Vorig jaar rond deze tijd was
spannend: Huis, tuin en keukenvertier ging de lucht in.
Het eerste stukje was, om het een beetje feestelijk in te luiden, een
courgettetaart. Nu zijn we een jaar
verder, heel veel stukjes, nog meer foto's, veel werk maar heel erg leuk.
De lijst met volgers is boven
verwachting, regelmatig wordt er een reactie achter gelaten, daar doe je het
niet voor, maar leuk is het wel!
Het is voor ons een superleuk
naslagwerk. Als ik terug kijk dan
denk ik, heb ik dat allemaal gekookt en gebakken....en opgegeten? Eerder schreef ik het
altijd op, maar dit spreekt veel meer. Af en toe neemt Evert de pen even over,
ook hij is enthousiast, dan heb ik een dagje verlof. Ook is hij het, die het uitvogelt
om de bijvoorbeeld de boekenlijst intelligent te maken.
Dat maakt dat we het eigenlijk een
beetje samen doen.
Om het toch een beetje te vieren heb
ik deze courgettecake gebakken. Ik zag deze voorbij komen op de blog van
Marleen 'Eten uit de volkstuin'. Ik heb het recept iets aangepast, de suiker
heb ik vervangen door palmbloesemsuiker, minder slecht dan 'gewone' suiker. Dat
maakt dat ik het een 'Gezonde' courgettecake noem.
Een heerlijke cake bij een kopje
koffie of thee, of als extraatje mee in de broodtrommel naar het werk. En ook
niet onbelangrijk, er is weer een courgette op ;-)
Ingrediënten:
225 gram dadels, ontpit en grof
gehakt
300 gram bloem
1,5 theelepel bakpoeder
1 theelepel kardemompoeder
snufje zout
2 eieren
80 gram palmbloesemsuiker
125 ml zonnebloemolie
200 g courgette, grof geraspt
80 gram walnoten, grof gehakt
Cakeblik, ingevet
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Wel de dadels een minuut of 10 in
heet water, giet ze af en laat goed uitlekken.
Meng de bloem, bakpoeder, kardemom
en het zout goed door elkaar.
Klop de eieren met de suiker
schuimig.
Meng er de courgette en de olie door
en spatel het bloemmengsel erdoor
Schep als laatste de walnoten en
dadels erdoor en giet het mengsel in het cakeblik.
Bak de cake in het midden van de
oven tot deze gaar is, bij mij was dat na een uur en 15 minuten. Controleer het
na een uur, prik met een satéprikker in de cake, als deze er schoon uitkomt is
de cake gaar, laat hem anders nog een 10-15 minuten bakken.
Gefeliciteerd met de 1e verjaardag van dit heerlijk blog!!
BeantwoordenVerwijderenIk moet nog over een drempel voor taarten met groentes. Maar mijn 1e worteltjestaart (en 2e, 3e, en 4e) was voor de zomer een feit. Bij mij gaat er ook geregeld een overgebleven versnapering in de broodtrommel. Leidt vaak tot verbaasde blikken van collega's :)
Dankjewel, heel attent!
VerwijderenOok heerlijk, worteltjestaart, je brengt me op een idee. Je moet even aan het idee wennen maar het is super lekker. Haha en laten de collega's maar kijken, ze weten niet wat ze missen.
Ik heb vorige week zoetzuur gemaakt. Potten vol en wou ook nog iets anders maken. De cake lijkt me heel lekker en ik ga het zeker proberen. Dank je wel.
BeantwoordenVerwijderenLeuk Geja, hier ook redelijk wat potten courgette zoetzuur, we vinden het heerlijk. En als tegenhanger de courgettecake, wij vonden hem heel erg lekker. Ik kan hem ook nog wel een keertje bakken van de laatste courgettes. Succes, ik hoop dat jullie hem ook lekker vinden!
Verwijderen