Menu

zaterdag 30 juli 2016

In de pan gebakken platbrood met yoghurt






Als ik jarig ben krijg ik meestal wel een kookboek, maar deze keer was dat er niet één, maar zes!
Het ene boek na het andere, wat een feest! Er zaten uiteraard bekende boeken bij maar toch ook een paar die ik nog niet gezien had. Ik ga tegenwoordig niet meer zo vaak naar een boekwinkel, dat is beter voor mijn portemonnee....

Zo ook het boek Vegarabia van Greg & Lucy Malouf, ik heb het wel eens ergens voorbij zien komen maar had het nog nooit ingekeken. Maar goed ook, denk dat ik het anders moeilijk had kunnen laten liggen. Wat een mooi boek, de kaft, het papier, de foto's, prachtig. Klinkt misschien heel raar maar ik knap soms al af op de kaft en op het papier...

Tja en dan de recepten, Vegetarische recepten uit het Midden-Oosten, dat kan eigenlijk niet stuk. Die keuken spreekt ons heel erg aan en we zijn niet de enige, aan het aantal Midden-Oosterse kookboeken te zien, het is razend populair.

Het eerste recept is gekookt, of eigenlijk gebakken, het is platbrood waar yoghurt in zit. Ik heb wel vaker platbrood of flatbread gemaakt maar nog nooit met yoghurt. Heerlijk we kunnen niet ander zeggen. Ga het zeker vaker maken en dan ook een keer zonder suiker, er zat toch een klein zoetje in. En dan ook met tarwebloem, dat is beter te verkrijgen dan durumbloem en ik ben benieuwd of het dan een heel ander deeg word.
Allemaal redenen om het snel weer te bakken.


Ingrediënten:

450 g durumbloem, plus extra om te bestuiven
1 tl bakpoeder
½ tl zout
2 tl gedroogde gist
2 tl fijne kristalsuiker (wil ik de volgende keer achterwege laten)
150 ml lauwe melk
30 ml plantaardige olie
150 g yoghurt
1 ei, losgeklopt
geklaarde boter, om mee te bestrijken (optioneel)

Bereidingswijze:

Doe de bloem, bakpoeder, zout, gist en suiker in een grote kom en meng dit door elkaar. Doe de melk, olie, yoghurt en het ei erbij en kneed dit in ca. 10 minuten tot er een glutennetwerk is ontstaan.

In mijn geval werd het niet een mooi brooddeeg, er staat ook letterlijk in het recept glutennetwerk en niet een mooi deeg. Er was zeker wel een glutennetwerk maar het was een heel ander soort deeg dan normaal. Ik ben maar gewoon doorgegaan.

Doe het deeg in een licht ingevette kom en laat het afgedekt ca. een uur op kamertemperatuur rijzen tot het in volume verdubbeld is.

Kneed het deeg nu nog een paar minuten door met de hand en verdeel het dan in 10 tot 12 gelijke stukken en maak hier bolletjes van, laat deze onder een schone theedoek liggen terwijl je aan het uitrollen en bakken bent.
Rol een bolletje deeg op een bebloemd werkblad dun uit. Ik had eerst de diameter van het boek aangehouden 23 cm. maar dan werden ze te dik, daarom heb ik de bolletjes verkleind en ze uitgerold tot een paar millimeter dikte.

Verwarm een flinke koekenpan met dikke bodem op hoog vuur. Bak het brood zonder toevoeging van vet totdat er bovenop na ca. 1 tot 2 minuten blaasjes ontstaan. Draai het brood om en bak nog een minuut tot het brood licht goudbruin is. Herhaal dit met alle bolletjes deeg.

Je kunt de broden met geklaarde boter insmeren, ik heb dit niet gedaan.





zaterdag 23 juli 2016

Amandel-Chocoladetaartje van Charlotte






Ik vind chocoladetaart eigenlijk niet zo zomers, maar als je een nieuw recept van iemand krijgt dan maak ik daar graag een uitzondering op. Dit recept heb ik gekregen van Charlotte, zij werkt bij Biologisch Dynamisch Tuindersbedrijf de Lepelaar, ik doe daar bijna elke week boodschappen dus dan maak je wel eens een praatje. En dan gaat het al snel over eten, koken en bakken...

Zij is ook een liefhebber, ze had een recept van zo'n heeeeeerlijke chocoladetaart, en ook nog eens heel erg makkelijk om te maken. Nou dan wil ik het recept wel, lekker en makkelijk dat zijn twee dingen die mij wel aanspreken. Zo gezegd zo gedaan, we hebben onze mobiele nummers uitgewisseld en ze heeft het recept via de app gestuurd. Zo handig, en dan te weten dat ik het allemaal helemaal niet nodig vond zo'n 'smartphone'.

In plaats van bloem wordt er amandelmeel gebruikt, dat maakt dat dit taartje glutenvrij is.

Ingrediënten:

100 g gezouten boter, of ongezouten boter met een snufje zout(vlokken)
250 g goede chocolade van 70% cacao
4 middelgrote eieren, gesplits in dooiers en eiwitten
160 g poedersuiker
150 g gemalen amandelen

Springvorm ø 24 cm, ingevet

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 °C. hete lucht
Doe de boter en de chocolade in een pan met dikke bodem en zet deze op laag vuur zodat de boter en de chocolade smelt. Haal zodra de boter gesmolten is de pan van het vuur, door de hitte zal de chocolade ook verder smelten. Dit kan ook au bain marie, maar ik doe het altijd op deze manier.

Klop in een flinke kom de eidooiers met de poedersuiker bleek en luchtig.
Klop in een andere vetvrije kom de eiwitten tot stevig schuim.

Giet het boter-chocolademengsel bij de geklopte eidooiers met poedersuiker en roer het goed door elkaar. Doe de gemalen amandelen erbij en meng het nogmaals.
Doe er ca. van het eiwitschuim bij en meng dit ook door het mengsel. Doe er het overige eiwitschuim bij en spatel dit er voorzichtig door zodat het een luchtig geheel wordt.

Giet het beslag in de ingevette springvorm en zet deze ca. 25-30 minuten in het midden van de oven. Haal het taartje uit de oven en laat deze 10 minuten in de vorm op een rooster staan.
Verwijder dan de vorm en laat helemaal afkoelen.

Lekker met een dot slagroom en frambozen. Onze frambozen zijn nog niet zover maar een rood besje is een goede vervanger.




zaterdag 16 juli 2016

Grove courgette-tomatensalade






Vorig weekend hadden we wat te vieren, en wat is er leuker dan dat te doen met 'lekker' eten.
Om dat te verzinnen is niet zo moeilijk maar om het dan uit te voeren.....
Hoeveel personen, wat en hoeveel, vooral dat laatste valt nog lang niet mee.
Is een recept voor 4 personen en je bent met een gezelschap van 20 dan is het niet 5x4=20, dan heb je echt te veel, weet ik uit ervaring.
En ook wat ga je koken, lust iedereen het wel, is het niet te apart? Maar het is ook wel leuk om iets op tafel te zetten wat niet iedereen kent. Of eigenlijk niemand op een persoon na ;-)

Deze salade was er zo eentje, ik heb het eerst op proef gemaakt voor ons tweeën, de smaak kwam door de keuring maar het eerste wat Evert zei dat het er niet zo uitnodigend uitzag en dan zeg ik het netjes. Ik heb het toch gemaakt, ook omdat tomaten en courgettes nu volop in het seizoen zijn, het is niet moeilijk om te maken en ook een dag eerder te maken.

En de reacties waren positief, wat is het, waar komt het uit, heb je het recept. Nou bij deze dan Anita, Ab Hanny en Gerard, print hem uit en ga aan de slag.
Maar of het net zo lekker wordt is natuurlijk maar de vraag, pannenkoeken zijn ook altijd lekkerder als een ander ze voor je bakt.

Het recept komt uit het boek Jeruzalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi
Ik heb het recept wat aangepast, de hoeveelheden voor de dressing zijn gehalveerd, ik vond het anders te veel, maar doe wat jij lekker vind.

Ingrediënten voor 6 personen:

8 courgettes (ca. 1 kg)
5 grote goed rijpe tomaten (ca. 800 gram)
3 el lekkere olijfolie, plus extra om te besprenkelen
150 g Griekse yoghurt
1 teen knoflook, fijn gewreven of geraspt
1 rode chilipeper, zonder zaadjes fijngehakt
geraspte schil van een halve citroen
1 el citroensap
1 el dadelsiroop, plus extra om te besprenkelen
100 g walnoten, grof gehakt
1 el munt, fijn gesnipperd
10 g bladpeterselie, fijn gesneden
zout en zwarte peper

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor tot 220 °C.
Verhit een grilpan op hoog vuur en zet de afzuigkap aan.

Snijd van de courgettes het kontje en het steeltje en snijd ze in de lengte door, zodat je twee helften hebt.
Halveer ook de tomaten en bestrijk de snijkanten van de courgettes en tomaten met olijfolie en bestrooi ze met peper en zout.

Als de grillpan gloeiend heet is begin je met het grillen van de courgettes. Leg deze met de snijkant op de gril en rooster ze ca. 5 minuten tot de courgettes mooi gekleurd zijn. Haal de courgettes uit de pan en leg ze in een braadslede. Grill nu de tomaten op dezelfde manier en leg ze ook in de braadslede.
Zet deze ca. 20 minuten in de oven tot de courgettes heel erg gaar zijn.

Haal de braadslede uit de oven en laat de groenten iets afkoelen. Hak ze dan grof en laat ze ca. 15 minuten uitlekken in een zeef. Wil je het gerecht niet gelijk serveren laat de groente dan uitlekken tot die tijd uitlekken en doe er dan de dressing door, anders wordt het erg nat.

Klop in een flinke kom de yoghurt, knoflook, chilipeper, citroenrasp- en sap, dadelsiroop en ¾ tl zout en versgemalen peper door elkaar. Doe de gehakte en uitgelekte groente, walnoten, munt en het grootste gedeelte van de peterselie erbij en schep alles goed door elkaar.


Schep de salade op een platte schaal en garneer met de achtergehouden peterselie. Sprenkel er als laatste nog wat dadelsiroop en olijfolie overheen.




zaterdag 9 juli 2016

Chermoula aubergine met bulgur en yoghurt






Op zoek naar gerechten voor een verjaardag pak ik het boek Jeruzalem van Ottolenghi maar weer eens. Ik heb er nog niet zoveel uit gemaakt als uit Plenty, maar daar kon wel eens verandering in komen. Wat is dit toch ook een geweldig boek.
Ik maak een lijstje met de gerechten die ik wel wil maken, dat hoeft eigenlijk niet want dat is bijna het hele boek....

Zo ook deze chermoula aubergines met bulgur en yoghurt, het plaatje nodigt uit om het te maken. Wachten op onze eigen aubergines duurt me nog te lang dus ik heb ze gekocht.

Heerlijk,  echt weer een Ottolenghi gerecht, ik heb het netjes volgens recept gemaakt en het klopt gewoon. Ik vind het ongelooflijk hoe hij dat toch elke keer weer voor mekaar krijgt.
Rozijnen, groene olijven, munt, amandel, yoghurt hoe verzin je het, maar het is gewoon écht lekker.
Evert is niet zo van de yoghurt over een gerecht maar ik heb het er gewoon opgedaan en ik heb hem niet gehoord, hij heeft zitten smullen.

Onze aubergineplanten bloeien, dus met een beetje geluk komen er weer aubergines aan, dan ga ik dit zeker nog een keer maken. Misschien nog wel lekkerder.

Ingrediënten voor de chremoula:

2 tenen knoflook, fijngewreven of geraspt
2 tl gemalen komijn
2 tl gemalen koriander
1 tl chilivlokken
1 tl mild paprikapoeder
2 el ingemaakte citroenschil, fijngehakt
90 ml olijfolie
2 middelgrote aubergines

Ingrediënten voor de bulgur:

150 g fijne bulgur
50 g sultanarozijnen
10 g koriander, fijngesneden (plus wat extra om te bestrooien)
10 g munt, fijngesneden
50 g groene olijven zonder pit, gehalveerd
30 g geschaafde amandelen, geroosterd
3 bosuien, fijngehakt
1 ½ el citroensap
120 g Griekse yoghurt

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Meng voor de chermoula de knoflook, komijn, koriander, chilivlokken, paprikapoeder, ingemaakte citroenschil met de olijfolie in een klein kommetje.
Snijd de aubergines over de lengte door. Snijd het vruchtvlees van elke helft in een ruitpatroon in, zorg ervoor dat de schil heel blijft, dus niet te diep. Verdeel de chermoula over de halve aubergines en zet ze in ca. 40 minuten in de oven tot ze heel gaar zijn.

Maak intussen de bulgur.
Doe de bulgur in een grote schaal en giet hier 1.4 dl kokend water op, zet opzij.

Week de sultana's in 0.5 dl warm water, giet deze naar 10 minuten af. De bulgur is nu ook gaar.
Doe de rozijnen met 0.4 dl olijfolie bij de bulgur. Voeg de kruiden, olijven, amandelen, bosui, citroensap en een snuf zout toe en meng alles goed door elkaar. Proef en voeg eventueel nog wat zout toe.

Haal de aubergines uit de oven. Verdeel er de bulgur over, en schep hier wat van de yoghurt op. Bestrooi met nog wat gesneden koriander en sprenkel er nog wat olijfolie over.
Warm of op kamertemperatuur is dit het lekkerst, dus goed van tevoren te maken.





zaterdag 2 juli 2016

Cake met aardbeien






Aardbeien, het is weer zover, we plukken volop.
Het aardbeienbed is alleen een beetje een rommeltje, het zijn niet alleen aardbeien wat daar groeit zeg maar....
De aardbeien zouden een nieuwe plek krijgen in de moestuin dus we hebben heel wat stekken verhuisd naar een mooi schoon bedje. We hebben het oude bed niet opgeruimd maar het een beetje zijn gang laten gaan, en dat is te zien. Maar ondanks dat er meer groeit dan aardbei is de opbrengst geweldig. En eigenlijk is het zo gek nog niet dat er van alles tussen groeit, zo liggen de aardbeien ipv op de grond lekker zacht op een bedje van gras of een of ander onkruid.  Met al dat water wat er de afgelopen weken valt is dat geen overbodige luxe.

Wat te doen met al die aardbeien, zo opeten, in de smoothie, invriezen en wat lekkers mee bakken.
Deze cake met aardbeien komt uit het boek 'Gartine' van Kirsten Eckhart & Willem-Jan Hendriks.
Zij noemen het een aardbeienloaf dat klinkt natuurlijk wel wat mooier dan aardbeiencake. Wij vinden het een succes, ik heb hem dan ook al drie keer gemaakt, twee keer met aardbeien en 1 keer met zwarte bessen, ook heerlijk. En wat ook wel leuk is, de cake is heel makkelijk om te maken.

Ingrediënten:

150 g roomboter, gesmolten
225 g suiker
2 eieren
135 g Griekse yoghurt
rasp van 1 limoen
merg van een vanillepeul of 1 tl vanille extract
225 g zelfrijzend bakmeel
125 aardbeien, eventueel extra om erbij te serveren
5 el vlierbloesemsiroop (optioneel)

cakeblik van 24 cm, ingevet en bekleed met bakpapier

Bereidingswijze:

Verwarm de oven op 160 °C. hete lucht
Doe de gesmolten boter, suiker, eieren, limoenrasp, yoghurt en vanille in een flinke kom en meng dit met een garde goed door elkaar.
Zeef het zelfrijzend bakmeel erboven en spatel dit door het beslag. Doe de aardbeien erbij en spatel deze er ook doorheen. 

Schep het beslag in de voorbereide vorm, strijk de bovenkant glad en zet de vorm net onder het midden in de oven. Bak de cake ca. 60 -70 minuten tot deze mooi gekleurd en gaar is. 

Haal de cake uit de oven en laat deze ongeveer 15 minuten in de vorm afkoelen op een rooster. Heb je vlierbloesemsiroop giet dit er dan over als de cake nog in de vorm zit. Haal hem dan uit de vorm en laat vervolgens helemaal afkoelen op het rooster.

Serveer met nog wat verse aardbeien.