Menu

maandag 25 februari 2013

Het eerste begin...


We zijn weer voorzichtig begonnen aan het nieuwe tuinseizoen.
Evert heeft de moestuin gefreesd, nu alleen nog koemest korrels strooien en deze inharken.
In januari hebben we al kalk gestrooid en ook de as van de houtkachel gaat over de moestuin.
We hebben een redelijke zure grond dus dan is kalk geen overbodige luxe.

Evert aan het frezen









De moestuin gefreesd















De moestuin is in zes stukken verdeeld, zo hebben we een perceeltje voor aardappelen, bonen, bladgewassen, vruchtgewassen, wortelgewassen en kool.
Zo kunnen we ook de mestbehoefte per soort aanpassen naar het gewas wat erop dat stukje grond komt te staan.
De aardappelen en kool krijgen lekker mest, maar de bonen en wortelgewassen een stuk minder.
We kunnen zo ook wisselteelt toepassen, elk jaar schuift alles een vak op zodat eens in de vier jaar de aardappelen op het zelfde perceeltje worden gepoot.
Dit voorkomt ziektes.

Vandaag heb ik de fruitbomen en de frambozen gesnoeid en compost gegeven, we hebben herfstframbozen (Autumn Bliss), deze dragen op het nieuwe hout dus deze worden in het voorjaar bij de grond af gesnoeid.

Frambozen voor het snoeien
Frambozen gesnoeid met compost














We maken onze eigen compost, we hebben hiervoor drie gemetselde bakken. In de linker bak gaat al het groente- en fruitafval, in de middelste bak al het verhakselde snoeiafval. In de rechter bak gaan deze twee bakken gemengd. Na ongeveer een jaar is dit prachtige luchtige compost geworden.

De rechter compostbak 

We gebruiken deze compost bij de frambozen, rode-, witte-, zwarte- en kruisbessen en rond de fruitbomen. Ook het perceel van vruchtgroenten krijgt een compost gift, hier komen de courgettes en pompoenen op te staan en deze lusten ook wel wat.

Het is nu nog erg koud maar als het straks wat warmer wordt, kunnen als eerste de uien en aardappelen de grond in.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten