Menu

vrijdag 30 augustus 2013

Salade van sperziebonen en courgette




Het komt bijna nooit voor maar ik moest voor mij alleen koken. Ik ben gek op maaltijdsalades  dus die keuze had ik snel gemaakt. In 'Veg' had ik wat gezien van courgette, sperziebonen en sla, dé combinatie want dat hadden we allemaal in de tuin.
De dressing wordt gemaakt met tahini een beetje op zijn Midden-Oosters oftewel op zijn Ottolenghi's.
Je kunt er linzen, andere peulvruchten, spelt of quinoa bij eten, ik heb er weer platbrood bij gebakken, vond ik ook een heerlijke combinatie.
Ik heb het halve recept gemaakt en alles opgegeten, dat zegt wel genoeg hoe lekker of ik het vond.
Evert heeft wat gemist, nou ja misschien ook niet, hij had een maandmenu van de Chinees......

Ingrediënten  voor 4 personen:

Voor de tahinidressing
½ teentje knoflook, tot pasta gestampt met een snufje ruw zeezout
2 el lichte tahini
fijngeraspte schil en sap van ½ citroen
sap van ½ sinaasappel
½ tl heldere honing
2 el olijfolie
zeezout en versgemalen zwarte peper

Voor de salade
2 el olijfolie
3 middelgrote courgettes (ongeveer 400 g), in plakjes van 3 mm dik
sap van ½ citroen
1 rode chilipeper, van zaden ontdaan en fijngesneden
ongeveer 125 g haricots verts, puntjes eraf
4 volle handen slablaadjes
12-18 ovengedroogde tomaten of half gedroogde tomaten (indien gewenst)
handvol munt, fijngesneden (indien gewenst)

Bereidingswijze:

Maak eerst de dressing. Doe de knoflook in een schaaltje met de tahini, citroenschil en sap, sinaasappelsap, honing en wat versgemalen zwarte peper en roer goed door elkaar. De dressing kan wat dik zijn en in een pasta veranderen, je kunt hem verdunnen door er wat water door te roeren, 1 el tegelijk, tot je een romige, druipende dressing hebt. Roer er dan de olijfolie door. Proef en voeg eventueel wat extra zout en peper toe. De dressing is nu klaar voor gebruik.

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op vrij hoog vuur en bak de plakjes courgette in gedeelten in een paar minuten, tot ze zacht en aan beide kanten bruin zijn. Schep ze in een schaal als ze klaar zijn.
Doel er dan ruim zout en peper, citroensap en chilipeper over en schep goed om.

Breng een pan met gezouten water aan de kook. En blancheer de haricots verts (sperziebonen in mijn geval) een minuut. Giet af en dompel ze in koud water. Giet weer af, dep droog met een schone theedoek en voeg toe aan de rest van de salade.

Verdeel de bladeren over een grote ondiepe schaal en leg hier de courgettes, haricots verts, tomaten en munt op, als je die gebruikt. Besprenkel met lekker veel tahinidressing en dien op.





donderdag 29 augustus 2013

Een invasie van vlinders




Het schijnt slecht te gaan met de vlinders maar dat is bij ons niet te zien. We hebben er heel veel, als je er bang van bent moet je niet bij ons in de tuin komen want, het wemelt ervan.


Eupatoriums
Buddleja

Er zijn planten die ze heel erg aantrekken, de toppers zijn toch wel de Eupatorium en de Buddleja, de overbekende vlinderstruik. 
Ze fladderen van het ene naar het andere bloemetje en halen met hun lange roltong de nectar eruit.
Wat me wel opvalt is dat ze daar zijn waar ook het zonnetje is, dezelfde planten die in de schaduw staan daar komen ze pas als daar ook het zonnetje schijnt.

We hebben niet heel veel soorten, en van de ene soort veel meer dan van de andere.
Zo hebben wel heel veel Kleine Vos, ik denk wel een paar honderd, dan komt de Atalanta dat zijn er tientallen, de Dagpauwoog en Distelvlinder zijn er ook maar dat zijn er maar enkele.
En dan natuurlijk de Koolwitjes, die zijn er altijd, ook op plaatsen waar je ze liever niet hebt.....
Ook kom je af en toe een Citroenvlinder en een Boomblauwtje tegen maar die zitten niet tussen de grote meute, die fladderen maar wat door de tuin.


Atalanta

Distelvlinder
Dagpauwoog


 


                








Koolwitje





















Ik heb geprobeerd een paar foto's te maken maar dat valt nog niet mee. Ik stond op een keukentrapje tussen de beplanting maar ze zijn zo beweeglijk. En als ze dan eenmaal even stil zitten hebben ze hun vleugels opgeklapt, zie je nog niet hoe mooi ze zijn.
Wat beter gaat is, als ze 's avonds met hun buikje rond nog even van nagenieten van het avondzonnetje op een warme muur of op warme straatstenen.



Kleine Vos

dinsdag 27 augustus 2013

Geroosterde broccoli met chilipeper en knoflook




Maandag hebben wij altijd 'fruitdag' dan eten we tot aan het avondeten altijd alleen maar fruit. Daar zijn we een jaar of wat terug mee begonnen en dat houden we zomaar nog steeds vol.
Meestal eten we 's avonds dan iets van rijst of mihoen, in ieder geval geen zware kost.

Er waren twee stronken broccoli klaar in de moestuin, een heerlijke groente voor bij de rijst of mihoen.
Ik heb er de geroosterde broccoli met chilipeper en knoflook van gemaakt uit 'Het kookboek'  Het was voor de tweede keer dat ik dit maakte, de eerste keer zou ik het ook al op de blog zetten maar de foto vond ik te slecht, ja ook dat gebeurt nog regelmatig.....
Het is wel even wat werk om de broccoli te roosteren maar het resultaat is heerlijk.
We hebben de twee stronken opgegeten met brede rijstmie en gegrilde garnalen, het is natuurlijk ook lekker met een stukje zalm van de gril.


Ingrediënten:

Voor 2-4 personen
2 stronken broccoli (ca. 500 g)
120 ml olijfolie
4 tenen knoflook, in dunne plakjes
2 milde rode chilipepers, in dunne ringetjes
grof zeezout en zwarte peper
geroosterde geschaafde amandelen of
flinterdunne plakjes citroen (met schil), om te garneren (naar keuze)



Bereidingswijze:

Verdeel de broccoli in roosjes (laat aan elk roosje een stukje sten­gel zitten). Vul een grote pan met royaal water en breng het aan de kook. Blancheer de broccoliroosjes 2 minuten. Laat ze niet lan­ger in de pan! Schep met een schuimspaan de broccoli uit het water en doe ze in een kom met ijskoud water om het kookproces direct te stoppen. Giet de broccoli af in een vergiet en laat hem uitlekken. De groente moet goed droog worden. Schep in een kom de broccoli met 3 eetlepels olijfolie en royaal zout en peper door elkaar.

Laat een geribbelde grillpan op hoog vuur in circa 5 minuten goed heet worden. Rooster de broccoliroosjes afhankelijk van het for­maat in enkele porties. De roosjes moeten niet te dicht bij elkaar liggen. Keer ze zodat er rondom grillstrepen ontstaan. Doe de broccoli in een schaal en gril alles op deze manier.

Doe intussen de overgebleven olie in een pan met de knoflook en chilipeper. Fruit ze op halfhoog vuur tot de knoflook goudbruin is. Laat knoflook en chilipeper niet verbranden - en bedenk dat ze van het vuur af nog nagaren. Giet de olie met knoflook en chilipe­per over de broccoli en schep alles door elkaar. Proef of er zout of peper bij moet.

Serveer de groente warm of lauw. Je kunt de broccoli vlak voor het serveren met amandelen of citroen garneren.


  

zondag 25 augustus 2013

Platbrood oftewel flatbread



Dit is een recept wat ik al een tijdje wil maken, ik zag het laatst nog weer bij Saturday Kitchen, zo makkelijk en het ziet er zo lekker uit.
Het is dus ook makkelijk, ik denk het makkelijkste soort brood wat je kunt maken.
De meeste tijd is het rijzen, je kunt het dus niet a la minuut maken. Al heb ik ook al een recept gezien wat met zelfrijzend bakmeel wordt gemaakt, dan hoeft het niet te rijzen. Dat ook maar eens proberen. 
Ik ga dit brood zeker vaker maken, lekker voor bij de soep , belegd met gegrilde groenten, als wrap of bij een curry mmmmm

Dit recept komt uit 'Veg', een leuk boek met heerlijke recepten maar dat heb ik onder het kopje boeken al beschreven.

Ingrediënten voor 8 platbroden:

500 g tarwebloem (wat je gebruikt om brood te bakken dus geen patentbloem)
1½ afgestreken tl fijn zeezout
1 tl gedroogde gist
1 el koolzaad- of olijfolie
325 ml water, kamertemperatuur

Bereidingswijze:

Doe het meel, zout en gist in een kom en meng dit goed. Voeg de olie en het water toe en kneed hier in een minuut of 10 een mooi elastisch deeg van.
Doe het deeg in een ingevette kom en draai het even door de olie, zodat het deeg ermee bedekt is.
Dek af met een theedoek en laat op een warme plek rijzen toto het deeg tweemaal zo groot is geworden. Dit duurt minstens een uur, waarschijnlijk bijna twee uur.




Haal het deeg als het goed gerezen is uit de kom. Prik er met je vingers in tot alle lucht uit het deeg verdwenen is en het weer net zo groot is als voor het rijzen.
Verdeel het deeg in 8 stukjes en maak er balletjes van. Laat dit 5 minuten rusten en rol het dan uit tot 2-3 mm dikke cirkels.





Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur (tot de rook ervan af komt).
Leg een platbrood in de pan en bak ongeveer 2 minuten tot de bovenkant bubbels heeft en de onderkant bruine puntjes vertoont. Draai om en bak aan de andere kant nog 1-2 minuten.
Je kunt de broden nu nog met knoflookolie besprenkelen maar het hoeft niet, wij vonden ze zo naturel ook al erg lekker. 



zaterdag 24 augustus 2013

Taartje met frangipane en kruisbessen




Caroline had laatst weer een heerlijk taartje op haar blog staan, op zich is dat niet zo bijzonder....
Zij had er kersen in gedaan maar dat vind ik altijd zo zonde, we hebben ze zelf niet in de tuin dus als ik ze koop eten we ze zo, puur. Kruisbessen hebben we wel in de tuin, in overvloed dus daar kan best een taartje van gebakken worden.
We houden wel van de amandelsmaak dus dan is een taartje met frangipane altijd een succes.

Ik had voor de bodem nog deeg in de vriezer, dat kon ik er mooi voor gebruiken. Ik heb de bodem ook niet voorgebakken maar zo uit de koelkast gevuld en afgebakken.
Het is minder werk en het resultaat was ook goed.

Het oorspronkelijke recept komt uit ' Three Clever  Sisters' via de blog van Levine.

Ingrediënten voor de bodem:

150 g patentbloem                                                   
35 g poedersuiker
snuf zout
125 g koude roomboter, in blokjes

Ingrediënten voor de vulling:
ca 300 g vers fruit, kersen, abrikozen, kruisbessen.......
200 g amandelspijs, verkruimeld
115 g roomboter, op kamertemperatuur
45 g suiker
1/8 tl amandelextract
snuf zout
2 grote eieren, op kamertemperatuur
30 g patentbloem

ronde vorm ø24 met losse bodem, ingevet met boter


Bereidingswijze:

Doe de bloem, poedersuiker en zout in een kom en wrijf er met je vingers de koude boter door. Kneed het geheel snel tot een deeg. Dat gaat heel gemakkelijk in de keukenmachine met de pulseknop.
Rol het deeg uit tot een lap die groter is dan de vorm, en bekleed de vorm ermee. De rand mag wat hoger zijn omdat deze nog wat in zal zakken.
Zet de vorm een uur in de koelkast of vriezer.

Verwarm de oven voor op 180° C.

Doe voor de vulling de amandelspijs, boter, suiker, zout en amandel-extract in een kom en mix het met de handmixer ca. 3 minuten tot het een glad mengsel is. Doe er één voor één de eieren bij en mix goed tussen door. Mix na het tweede ei nog 2 minuten en voeg dan de bloem toe, meng alles goed.

Verdeel de frangipane over de bodem en verdeel de vruchten erover (druk ze er iets in).
Zet de taart in het midden van de oven en bak hem 30-40 minuten tot hij mooi goudbruin ziet.

Haal de taart uit de oven, verwijder de rand en laat hem op een rooster verder afkoelen.
Het is mooi om hem voor het serveren nog met poedersuiker te bestrooien maar dat ben ik vergeten...






vrijdag 23 augustus 2013

Aubergine uit de oven



De aubergines doen het goed dit jaar, we hebben vijf planten in potten in de kas staan.
Het is een prachtig gezicht hoe de mooie lila bloem veranderd in een auberginetje.
Het vruchtje heeft gelijk al de mooie auberginekleur, bij paprika's is dat heel anders, die zijn eerst groen en verkleuren dan naar rood.

We hebben de eerst vier aubergines geoogst en daar deze 'auberginebootjes van gemaakt.
Het recept komt uit 'Veg' , simpel om te maken, de oven doet het meeste werk, en erg lekker.
We hadden er een groene salade en platbrood bij, het platbrood heb ik ook zelf gemaakt, dat zal ik eerdaags ook op de blog zetten. 

Ingrediënten voor 2 personen:

2 grote aubergines, ongeveer 700 g (ik had vier kleintjes)
3 teentjes knoflook, fijngesneden
2-3 snufjes gedroogde chilivlokken
4-5 el olijfolie
zeezout en versgemalen peper

Voor eroverheen:

4-6 el dikke volle yoghurt, ik heb geitenyoghurt gebruikt
8 blaadjes munt, fijngesneden


Bereidingswijze: 

Verwarm de oven voor op 190° C. Snijd de aubergines in de lengte doormidden. Maak met een klein, scherp mesje diepe sneden in het vruchtvlees, maar prik hierbij niet door de schil heen. Per aubergine zul je ongeveer 6-10 sneden moeten maken, op 1-2 cm afstand van elkaar, afhankelijk van hoe groot je aubergines zijn.
Vermeng de knoflook en chili met 2 el van de olijfolie. Houd een auberginehelft in je hand en knijp er een beetje in om de sneden iets te openen. Verdeel er wat knoflook-chiliolie overheen met een theelepeltje, waarbij je de achterkant van de theelepel gebruikt om het mengsel in de sneden te krijgen. Herhaal met de andere helften.
Leg de aubergines met de snijkant naar boven in een braadslede. Besprenkel met zout en peper en verdeel er nog wat extra olijfolie overheen - bijna al het auberginevruchtvlees zou met olie bedekt moeten zijn. Zet 50 minuten in de oven, tot ze diep goudbruin en flink geslonken zijn.

Laat de aubergines wat afkoelen. Dien ze heet of warm op met yoghurt en munt en wat extra zout.






donderdag 22 augustus 2013

Pasta carbonara met courgette




Pasta carbonara is bij ons een favoriet, helemaal bij Evert, hij vindt het heeeeerlijk!
We eten het niet vaak omdat er spek door de pasta gaat en wij eten zoveel mogelijk volgens de principes van 'Leven lang fit' en dan is de combinatie koolhydraten en eiwitten uit den boze.
Maar we 'zondigen' ook wel eens, zo ook met deze pasta.

Het mag natuurlijk helemaal geen carbonara heten omdat er ook courgette doorgaat, maar in grote lijnen is het hetzelfde en ik vind de courgette wel een lekkere aanvulling. Het maakt het toch nog wat gezonder en er is weer een courgette op, ook niet onbelangrijk.

Dit recept komt uit 'Thuis bij Jamie' van Jamie Oliver, er zijn natuurlijk heel veel recepten die net weer even ander zijn. Vaak worden er hele eieren gebruikt en witte wijn, wel of geen room. Een ding hebben ze allemaal gemeen, het is een machtig gerecht maar wel lekker.

Ingrediënten voor 2 personen:

250 g pasta, in het recept wordt penne gebruikt ik had fusilli
2 kleine courgettes, of 1 wat grotere in reepjes
2 eidooiers
0.5 dl slagroom
1 flinke hand vol parmezaan, geraspt
100 g pancetta of doorregen gerookt spek, in blokjes
paar takjes verse tijm
zout en zwarte peper

Bereidingswijze:
Doe de eidooiers, slagroom en de helft van de parmezaan in een kom en meng door elkaar en zet appart.

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking

Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote koekenpan of hapjespan en bak de spekblokjes krokant.
Doe de courgette, tijmblaadjes en een mespunt zwarte peper erbij, roer goed om zodat alles bedekt is met wat van de olie. Laat alles bakken tot de courgette goudbruin en wat zachter zijn geworden.
Laat op een laag vuur staan tot de pasta klaar is.

Giet de pasta af als die gaar is maar houd een kopje van het kookvocht achter.
Doe de pasta bij het courgettemengsel en meng alles, haal de pasta van het vuur en giet het eimengsel erover. Roer alles vlug door elkaar en voeg zo nodig wat van het kookvocht toe om het wat smeuïger te maken. De pan mag nu niet meer op het vuur, anders krijg je roerei.

Strooi de rest van de Parmezaanse kaas erover proef of er nog zout en peper bij moet  en ga dan direct eten. Als je de pasta te lang laat staan wordt het dik en klef.


woensdag 21 augustus 2013

Gegratineerde venkel



Er stonden drie venkelknollen in de moestuin die op moesten. Ze waren niet zo mooi dus om ze rauw in een salade te gebruiken was niet zo geschikt.
Ik heb er een gratin van gemaakt, naar idee uit 'Het kookboek' maar dan net even anders.

Ik heb het zoete kruimeldeeg achterwege gelaten, dat sprak me niet zo aan. Ik heb de Parmezaanse kaas met panko gemengd voor de toplaag. En ik heb de venkel even voorgekookt zodat de oventijd een stuk korter kon.
Het was een lekkere venkelgratin maar ik wil hem de volgende keer toch volgens recept maken dus  mét het zoete kruimeldeeg. De tomaatjes waren redelijk zuur en het kruimeldeeg geeft dan net dat zoetje. Dat wordt al in het recept vermeld maar ik had zoiets van: zoet kruimeldeeg op een hartige ovenschotel..... 
Maar zoals met bijna alle recepten van Ottolenghi  kun je er gerust van uitgaan dat het lekker is.

Ingrediënten voor twee personen:

3 middelgrote venkelknollen of 2 grote
3 el olijfolie
1 eetl tijmblaadjes
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 eetl. grof zeezout
1 theel. zwarte peper
40 g broodkruim of panko
80 g Parmezaanse kaas, geraspt
stuk of 20 kerstomaatjes

Bereidingswijze:

Maak de venkelknollen schoon en snijd ze in plakken van 1.5 cm dikte.
Kook de venkel ongeveer 6 minuten, giet af en laat uitlekken.
Doe de venkel in een kom samen met de olijfolie, tijmblaadjes, knoflook, peper en zout. Hussel alles door elkaar zodat alle venkel een klein olielaagje heeft.
Doe de venkel in een ingevette ovenschaal.
Meng het broodkruim met de Parmezaanse kaas, verdeel dit over de venkel.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem 20 minuten in een voorverwarmde oven van 190° C.
Haal de folie eraf en verdeel de tomaatjes erover, zet de schaal nu nog 15 minuten terug zodat de kaas mooi goudbruin wordt.





maandag 19 augustus 2013

Volkoren tarwebrood met zonnepitten




Dit is een lekker rustiek, gewoon brood met een hoog 'jammie'-gehalte, om mee te werk te nemen.
Uiteraard mag je het ook gewoon thuis opeten...

Karin vroeg of ik er een stukje over wilde schrijven hoe ik brood bak. Nou, bij deze dan !

Wij bakken al jaren ons eigen tarwebrood, Karin is er ooit mee begonnen en heeft al heel wat uitgeprobeerd. Gewoon door te doen of hier en daar wat recepten uit te proberen.
Om dat we van gezond en puur houden en van brood dat goed vult, werd er altijd zoveel mogelijk in verwerkt.
Het brood zat op laatst zo barstensvol granen en pitten, dat het amper wou rijzen.
Dat resulteerde dan in een heel hard, loodzwaar en compact brood, waar je makkelijk een aardige muur van had kunnen optrekken en ook de smaak was heel apart maar wel lekker.
Maar met de tijd vorderde ook de bakkunsten zodat ik altijd met plezier naar het moment uitkeek dat de broodtrommel weer open mocht.

Een aantal jaren geleden, na het bestuderen van de website van 'de keuken van Arden', nu 'Levine', besloten we om maar's naar Voorburg op cursus te gaan.
Na een dagje bij 'Levine' gebivakkeerd te hebben kwamen we weer voldaan thuis met een hoop kennis en een tas met diverse heerlijke zelfgebakken broden.
De belangrijkste les die we daar hebben geleerd, is niet van gooi maar zoveel mogelijk ingrediënten bij elkaar en we zien wel wat 't wordt, maar dat alles in een percentage van de hoeveelheid meel wordt toegevoegd. Het resultaat is dan een mooi luchtig brood, goed van vorm en van smaak.

Nu heb ik, wat het normale 'werkbrood' betreft, het stokje van Karin overgenomen en tracht om de week een paar broden op tafel te zetten.
Af en toe wat uitproberen met andere ingrediënten zodat je toch weer een andere smaak krijgt.
Het bestaat uit volkoren tarwemeel en zonnepitten, soms nog aangevuld met geroosterd sesamzaad.
Wij gebruiken de laatste tijd biologisch meel omdat ons dat wel aanspreekt.
Een duidelijk verschil is, dat biologisch meel minder rijst dan 'normaal' meel, het wordt dus een compacter brood.

http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/


Ingrediënten voor 2 broden

1000 gr volkoren tarwemeel (voor 2 busbroden).
200 gr zonnepitten
20 gr zout
12 gr droge gist
680 gr lauwwarm water
50 gr zonnebloemolie


Werkwijze

Omdat ik 15 min met de hand kneden een hele tijd vind, hebben we daar een machine voor, de KitchenAid.
Doe het meel, de gist en de zonnepitten in de kom en roer met een pollepel door elkaar.
Doe de zonnebloemolie erbij en start de machine.
Tijdens het draaien giet je langzaam beetje bij beetje het water erbij tot het een lekkere smeuïge boel wordt. Is het uiteindelijk te droog, doe je er een beetje water bij, is het te nat, dan doe je niks. Het werkt dan wel wat lastiger maar hoe vochtiger, hoe luchtiger het eindresultaat en dat is ook weer wat waard.
Pas na 5 min kneden kan het zout erbij omdat anders de kans groot is dat de gist het niet overleeft. Haal het deeg na 15 min uit de kom en kneed het nog even met de hand door.

Doe het deeg in een met olie ingevette kom, draai het een paar keer rond zodat alle kanten met olie bedekt zijn en zet het afgedekt weg op kamertemperatuur.
Gebruik voor het afdekken een vochtige theedoek of in ons geval een plastic badmuts.
Laat het zo een 60 min staan tot het volume bijna nog eens zo groot is geworden.

Haal het deeg hierna uit de kom en rol het met de deegroller uit op het licht ingevette aanrechtblad zodat de lucht eruit gaat. Verdeel deze plakkaat deeg in tweeën en bol ieder stuk losjes op.
Laat deze 'bollen' ongeveer 15-20 min rusten onder een ingevet stuk plasticfolie of dek ze af met b.v. een kom.

Rol hierna iedere 'bol' uit met de deegroller tot een rechthoek en vouw de linker- en rechterzijde naar elkaar toe. Rol nu met de deegroller van je af tot het deeg de breedte heeft van je bakblik.
Rol het deeg vervolgens naar je toe op en druk de voorkant van de rol met je duimen tegen de onderkant. Rol zo de hele plakkaat deeg op, druk de zijkanten wat in model en leg de verkregen 'rol' in het ingevette bakblik met de naad naar onder.
Naar believen kan je de bovenzijde iets nat maken en dan nog wat zonnepitten erover strooien.

Laat het deeg in de bakblikken nog ongeveer 60 min op kamertemperatuur rijzen tot het boven de vorm uitkomt. Dek het deze keer af met ingevet plastic folie. 

Wij hebben zelf een soort van couveuse gemaakt, een kartonnen doos met een transparant kunststof deksel erop. Voordeel hiervan is dat je bij de broodblikken in de doos een schaaltje kokend water kan zetten dat voor waterdamp zorgt. Je hoeft de blikken dan ook niet af te dekken omdat de damp in de de doos blijft.



Start na ongeveer 45 min de oven op 220 gr.C en doe de bakblikken er vervolgens in als het deeg voldoende is gerezen. Laat het deeg niet te lang rijzen, want dan is de rek eruit. Beter te kort dan te lang, je hebt altijd nog de mogelijkheid dat het in de oven nog iets rijst.

In totaal zo'n 40 min bakken. Draai de temperatuur na 20 min terug naar 190 gr.C.
Als de broden klaar zijn, klop voor de zekerheid even tegen de bodem (wel eerst uit de bakblikken halen) en controleer of het hol klinkt, dat een teken is dat ze gaar zijn.




Leg de broden op een rooster en wacht met aansnijden totdat de broden goed zijn afgekoeld. 
Dit valt niet altijd mee...





zaterdag 17 augustus 2013

Bevroren taart met aardbeien




Ik zag een tijdje terug deze taart bij Marleen op haar blog; Eten uit de volkstuin
Het recept sprak me direct aan, komt natuurlijk ook door de lekkere foto.
Ik had nog twee eiwitten in de vriezer, een rol biscuitjes in de la, aardbeien in overvloed en kokos is ook altijd wel in huis.
Geen reden dus om niet aan de slag te gaan.

Ik had alleen een kleine misser....
Ik heb de aardbeien niet klein genoeg gesneden waardoor er nog stukjes aardbei in de taart zitten. Op zich is dat niet zo erg maar omdat je de taart bevroren eet wordt het niet door iedereen gewaardeerd als je op een bevroren stuk aardbei bijt....

Een ideale taart om in de vriezer te hebben, je hebt zo altijd wat lekkers in huis wat je zo uit de vriezer kunt eten.
Ik ga deze taart zeker nog een keer maken, dan misschien met zwarte bessen, bramen of frambozen dat lijkt me ook heerlijk.

Het originele recept komt uit 'De free range cook' van Annabel Langbein.



Ingrediënten:



150 gram biscuitjes
50 gram geraspte kokos
1 theelepel kaneel
100 gram gesmolten roomboter
2 eiwitten
250 gram suiker (ik heb 125 gram gebruikt)
250 gram aardbeien
1 eetlepel citroensap
1 theelepel vanille extract

Springvorm ø 26 cm bekleed met bakpapier








Bereidingswijze:

Verkruimel de biscuitjes,  dit gaan heel gemakkelijk in een keukenmachine.
Doe de geraspte kokos en kaneel erbij, roer de gesmolten boter erdoor en doe het geheel in de springvorm. Druk goed aan en zet een uur in de koelkast.
Was de aardbeien en snij ze in plakjes.
Splits de eieren. Klop de eiwitten met de suiker, citroensap, vanille extract en de aardbeien in een schone, vetvrije kom tot een luchtig geheel.

Giet het aardbeienmengsel erin en zet de taart 4 uur in de vriezer.
De taart versieren gaan het makkelijkst als hij bevroren is, ik heb er zwarte bessen op gedaan.