Het komt bijna nooit voor maar ik
moest voor mij alleen koken. Ik ben gek op maaltijdsalades dus die keuze had ik snel gemaakt. In 'Veg'
had ik wat gezien van courgette, sperziebonen en sla, dé combinatie want dat
hadden we allemaal in de tuin.
De dressing wordt gemaakt met tahini
een beetje op zijn Midden-Oosters oftewel op zijn Ottolenghi's.
Je kunt er linzen, andere
peulvruchten, spelt of quinoa bij eten, ik heb er weer platbrood bij gebakken,
vond ik ook een heerlijke combinatie.
Ik heb het halve recept gemaakt en
alles opgegeten, dat zegt wel genoeg hoe lekker of ik het vond.
Evert heeft wat gemist, nou ja
misschien ook niet, hij had een maandmenu van de Chinees......
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor
de tahinidressing
½
teentje knoflook, tot pasta gestampt met een snufje ruw zeezout
2
el lichte tahini
fijngeraspte
schil en sap van ½ citroen
sap
van ½ sinaasappel
½
tl heldere honing
2
el olijfolie
zeezout
en versgemalen zwarte peper
Voor
de salade
2
el olijfolie
3
middelgrote courgettes (ongeveer 400 g), in plakjes van 3 mm dik
sap
van ½ citroen
1
rode chilipeper, van zaden ontdaan en fijngesneden
ongeveer
125 g haricots verts, puntjes eraf
4
volle handen slablaadjes
12-18
ovengedroogde tomaten of half gedroogde tomaten (indien gewenst)
handvol
munt, fijngesneden (indien gewenst)
Bereidingswijze:
Maak
eerst de dressing. Doe de knoflook in een schaaltje met de tahini, citroenschil
en sap, sinaasappelsap, honing en wat versgemalen zwarte peper en roer goed
door elkaar. De dressing kan wat dik zijn en in een pasta veranderen, je kunt
hem verdunnen door er wat water door te roeren, 1 el tegelijk, tot je een
romige, druipende dressing hebt. Roer er dan de olijfolie door. Proef en voeg
eventueel wat extra zout en peper toe. De dressing is nu klaar voor gebruik.
Verhit
de olijfolie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op vrij hoog vuur en bak
de plakjes courgette in gedeelten in een paar minuten, tot ze zacht en aan
beide kanten bruin zijn. Schep ze in een schaal als ze klaar zijn.
Doel
er dan ruim zout en peper, citroensap en chilipeper over en schep goed om.
Breng
een pan met gezouten water aan de kook. En blancheer de haricots verts
(sperziebonen in mijn geval) een minuut. Giet af en dompel ze in koud water.
Giet weer af, dep droog met een schone theedoek en voeg toe aan de rest van de
salade.
Verdeel
de bladeren over een grote ondiepe schaal en leg hier de courgettes, haricots
verts, tomaten en munt op, als je die gebruikt. Besprenkel met lekker veel
tahinidressing en dien op.