Menu

zaterdag 21 maart 2015

Volkoren sesambrood




Wij vinden dit super lekker brood vanwege de lekkere sesampitjessmaak.
Ook weer uit het nieuwe boek van Levine 'Brood uit eigen oven' (http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/)
Ik heb 't al diverse keren gebakken om mee te werk te nemen.

Het is ook weer een busbrood en ik maak de dubbele hoeveelheid dan wat in het boek staat, zodat we met 2 broden net de week doorkomen.

Ik heb de eerste keer wat tarwegluten toegevoegd, wat mag maar niet echt noodzakelijk is. Het rees nu de pan uit, wat altijd een mooi gezicht is.
De tweede keer geen gluten gebruikt. Het rees evengoed tot net boven het blik uit maar niet zo erg als de eerste keer.

Ingrediƫnten (voor 2 broden)


Deeg

1000 g volkorenmeel
30 g tarwegluten (optioneel)
12 g instantgist
18 g zout
50 g geroosterde sesamzaadjes
50 g sesamolie (mag ook zonnebloemolie of olijfolie)
30 g honing of agave siroop
680 g water, 20 tot 25 °C.

Extra

Zonnebloemolie om kom, werkblad en handen mee in te vetten.
Sesamzaadjes voor de bovenkant van het deeg.
2 bakblikken, ingevet

Bereiding deeg

Begin met het roosteren van de sesamzaadje in een koekenpan op het fornuis.
Verhit deze totdat het licht begint te walmen en ze lekker beginnen te ruiken. Denk erom dat ze niet verbranden ! Laat ze hierna afkoelen.

Let erop dat je sesamolie gebruikt die geschikt is om sla mee aan te maken en niet die gebruikt wordt in de Chinese keuken.
Doe alle ingrediĆ«nten in een mengkom. Kneed deze massa ongeveer 10-15 minuten met de machine, eerst langzaam en vervolgens op middelmatige snelheid. Ik heb het met de machine gedaan en dat ging prima zo. Het deeg is eerst wat nat maar zal al spoedig soepel worden totdat het van de wand loslaat.
Wanneer je er een vliesje van kunt trekken, is het lang genoeg gekneed.

Maak een bal van het deeg en doe het in een licht met olie ingevette kom, zorg dat alle kanten een beetje met olie bedekt zijn en dek het af met een stuk plastic folie of een plastic douchemuts.
Laat het deeg nu ongeveer 60 - 75 minuten rijzen op kamertemperatuur.
Hangt een beetje van de temperatuur af, hoe warmer des te korter de rijstijd.
Als je er met je vinger in prikt moet er een gat blijven staan, dan is het deeg voldoende gerezen.

Leg het deeg vervolgens op een licht geolied werkblad en vouw met je handen totdat alle lucht eruit is.
Verdeel het deeg in 2 stukken, bol het deeg losjes op en laat het afgedekt zo'n 20 minuten rusten.

Duw hierna iedere bol met je knokkels of deegroller op je werkblad vlak tot je een rechthoek van dezelfde dikte krijgt die ongeveer tweemaal zolang is als je bakblik. Vouw de smalle zijden tot het midden naar binnen zodat je een rechthoek krijgt die iets korter is dan je bakblik.
Rol of druk dit stuk ook weer plat (niet breder dan je bakblik) en begin het vervolgens vanaf de verste kant het deeg strak naar je toe op te rollen. Knijp tenslotte de ontstane naad dicht.

Maak de bovenkant nu wat nat met water en rol deze door de sesamzaadjes.
ik heb het de tweede keer rondom door de sesamzaadjes gerold, heb je lekker rondom die sesamsmaak…
Leg het deeg nu met de naad naar beneden in het bakblik.
Dek het geheel weer af met ingevet plasticfolie. Wij gebruiken hiervoor een kartonnen doos waar we de blikken inzetten, die we gebruiken als rijskastje.

Laat het deeg nu ongeveer 60 - 75 minuten rijzen op ongeveer 28-30 °C.  totdat ze bijna in volume zijn verdubbeld. Het deeg is voldoende gerezen als je er met een natte vinger op drukt en de afdruk langzaam terug veert.
Verwarm intussen de oven op 220 °C., onder-en bovenwarmte.
Als je met hete lucht wilt bakken, verlaag dan de temperatuur met 20 °C.

Is de oven op temperatuur en het deeg gerezen, zet dan de bakblikken op de bakplaat of rooster. Verlaag na 20 minuten de temperatuur naar 200 °C.

Bak het brood nog eens 20 minuten tot het gaar en bruin is.
Haal het brood als het klaar is uit de bakblikken en laat afkoelen op een rooster.




2 opmerkingen:

  1. Prachtige broden. Deze ga ik zeker maken. Hou ook erg van sesam (of andere zaadjes) in en op brood.
    Fijne zondag!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel voor het compliment, hier hecht ik veel waarde aan!

      Verwijderen