Menu

zaterdag 2 juni 2018

Groene asperges met tahin dressing






Groene asperges zijn hetzelfde als witte asperges, het verschil is dat witte onder de grond groeien en de groene erboven. Het daglicht maakt dat ze groen worden. Witte asperges krijg je als je ze aanaard (dan groeien ze in een heuvel grond), zien geen licht en blijven wit. Zelf hebben we groene asperges, dat is een stuk makkelijker en we vinden de groene ook erg lekker.

We hebben nog niet genoeg om er flink in te eten dus ik moet ze kopen. Een dorp verderop zit een aspergeteler dus daar zijn ze volop. Maar er is ook een adresje langs de weg weer een stalletje staat met groene asperges uit eigen tuin. Dat spreekt me aan, dus dat is de favoriet.
Vorige week zou ik ze halen, is er voor mij net een Duitse mevrouw die met twee armen vol asperges naar haar auto loopt. ‘Alles ist weg’ zegt ze, ja dat zie ik ook wel…… Ik stond er bij en keek ernaar.
Dan maar even doorrijden naar de teler, ik had mijn zinnen gezet op asperges en dan moet je wel eens wat.

Dit recept met tahin komt uit het boek ‘Een nieuwe kijk op eten’ van Anna Jones.



zaterdag 19 mei 2018

Curry met kip en inmaakspecerijen






Curry, we houden er erg van, ben ik onderhand wel achter. Het boek Made in India staat er vol mee dus dit is een boek wat ik vaak pak. Afgelopen donderdag dus ook, het moest iets worden met kip en verder moest alles in huis zijn. Dit recept had ik al eens gezien maar de titel sprak me niet zo aan, kip in inmaakspecerijen. Dat doet me al gauw aan een pot augurken denken, en daar dan kip voor in de plaats. Maar daar maakte ik een misser, het zijn de specerijen die vaak in Indiase chutneys en tafelzuur worden gebruikt. Niks geen pot augurken.
Alles was in huis op het groene pepertje na, dus deze ging het worden. Het resultaat was een heerlijke curry, nu eens niet met kokos maar met tomaat. Al miste we beide wel een beetje pit, denk zomaar dat het groene pepertje precies genoeg is om dat op te lossen. Als we straks weer eigen pepertjes hebben en eigen tomaten ga ik het nog een keertje maken, denk zomaar dat het dan extra lekker is 😉

Het recept komt uit het boek: Made in India van Meera Sodha



zaterdag 5 mei 2018

Mascarpone-yoghurttaart met amaretti en limoncello





Al een tijdje ligt er een zak met amaretti koekjes in de voorraad te wachten op een bestemming. Uiteraard kun je de koekjes zo opeten maar ik had ze gekocht met het idee ‘je kunt het maar in huis hebben’.
Dus toen ik het recept voor dit taartje voorbij zag komen dacht ik gelijk aan die grote zak met amaretti.
Mascarpone hebben we vaak wel in huis maar dan de kuipjes van 250 gram dus dat moest ik meenemen. Verder behoort alles wel tot de standaard voorraad. Ja zelfs de limoncello, eigenlijk hetzelfde verhaal als de koekjes. We drinken het niet maar ik heb het wel graag in huis.

Het originele recept wordt gemaakt met ricotta in plaats van yoghurt. Ik ben er niet zo van, vind het vaak zo korrelig. Maar ik ga het taartje er toch eens mee maken, dan pas kunnen we zeggen wat de voorkeur heeft.

Al met al een super simpel te maken taartje en ook nog eens heel erg lekker!

Het originele recept komt van de site van Delicious.

zaterdag 28 april 2018

Tortilla-omelet met doperwten






In het kader van makkelijk en toch erg lekker (én erg veel eieren in huis), kwam ik deze tortelet tegen in het boek ‘Mari plukt de dag’. Op dit moment het boek wat op tafel ligt, en wat ik regelmatig pak. Het is helemaal mijn ding, het gaat over de tuin en over koken dus kan niet beter.
Ik lees een maand op voor zodat ik weet wat eraan komt, ik noteer wat tips en trucs wat zaaien aangaat op de zaaikalender zodat ik die niet vergeet. Er wordt, net als wij, volgens de biodynamische manier gewerkt dat maakt het allemaal extra leuk. Ik lees over zaaidagen, bladdag, bloemdag dus heel herkenbaar.
Deze ‘Doperwtendingest’, want het is geen tortilla en geen omelet, staat er dus ook in. Doperwten zijn net gezaaid dus vers uit de tuin ging niet helemaal lukken. Maar we hebben altijd een doos diepvriesdoperwten in de vriezer voor noodgevallen. Eieren in overvloed en de overige ingrediënten horen wel bij de standaard.

zaterdag 21 april 2018

Preiquiche met hazelnoten







Weer een quiche met prei, die staat er toch al op…. Ja dat klopt maar we hebben nog best wat prei op de tuin en dat moet op. Dus daarom nog een quiche (of hartige taart) met prei. Een ander boek, een ander recept, maar heeeeeel erg lekker volgens het testpanel.

Het is op dit moment een beetje moeizaam met de blog, de tuin vraagt veel tijd en de fotografie slokt ook heel veel tijd op. De tuin is bekend, dat is elk voorjaar, alles groeit enorm en dan vooral het vuil… Grasmaaien, kanten steken, straatjes onkruidvrij maken, zaaien, uitplanten en watergegeven etc.
En dan de fotografie, dat heeft niet alleen mij maar ook Evert helemaal gegrepen. Eerder was het voor de blog en lag ik op knieën in de tuin voor wat bloemetjes en bijtjes. Maar nu we het samen leuk vinden gaan we er wat vaker op uit. Het Zwanenwater is hier niet ver vandaag en een prachtig natuurgebied waar je heerlijk kan struinen. Maar dan ben je zomaar eens vier tot vijf uur onderweg. Gister zijn we voor het eerst naar de Amsterdamse Waterleiding Duinen geweest (AWD), wat een gebied, geweldig. We waren er om 7:00 uur al en gingen rond 13.00 uur weer richting huis. En we hebben nog maar een heel klein gedeelte gezien, ik heb het vermoeden dat we hier wel eens vaker naar toe zullen gaan.

Allemaal helemaal niet erg maar het koken schiet er gewoon een beetje bij in. We eten uiteraard wel maar vaak iets wat we erg lekker vinden en wat al op de blog staat. Ik probeer elke week een recept te plaatsen, maar of ik dat blijf doen…… De tijd zal het leren.

Voor nu in ieder geval een lekkere quiche met prei, heerlijk om buiten op te eten!

Het recept komt uit het boek ‘De Veldkeuken’ echt een heerlijk boek. Ik laat het boek op tafel liggen, ik krijg er weer inspiratie van!


zaterdag 14 april 2018

Stamppot raapsteel met gesmoorde uien






Bij de biologische boer kom je ze weer tegen, raapstelen. Een echte groente voor deze tijd van het jaar. Bij de super zul je ze niet gauw zien, zeker weet ik het niet, ik kom er niet meer zo vaak.
Stamppot…. Nog steeds geen liefhebber maar als je er iemand zoveel plezier mee doet ga je het bijna vanzelf lekker vinden. Het is ook het idee stamppot, het doet me denken aan bord vol piepers en ik hou helemaal niet van piepers. Maar een romige puree is natuurlijk heel iets anders. En na een dag in de tuin moet ik zeggen dan gaat het er zelfs heel blij in, helemaal met dit koude weer. Van het weekend voor het eerst lekker buiten gegeten en nu brand de houtkachel weer….
Tijd voor stamppot!

zaterdag 7 april 2018

Curry van snijbiet en aardappel






Er ligt weer snijbiet en spinazie van Hollandse bodem bij de Lepelaar, heerlijk. Van die mooie groene blaadjes, die wil je gewoon kopen en wat lekkers mee maken. Vaak wordt snijbiet verkocht als grote bladeren met een dikke nerf, nu nog niet, het doet eigenlijk niet onder voor spinazie. Het zal iets grover zijn maar je moet goed kijken welke je pakt.
Onze eigen snijbiet en spinazie komt wel op maar is nog niet groot genoeg om te snijden, het is gewoon te koud. Groente die wel zelf verbouwen koop ik niet zo vaak, maar dit kon ik toch echt niet laten liggen. Het duurt me gewoon nog te lang voordat we onze eigen oogst kunnen eten.
Wat te doen met zulk mooi groen blad, gewoon puur uit de stoomoven eten we het bijna nooit, meestal gaat het ergens doorheen of maak ik er een quiche van. Nu dus deze curry, een heerlijk vegetarisch gerecht waarin de snijbiet maar even mee kookt om het te laten slinken. Het recept is eigenlijk met nieuwe aardappel maar daar zullen we nog wel even op moeten wachten.

Het recept komt uit het boek Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall, er is een opvolger van dit geweldige boek en dat blijkt ook een topper te zijn, heb ik uit betrouwbare bron!




zaterdag 31 maart 2018

Lente-achtige koolsalade met pindadressing






Het wil nog niet erg vlotten met de lente, als je denkt we gaan de goede kant op dan krijgen we weer vorst. Heerlijk hoor vorst maar nu niet meer.
Laat nu de lente maar losbarsten. Kom maar op met die hogere temperaturen.
De winterjas hangt nog steeds aan de kapstok, en ik heb hem alle dagen nog aan.

We hebben geen zin meer in winterse gerechten, we willen weer frisgroene sla, en mooie spinazie. Lekkere salades die we het liefst buiten op willen eten. Maar nu draaf ik wel en beetje door ben ik bang.

Dit recept is zo’n mooi lente gerecht, ik heb het van Judith, zij koopt hele leuke boeken en stuurt mij dan haar favoriete recepten 😊 Onze smaken liggen heel dicht bij elkaar dus wat zij lekker vind, is bij mij bijna altijd een succes.

Ik had bij de lepelaar zo’n mooi spitskooltje meegenomen, en verder was alles in huis (behalve de koriander) dus bij deze is hier het lenteseizoen geopend!


zaterdag 24 maart 2018

Maïssoep






Zondag eten we vaak soep, we lusten het allebei graag en het is makkelijk. Vaak maak ik het vers maar ook haal ik het wel eens uit de vriezer, dat is helemaal makkelijk.
Meestal is er nog wel een zelfgebakken stokbroodje in de vriezer wat we even oppiepen in de oven. Beetje kruidenboter is zo gemaakt, en we eten weer.
Je kunt van alles bijna soep maken, al ben ik dat van huis uit niet gewend. Daar was het groente-, tomaten- of kippensoep. Altijd op zondag.
Zaterdagavond stond de bouillon te trekken met runderpoulet en gehaktballetjes. Behalve als we kippensoep aten, dan zaten er twee kippenpoten in de pan, daar werd de dag erna het vlees vanaf gehaald. Ik was een slechte eter maar soep ging er altijd in.
Nu dus maissoep, met mais uit de eigen tuin welke nog in de vriezer zat.

Het recept komt uit ‘de Groentebijbel’ van Mari Maris



zaterdag 17 maart 2018

Pompoen uit de oven met gekruide kikkererwten






Er liggen nog een paar pompoenen in de kelder, hoogste tijd om deze op te maken!
Het liefst maak ik iets nieuws, maar met pompoen wordt dat er niet makkelijker op, er zijn al best veel recepten die ik gemaakt heb.
Dus alle boeken er maar bij, dat op zich vind ik al een feestje. Niets zo heerlijk om met een stapel kookboeken bij de kachel te zitten, opzoek naar dat ene recept.
Ik pak meestal de kookboeken waarvan ik denk dat er wel iets in zou kunnen staan, zoek in het register en ga lezen. Sommige boeken hebben zo’n belabberd register dat deze manier niet werkt. Ik wil graag zoeken op pompoen maar dan staat het niet onder de P maar bijvoorbeeld onder de G, van ‘geroosterde pompoen’. Dat werkt voor mij niet, die worden dus minder vaak gepakt dan boeken waar het wel voor mekaar is. Jammer, want er kan natuurlijk wel iets instaan wat me aanspreekt.

Pompoen, dan pak ik bijna automatisch het boek Veg, ik heb hier al zoveel uit gekookt dat ik eigenlijk niet verwachtte er een recept tegen te komen. Maar toch wel: ‘in de oven gebakken pompoen en sjalotten met merquez-kikkererwten’, dat leek me wel wat. Alles in huis dus die moest het worden.

In het originele recept worden gedroogde kikkererwten gebruikt, ik heb een blikje kikkererwten gebruikt, dat kan ook prima.


zaterdag 10 maart 2018

Quiche met prei en kaas






Het gebeurt niet zo vaak dat ik iets voor een tweede keer maak, maar soms moet je wel eens wat. Ik had de foto’s per ongeluk verwijderd maar wilde deze taart toch wel graag op de blog te zetten. Dus dan zit er maar een ding op....

De eerste keer was begin januari, ‘kook’ vriendin Judith zou een dagje komen. We gaan dan 's middags samen koken voor de avond. Voor onder de middag kook ik alvast iets de dag ervoor, ik kan haar niet afschepen met een broodje hagelslag. Als wij bij haar zijn dan kookt ze gewoon in de ochtend nog even iets voor onder de middag, dat is mij teveel gedoe. En trouwens, ze is er vaak al rond koppiestijd en dan is er voor koken even geen tijd 😉
Nu dus deze quiche met prei, niet moeilijk en goed van tevoren te maken.

Het recept (aangepast) komt uit het boek Bakken met Paul Hollywood.


zaterdag 3 maart 2018

Salade van venkel, aardpeer en appel





Salade, met dit weer? Ja hoor, ook met dit weer wordt er salade gegeten, maar wel eentje die past in deze tijd van het jaar. Venkel en aardpeer zijn er volop, en aardperen hebben we in de tuin dus dat is nog eens extra leuk!

Vorige week waren we op verjaardag bij mijn schoonzusje (en broer), en ze kreeg een kookboek. Dat kwam al snel mijn kant op, dus ik was zo zoet als koek 😉
Een boek van Martha Stewart, ik had er nog nooit van gehoord, schijnt van 24 kitchen te zijn en dat hebben we hier niet. Maar goed ook, denk dat ik de hele dag voor de tv zit….
Veel recepten spraken me aan maar bij deze salade kwam ik steeds terug. Het zag er gewoon zo heerlijk fris uit. Weer thuisgekomen zat ik steeds met dat plaatje van die salade in mijn hoofd, ik wilde deze eigenlijk wel maken. Een appje naar schoonzus en het was geregeld, foto van boek en recept en ik kon aan de slag. Dankjewel Desiree!

Het recept komt uit het boek Frisse start van Martha Stewart.


zaterdag 24 februari 2018

‘Focaccia’ met geitenkaas en za’atar





Wat is het een heerlijk weer, eindelijk een beetje winter. Het is koud maar alles beter dan regen en wind, daar ben je gauw zat van. Weer ook voor soep, al kan soep met alle soorten weer. Bij soep eten wij eigenlijk altijd wel een broodje, lekker om erin te soppen.
Uiteraard is dat dan zelfgebakken. Het kan ‘gewoon’ brood, stokbrood of focaccia zijn. De focaccia kun je een smaakje geven welke je lekker vind, en welk seizoen of het is. Deze is met geitenkaas, oregano en za’atar. Za’atar is tegenwoordig in de grote supermarkt wel te koop, het is een mengsel van een soort oregano, sumak en sesamzaad.

Het is niet een echt focaccia-brood, daar gaat geen yoghurt en melk in. Het heeft de vorm en net als focaccia een of andere topping.
Het recept komt uit het boek Vegarabia


zaterdag 17 februari 2018

Curry met ei, ui en kokos





Lekker Indiaase curry, en als deze dan nog vegetarisch is ook dan is dat mooi meegenomen.
Er staat al een curry met ei op de blog, deze is lekker, heel erg lekker. Dat is meerdere malen bevestigd door een collega van Evert. Daar staat de curry regelmatig op tafel, ik denk dat ze het recept er niet meer voor nodig hebben 😉
Nu weer een curry met ei, totaal anders van smaak, maar weer heel erg lekker, vinden wij…
En zo makkelijk om te maken, en ook zo weinig ingrediënten, dat je bijna denkt wordt dit wel lekker?
Tamarindepasta is misschien iets wat niet standaard in het kastje staat, maar dit kun je in de toko kopen en zelfs bij een biologische winkel is er grote kans van slagen.

Het recept (iets aangepast) komt uit het boek Made in India van Meera Sodha.


zaterdag 10 februari 2018

Franse Appeltaart




2017 was een goed appeljaar, peren niet veel maar appels wel. We bewaren ze in de kelder en een deel in een koelkast. De appels in de koelkast blijven nog langer goed dan die in de kelder, het is net iets kouder. We stapelen deze koelkast dus helemaal vol.
De meeste appels eten we zo en uiteraard wordt er ook wel eens wat mee gebakken. Appelmoes eten we nooit, dat zou ook een mooie bestemming zijn.
Voor deze Franse appeltaart is een soort appelmoes nodig dus had ik toch een rede om appelmoes te maken. Ik heb meer gemaakt en deze potten geweckt, als ik dan deze appeltaart wil maken is de moes al klaar.
Het deeg kun je ook prima invriezen, dus als je dat ook op voorraad hebt is het bakken een fluitje van een cent.

Het recept komt uit het boek Mary Berry’s bakbijbel

zaterdag 3 februari 2018

Pittige kikkererwtensoep met bulgur






Soep is altijd lekker, al vind ik wel dat sommige soepen bij bepaald weer passen. Zo zijn de lichte soepjes meer voor de zomer en de gevulde soepen meer voor de winter.
Dit is een goed gevulde soep, lekker grof met groente en kikkererwten, dus voor mij helemaal voor nu.
Ik hou heel erg van kikkererwten, al zijn die niet altijd even lekker. Ik heb ze nu al een paar keer zelf geweekt en gekookt maar ik vind de kikkererwten uit blik gewoon lekkerder. Ze zijn zachter, de zelf gekookte zijn droger en harder.
Ik weet dat Ottolenghi ook het koken van kikkererwten in een van zijn boeken beschrijft, ik ga het gewoon ook eens op zijn manier doen, kijken of het dan beter lukt.

Deze soep is ook van zijn hand, het is niet een Ottolenghi gerecht met bijzondere ingrediënten en volgens hem heeft een beetje kok de meeste dingen wel standaard in huis.
Lekker soepje met een zelfgebakken stokbroodje, wat wil een mens nog meer.


zaterdag 27 januari 2018

Appeltaart uit Lapland






Al zoveel appeltaarten gebakken maar toch komt er af en toe weer wat nieuws voorbij.
Deze keer een appeltaart uit Lapland.
We zijn er nooit geweest, maar wie weet ooit, de wonderen zijn de wereld nog niet uit ;-)
Ik kreeg dit recept van Charlotte, ze werkt bij de Lepelaar en ze houd net als ik erg van bakken. Dit recept moest ik echt proberen, zo makkelijk en heel erg lekker.
Dat is voor mij genoeg om aan de slag te gaan.

Ze heeft gelijk, niet moeilijk en heel erg lekker, en toch weer eens heel wat anders dan ik gewend ben.




zaterdag 20 januari 2018

Curry van pompoen en tomaten





We hebben nog een paar pompoenen uit de tuin dus dan is het altijd leuk om daar wat nieuws mee te maken.
Deze keer geen soep of taart maar een curry, een Indiase curry. En wat was het lekker en zo makkelijk te maken.
Zo ziet het er misschien niet uit op de foto maar dat is deels mijn eigen schuld en deels omdat de foto met lamplicht is gemaakt. Dat blijft behelpen.
Maar ook omdat de pompoen voor het mooie te gaar is. Ik heb de pompoen onder de middag al geroosterd in de oven, en heb deze in de oven laten staan nadat de oventijd voorbij was. Niet zo handig.
De smaak was er niet minder om maar het ziet een beetje pappig.

Het recept komt uit het boek Made in India van Meera Sodha, een boek vol heerlijke recepten en vaak niet moeilijk om te maken. Dit recept kreeg een 8.5





zaterdag 13 januari 2018

Pompoentaart met kardemom en ahornsiroop





Pompoen daar is ie weer, en nu niet eens in een soep maar in een zoet taartje.
Het zal voor de niet pompoen liefhebbers wel even wennen zijn maar het kan prima. Al is dit taartje misschien op het randje met een bodem van noten, havermout en dadels. En dan ook nog de pompoen gezoet met ahornsiroop. Nee eerlijk is eerlijk, voor een verjaardag zal ik dit niet gauw maken.
We worden al een beetje gezien als vreemde eters en dat zal dit taartje zeker bevestigen. Maar hou je wel van een experiment dan zeg ik gewoon proberen. Wij vonden het bijzonder maar ook zeker wel lekker.

Het recept komt uit 'Puur natuurlijk koken' van Tom Hunt.




vrijdag 5 januari 2018

Venkelsalade met sinaasappel en hazelnoot





Ik weet niet of het nog mag maar we willen alle lezers van Huis, tuin en keukenvertier een Gezond en Gelukkig 2018 toewensen!

We hebben het weer gehad, lekker januari, alles weer normaal.
Nieuw jaar, nieuwe ronde nieuwe kansen, heerlijk.
Zijn er nog goede voornemens? Niet speciaal, we gaan maar een beetje door zoals het was. Lekker rommelen in en om huis, de tuin, de keuken, af en toe een dagje weg. Daar voelen we ons het gelukkigst bij. 

De zaden voor de moestuin zijn besteld, ik dacht dat er niet veel nodig was, maar dat bleek een vergissing. Heb de zaden die over datum zijn weggedaan en daar nieuw voor besteld. Meestal denk ik ' het ken nog wel' maar als er dan niet veel meer van komt is al het werk voor niks geweest. We starten dus met vers zaad, de verwachgingen zijn hoog!

Het eerste recept van dit jaar is een venkelsalade met bloedsinaasappel en geroosterde hazelnoten. Lekker met een broodje of als  bijgerecht. Ik hou hiervan, niet te zwaar en helemaal voor nu. De bloedsinaasappels zijn er weer en die zijn er nooit zo lang dus neem het even waar.

Het recept komt uit het boek 'De vrolijke tafel' van Karin Luiten