Wij vinden dit super lekker brood
vanwege de lekkere sesampitjessmaak.
Ook weer uit het nieuwe boek van
Levine 'Brood uit eigen oven' (http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/)
Ik heb 't al diverse keren gebakken
om mee te werk te nemen.
Het is ook weer een busbrood en ik maak
de dubbele hoeveelheid dan wat in het boek staat, zodat we met 2 broden net de
week doorkomen.
Ik heb de eerste keer wat
tarwegluten toegevoegd, wat mag maar niet echt noodzakelijk is. Het rees nu de
pan uit, wat altijd een mooi gezicht is.
De tweede keer geen gluten gebruikt.
Het rees evengoed tot net boven het blik uit maar niet zo erg als de eerste keer.
Ingrediƫnten (voor 2 broden)
Deeg
1000 g volkorenmeel
30 g tarwegluten (optioneel)
12 g instantgist
18 g zout
50 g geroosterde sesamzaadjes
50 g sesamolie (mag ook
zonnebloemolie of olijfolie)
30 g honing of agave siroop
680 g water, 20 tot 25 °C.
Extra
Zonnebloemolie om kom, werkblad en
handen mee in te vetten.
Sesamzaadjes voor de bovenkant van
het deeg.
2 bakblikken, ingevet
Bereiding
deeg
Begin met het roosteren van de
sesamzaadje in een koekenpan op het fornuis.
Verhit deze totdat het licht begint
te walmen en ze lekker beginnen te ruiken. Denk erom dat ze niet verbranden !
Laat ze hierna afkoelen.
Let erop dat je sesamolie gebruikt
die geschikt is om sla mee aan te maken en niet die gebruikt wordt in de
Chinese keuken.
Doe alle ingrediƫnten in een mengkom.
Kneed deze massa ongeveer 10-15 minuten met de machine, eerst langzaam en
vervolgens op middelmatige snelheid. Ik heb het met de machine gedaan en
dat ging prima zo. Het deeg is eerst wat nat maar zal al spoedig soepel worden
totdat het van de wand loslaat.
Wanneer je er een vliesje van kunt
trekken, is het lang genoeg gekneed.
Maak een bal van het deeg en doe het
in een licht met olie ingevette kom, zorg dat alle kanten een beetje met olie
bedekt zijn en dek het af met een stuk plastic folie of een plastic douchemuts.
Laat het deeg nu ongeveer 60 - 75
minuten rijzen op kamertemperatuur.
Hangt een beetje van de temperatuur
af, hoe warmer des te korter de rijstijd.
Als je er met je vinger in prikt
moet er een gat blijven staan, dan is het deeg voldoende gerezen.
Leg het deeg vervolgens op een licht
geolied werkblad en vouw met je handen totdat alle lucht eruit is.
Verdeel het deeg in 2 stukken, bol
het deeg losjes op en laat het afgedekt zo'n 20 minuten rusten.
Duw hierna iedere bol met je
knokkels of deegroller op je werkblad vlak tot je een rechthoek van dezelfde
dikte krijgt die ongeveer tweemaal zolang is als je bakblik. Vouw de smalle
zijden tot het midden naar binnen zodat je een rechthoek krijgt die iets korter
is dan je bakblik.
Rol of druk dit stuk ook weer plat (niet
breder dan je bakblik) en begin het vervolgens vanaf de verste kant het deeg
strak naar je toe op te rollen. Knijp tenslotte de ontstane naad dicht.
Maak de bovenkant nu wat nat met
water en rol deze door de sesamzaadjes.
ik heb het de tweede keer rondom
door de sesamzaadjes gerold, heb je lekker rondom die sesamsmaak…
Leg het deeg nu met de naad naar
beneden in het bakblik.
Dek het geheel weer af met ingevet plasticfolie.
Wij gebruiken hiervoor een kartonnen doos waar we de blikken inzetten, die we
gebruiken als rijskastje.
Laat het deeg nu ongeveer 60 - 75
minuten rijzen op ongeveer 28-30 °C. totdat
ze bijna in volume zijn verdubbeld. Het deeg is voldoende gerezen als je er met
een natte vinger op drukt en de afdruk langzaam terug veert.
Verwarm intussen de oven op 220 °C., onder-en bovenwarmte.
Als je met hete lucht wilt bakken,
verlaag dan de temperatuur met 20 °C.
Is de oven op temperatuur en het
deeg gerezen, zet dan de bakblikken op de bakplaat of rooster. Verlaag na 20
minuten de temperatuur naar 200 °C.
Bak het brood nog eens 20 minuten tot
het gaar en bruin is.
Haal het brood als het klaar is uit
de bakblikken en laat afkoelen op een rooster.
Prachtige broden. Deze ga ik zeker maken. Hou ook erg van sesam (of andere zaadjes) in en op brood.
BeantwoordenVerwijderenFijne zondag!
Dankjewel voor het compliment, hier hecht ik veel waarde aan!
Verwijderen