Er lag nog een stuk pompoen van het goede gewicht in de koelkast, sjalotten in overvloed en er stond nog een aangebroken zak 'Alkmaarse gort' in de kast, dat werd dus de combinatie.

De foto is geen succes, dat moet nu met lamplicht en daar wordt het niet smakelijker van.....
Maar neem van mij aan het was heerlijk, de gort is een beetje glad en zacht, de pompoen wat droog en zoetig, de sjalot lekker geroosterd, een beetje beet van de walnoten en het hartige van de kaas, super!
Ik heb op de dag zelf de salade warm gegeten, wat over was hebben we de dag erna opgegeten, koud was het ook heerlijk,

De eerst volgende keer als ik in de reformwinkel kom maar op zoek naar spelt want, ik wil dit recept zeker nog een keer maken, dan volgens het orginele recept met spelt, pompoen en venkel.



Ingredient
ën voor 4 personen:

1 kleine flespompoen (ongeveer 600 g)
4-5 el olijfolie
10 sjalotjes, door de helft
1 teentje knoflook, fijngesneden
50 g walnoten
200 g spelt of parelgort, afgespoeld
sap van een halve citroen
20 g Parmezaanse, harde geiten- of andere harde kaas met volle smaak, geraspt, plus extra voor erbij
klein handje peterselie, grof gesneden
zeezout en versgemalen zwarte peper




Bereidingswijze:

Verwarmde oven voorop 190°C.
Schil en halveerde pompoenen schraap er met een lepel de zaden uit. Snijd in stukken van 1,5cm en verdeel deze over een grote braadslede. Sprenkel er 2 el olijfolie over en breng goed op smaak met peper en zout. Roer even door, zodat de pompoen met de olie bedekt is. Zet in de oven.
Snijd intussen de sjalotten door de midden.
Voeg na 15 minuten de sjalotten en de knoflook aan de braadslede toe en roer even door met een extra el olie. Laat 20 minuten in de oven staan, tot de groente zacht is en aan de randen begint te karamelliseren.
Strooi de walnoten erover en zet nog 8-10 minuten in de oven. Nu zouden de groenten gaar en gekaramelliseerd moeten zijn en de walnoten licht geroosterd en geurend.

Als je dit als koude salade wilt opdienen, laat dan de groenten helemaal afkoelen; als je de salade warm wilt eten, kun je de groenten direct uit de oven door de spelt roeren.

Kook de parelgort (of spelt) terwijl de groenten in de oven staan in ruim, goed gezouten water tot ze gaar zijn, maar nog wel een bite hebben.
Giet af en laat wat afkoelen (of laat helemaal afkoelen als je dit van tevoren klaarmaakt als koude salade). Roer de gebakken groenten, walnoten en olie uit de braadslede erdoor, de rest van de olijfolie, het citroensap, de kaas en de peterselie. Proef en breng op smaak met zout en peper. Schaaf er wat extra kaas over en dien warm of koud op.






maandag 11 november 2013

Paprikasaus voor de winter





Van de allerlaatste paprika's heb ik saus gemaakt, lekker je eigen pure paprikasaus. Ik verdeel de saus in porties en vries deze in, ik gebruik het voor door de pasta, op een pizza of voor een soepje.


Ik maak het op de volgende manier:

Verwarm de oven voor op 180° C.
Maak de paprika's schoon en snijd ze in stukken.
Doe de stukken in een braadslee samen met een stuk of wat sjalotjes (niet geschild) en een hele bol knoflook. 
Bestrooi met peper, zout en wat (gedroogde) Italiaanse kruiden. 
Giet er een flinke scheut olijfolie over en hussel het door elkaar zodat alles een filmpje olie heeft.
Zet de braadslee een half uur in de oven, tot alles mooi zacht en gaar is.

Haal uit de oven en laat afkoelen. 
Verwijder de schillen van de sjalotten en knijp de knoflook uit hun velletje.
Doe alles in een blender en pureer het tot een gladde saus. Het kan natuurlijk ook in een hoge beker en dan met de staafmixer.

Een heerlijke zomerse paprikasaus voor van de winter.





zaterdag 9 november 2013

Dikke speculaas van Us Mem

     
               


Een week of wat geleden heb ik gevulde speculaas gemaakt, heerlrijk maar de 'gewone' speculaas is natuurlijk ook heel erg lekker. Nou ja zo gewoon is het voor mij niet, want het is het recept van Evert zijn moeder; Us Mem.
Zij bakte altijd deze speculaas, en dat was niet zomaar wat....
Er moesten speculaaskruiden in van Het Groene Kruis. Ze ging dan met de bus naar Schagen om daar deze speculaaskruiden te kopen, andere speculaaskruiden voldeden niet.
Ik moest er altijd om lachen, wat maakt dat nou uit, dat proef je toch niet. Al moet ik wel zeggen dat haar speculaas altijd heel erg lekker was.

Us mem is er niet meer maar haar recept zit veilig  in de map. Helaas is het niet in haar eigen mooie handschrift maar uitgewerkt op één van de eerste pc's 'de Amiga', ultramodern....

De speculaas was heerlijk maar volgens Evert toch anders dan die van Mem.
Ik denk dat als ik eerdaags in Schagen ben even langs het Groene Kruis ga.....

Ingrediënten:

500 gr bloem
snufje zout
2 theelepels bakpoeder
20 gr speculaaskruiden
250 gr boter
2 eetlepels water
300 gr witte of 150 gr witte en 150 gr lichtbruine basterdsuiker
Desgewenst nog 1 zakje geschaafde amandelen door het deeg kneden

Bereidingswijze:

Alles door elkaar kneden.
Op de bakplaat een vel bakpapier leggen.
Deeg gelijkmatig uitstrijken en de amandelen er op strooien en in het deeg drukken.
35 minuten op 175 graden op de onderste richel.





donderdag 7 november 2013

Curry van pompoen, rode ui en cranberry's




Op zoek naar een vegetarische curry met pompoen kwam ik bij Carolines Blog terecht. Ik had er ook wel een paar in één of ander boek maar daar werd een currypasta gebruikt en dat wilde ik juist niet.
Ik ben niet zo van de kant en klare potjes, er zitten altijd wel dingen in die we liever niet eten.
Alle ingrediënten voor deze curry hadden we in huis en volgens Caroline was het heerlijk dus daar vertrouwde ik maar op.

Ik heb er een 'Mathilda' pompoen voor opgeofferd, dat is een Butternut pompoen maar dan veel groter. Ik heb er dus maar een gedeelte van gebruikt,  wat over was is in een taartje gegaan en de rest is soep geworden.
Erbij hadden we ook couscous, welke ik op smaak heb gebracht met gemalen gedroogde limoen ipv geraspte citroenschil, heerlijk fris.
Wat ik al verwachtte, een heerlijke pompoencurry.

Het originele recept komt van BBC Good Food.

Ingrediënten:

3 el olijfolie
2 rode uien, grof gehakt
3 cm verse gember, geraspt
500 g pompoen, geschild ontpit en in grote stukken
1 tl kaneel
1 tl korianderpoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl harissapasta
1 el honing
500 g tomaten passata
50 g gedroogede cranberries
blikje kikkererwten van 400 g, uitgelekt

200 g couscous
500 ml groentebouillon, van een blokje
geraspte schil en sap van een citroen
3 el geschaafde amandelen, geroosterd
handje koriander, om te garneren

Bereidingswijze:

Verwarm 2 el olijfolie in een pan en bak er de uien in tot ze licht kleuren. Doe de gember, pompoen en de kruiden erbij en meng alles goed. Voeg de honing, passata en de cranberries toe en breng aan de kook.
Doe de deksel op de pan en laat het op een laag pitje 20 minuten koken tot de pompoen gaar is.
Voeg de kikkererwten toe en laat deze nog even mee pruttelen zodat alles goed warm is.
Als de saus te dik is kun je deze wat verdunnen met bouillon of water.

Voor de couscous:
Doe de couscous en de geraspte citroenschil en een kom en giet er 300 ml kokende bouillon bij.
Dek de schaal af en laat 5 minuten staan tot de bouillon is opgenomen. Meng er dan het citroensap, de amandelen en de overgebleven el olijfolie door. Maak de couscous los met een vork.
Strooi de koriander over de pompoencurry en serveer met de couscous.