Het is herfst, tijd voor pompoen!
Pompoen doet bij veel mensen nog een
beetje geitenwollensokkig aan, dat is jammer want pompoen kan echt lekker zijn.
Vind ik dat geitenwollensokkig trouwens niet erg, ik heb namelijk bijna altijd
geitenwollen sokken aan. Heerlijk, zelf gebreid door mijn moeder.
Maar de pompoen....
Lekker om soep van te maken, als
puree maar ook zo lekker om te roosteren. Is roosteren voor heel veel groente lekker, het geeft de groente net dat extra beetje smaak.
Deze keer dus geroosterd met
chiliyoghurt en koriandersaus.
Ook weer zoiets, koriander, je vind
het heerlijk of je gruwelt ervan. Nou hier vind ik het heerlijk en Evert
gruwelt ervan. Geen gelukkige combinatie dus. Daarom doe ik het vaak niet in
het eten, hij proeft het zo en dat is zonde.
Nu at ik alleen dus dit was mijn
kans :-)
Heeeeeeerlijk kan niet anders
zeggen, ik moest me beheersen om niet alles op te eten. Wat over was hebben we
de volgende dat op een geroosterd broodje gegeten mét de koriandersaus.... de
wonderen zijn de wereld nog niet uit.
Ingrediënten:
1 flespompoen, ca 1.4 kg
1 tl kaneel
90 ml olijfolie
50 g koriander, blad en steeltjes,
plus wat extra voor garnering
1 kleine teen knoflook, fijngehakt
20 g pompoenpitten
200 g Griekse yoghurt
1 ½ tl sriracha (of andere pittige
saus)
zout en zwarte peper
Bereidingswijze:
Verwarm de oven tot 220 °C.
Snijd de pompoen over de lengte
doormidden (niet schillen), verwijder de pitten en snijd de helften in stukken
van ca. 7 cm. Snijd deze dan in parten van ca. 2 cm op de breedste (schil) kant.
Alle stukken hebben zo schil.
Doe de parten in een flinke kom met
de kaneel, 2 el olijfolie, ¾ tl zout en royaal versgemalen zwarte peper. Meng
alles goed door elkaar zodat alle parten voorzien zijn van een dun laagje.
Leg de parten op de schilkant op een
bakplaat (of twee) en rooster ze 35-40 minuten in de oven tot ze gaar zijn en
de bovenkant begint te kleuren. Haal uit de oven en laat afkoelen.
Verlaag de oventemperatuur naar 180
°C.
Verdeel de pompoenpitten op een
bakplaat en rooster ze 6-8 minuten in de oven. ze zullen nu opengebarsten
moeten zijn. Haal uit de oven en zet opzij.
Maak de koriandersaus door
koriander, knoflook overgebleven 4 el olijfolie een royale snuf zout tot een
pasta te malen in een blender. Zet opzij.
Roer de yoghurt en srirachasaus door
elkaar.
Verdeel de pompoenparten op een
schaal, sprenkel er de yoghurt over en daarover de koriandersaus. Bestrooi met
de geroosterde pompoenpitten met als je ze hebt nog wat korianderblaadjes.
Heerlijk!
BeantwoordenVerwijderenZeker Gerry, zelfs voor een niet koriander liefhebber :-)
Verwijderen