Wij noemen de broden die gebakken
worden met desem en een klein beetje gist gewoon desembrood.
Maar dat wordt door sommige mensen
niet zo gewaardeerd. Desembrood mag alleen desembrood heten als er geen gist
wordt toegevoegd.
Kan ik me daar aan een kant ook wel
in vinden, het is ook een soort van valsspelen. Je verkort door dat kleine
beetje gist de rijstijden aanmerkelijk en dat is nou net wat het desembrood zo
lekker maakt, tijd.
Dit is dus geen desembrood maar zoals
iemand eens zei een hybride-brood, vond het wel een leuke naam.
Ik gebruik dat kleine beetje gist
zodat we het brood onder de middag kunnen eten. Niets lekkerder dan
versgebakken brood bij een salade.
Dit brood is ook weer een favoriet,
het heeft een klein zuurtje van de cranberry's wat wij erg lekker vinden.
In het originele recept wordt desem
op basis van tarwebloem gebruikt, ik heb tegenwoordig alleen nog desem van
roggemeel en gebruik dat voor alle desembroden, dat werkt prima.
Het originele recept komt uit het
boek 'Brood uit eigen oven' van Levine van Doorne. (http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/)
Noot:
Naar aanleiding van een reactie van Levine van Doorne heb ik het recept verwijderd.
Noot:
Naar aanleiding van een reactie van Levine van Doorne heb ik het recept verwijderd.
Ik voeg ook altijd een beetje gist toe. Heb ook wel eens geprobeerd zonder gist ( dus langer rijzen ), maar vond de smaak van het brood niet lekkerder. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten. Het is net als bij 'grote gaten' in het brood. Hoeft voor mij ook niet, maar er zijn bakkers, die zweren erbij. Hybride.... pas op, straks betaal je er nog extra belasting over als het aan Wiebes ligt :-) Fijn weekend!
BeantwoordenVerwijderenHaha Marion, nou laat Wiebes maar komen hoor! Ik gebruik het kleine beetje gist omdat ik het onder de middag wil eten, anders wordt het eind van de middag en heb ik mijn broodje al op.... Geen grote gaten, dat is nou net wat de meeste bakker wel willen, hoezo anders ;-)
VerwijderenFijne zondag!
Wat een prachtig brood. Je ziet dat de korst knapperig is. Heerlijk met wat roomboter!
BeantwoordenVerwijderenVolgens Evert een brood met een hoog 'jammie gehalte' ;-)
VerwijderenJaaaaa alleen een beetje échte boter, een gebakje gelijk!