Lekker
bramen, het zelf plukken is wel een beetje voorbij maar in de winkel zag ik ze gister
nog, van die dikke, zwarte, glimmende exemplaren. Je kunt voor door het beslag ook prima bramen uit de diepvries gebruiken
maar wil je ze ook voor er bovenop dan heb je de verse nodig. Maar nodig is dit
niet. Het staat gewoon leuk.
Je kunt ook
ander fruit gebruiken denk dan aan frambozen, zwarte- of blauwe bessen. Genoeg
om mee te variëren dus.
Het recept
komt uit het boek Vegarabia, een prachtig boek met (wat de naam al doet vermoeden) vegetarische recepten uit het Midden-Oosten.
Ik was wel
heel benieuwd naar deze cake, de baksels uit die streken zijn toch meestal wel
anders dan dat wij gewend zijn. Het is dan ook anders, de kruimellaag is niet
echt een kruimellaag zoals wij die kennen, dit is meer een korst. Deze wordt
ook gemaakt met gesmolten boter in plaats van koude boter waarmee je zulke
mooie kruimels maakt.
De naam is
dus een beetje misleidend, je moet niet een rulle kruimellaag verwachten.
Maar anders
hoeft natuurlijk niet minder lekker te zijn.
Ingrediënten voor de cake:
180 g bloem
1 ¼
tl bakpoeder
¼
tl zuiveringszout (bakingsoda)
¼
tl zout
140 g bramen
(vers of diepvries)
240 ml zure
room of yoghurt
1 ½
tl vanille-extract
140 g boter,
op kamertemperatuur
200 g fijne
kristalsuiker
2 grote
eieren
Eventueel
een handje verse bramen voor decoratie
Ingrediënten voor de kruimellaag:
120 g bloem
50 g
kristalsuiker
80 g
rietsuiker of bruine basterdsuiker
1 tl kaneel
⅛
tl zout
100 g boter,
gesmolten
Vierkante
bakvorm 23 cm, ingevet en bestoven met bloem, of bekleed met bakpapier
Bereidingswijze:
Maak eerst
de kruimellaag.
Doe alle
droge ingrediënten in een kom en meng dit goed door elkaar. Doe de gesmolten
boter erbij en roer met een vork totdat de boter is opgenomen en de droge ingrediënten
vochtig zijn. Zet apart.
Verwarm de
oven voor tot 180 °C.
Doe de bloem,
bakpoeder, zuiveringszout en het zout in een flinke kom en meng dit door
elkaar. Doe een eetlepel van dit mengsel bij de bramen en meng dit zodat alle
bramen bedenkt zijn met een klein beetje van dit mengsel. zet beide apart.
Klop in een
kleine kom de zure room met het vanille-extract door elkaar en zet apart.
Doe de boter
met de suiker in een kom en mix dit een minuur of 5 tot je een mooi luchtig, lichtgeel
mengsel hebt. Voeg dan een voor een de eieren al kloppend toe.
Voeg nu om
en om het bloemmengsel en de zure room toe in drie porties. Dit mag met de
machine maar met een spatel gaat het ook. Het moet een mooi glad beslag worden.
Spatel als
laatste de bramen erdoor.
Schep het
beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.
Verdeel de
kruimels erover, breek de grotere kruimels in stukjes.
Bak de cake
ca. 45 minuten in de oven tot een satéprikker er schoon uitkomt.
Laat de cake
in de vorm op een rooster afkoelen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten