Menu

maandag 8 juli 2013

Baguette van roggezuurdesem




Het was weer de hoogste tijd om wat te bakken met zuurdesem, ik bak er nog wel regelmatig mee maar die broden staan al op de blog dus die hoeven niet meer.
Nu weer wat nieuws: baguette, een soort van mini stokbroodje. Ik heb al eerder gewoon stokbrood gebakken maar dat is al weer jaren terug en dat was nog voor het zuurdesem tijdperk.



Het kriebelde ook al een paar weken om baguettes te bakken omdat we daar we daar nu een speciaal ‘bakblik’ voor hebben. Deze zat ook in ‘de blije doos’ die Judith had samengesteld toen zij op vakantie in Frankrijk was.  Zonder kun je natuurlijk ook baguettes en stokbroodjes maken maar met deze vorm is het extra leuk!

Het zijn redelijke baguettes geworden, het was wel een heel gemartel om ze te vormen en in het bakblik te krijgen, het deeg was erg nat en slap, maar uiteindelijk lukte het redelijk.
Het resultaat viel niet tegen, ze rezen mooi en ook in de oven hadden ze nog een kleine ovenrijs.
De smaak was wel even wennen, echt zuurdesem (hoe kan het anders) maar toch wel lekker.
Zeker een recept om nog een keer te maken.

4 baguettes

Het recept komt uit het boekje: Zuurdesem van Martin Johansson. 
Ik was dit vergeten te vermelden maar werd erop gewezen door een anonieme reactie (zie hieronder). Uiteraard hoor ik dit wel te vermelden daarom alsnog de link naar het boekje.

Dag 1, avond

100 g roggezuurdesemstarter
200 g tarrwebloem
100 g roggerneel
350 ml lauw water

Meng starter, water, bloem en meel in een ruime kom. Dek af met huishoudfolie en laat de kom op een warme plaats (zo rond de 22-24 °C) een nacht staan.

Dag 2, ochtend

Het zuurdesem van gister
3oo ml water
700 g  sterke tarwebloem
20 g zout

Bereidingswijze: 

Meng alle ingrediƫnten, behalve het zout, in een kom en kneed het deeg 8 minuten in de keukenmachine (5 minuten op lage en 3 minuten op iets hogere snelheid). Voeg dan het zout toe en kneed nog eens 2 minuten.




Vet een kunststof bak in met een neutrale olie (koolzaadolie of zonnebloemolie), doe het deeg in de bak en leg het deksel erop. Het is handig om met een streepje aan te geven tot waar het deeg moet komen, zodat je goed in de gaten kunt houden hoe het rijst. Laat het deeg in 3 tot 5 uur tot dubbele grootte rijzen. Vouw het deeg twee of drie keer terwijl het in de bak rijst. De eerste keer na 1 uur, daarna om het halfuur. Vouw met natte handen het deeg van links naar binnen, van rechts naar binnen, en van onder en boven naar het midden. Hoe je het deeg precies vouwt, maakt eigenlijk niet zo veel uit, als je maar voelt dat het deeg soepel wordt.







Haal het deeg uit de bak, leg het op een met bloem bestoven werkvlak en verdeel het in 4 stukken. Vormde stukken deeg tot bollen, laat ze 20 minuten rusten en rol er dan baguettes van. Laat de broden 1-2 uur rijzen tot het deeg niet meteen terugveert als je erop drukt.
Verwarmde oven ruim op tijd voor op 275 °C. Plaats een bakplaat of ovensteen in het midden van de oven en schuif een stevige plaat op de onderste richel.



Zet de baguettes na het rijzen in de oven, en leg een paar ijsblokjes op de onderste plaat. Lucht na 10 minuten de oven door de oven­deur even te openen en te sluiten, zodat de stoom kan ontsnappen. Herhaal dit enkele keren tijdens het bakken. Haal de broden na ongeveer 15-20 minuten uit de oven als ze mooi bruin van kleur zijn.




2 opmerkingen:

  1. Recept gestolen van Martin Johansson

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nu ik het zo terug lees zou dat best kunnen, al vind ik 'gestolen' wel een beetje erg negatief. Ik vind het jammer dat dit op een anonieme manier wordt gevraagd (of is het een constatering??) Waarom niet gewoon open en eerlijk. Ik zal het alsnog vermelden, wel zo netjes naar Martin Johansson toe. Ik zal het boekje weer eens pakken, dan heeft deze reactie toch nog wat positiefs :-)

      Verwijderen