Menu

zaterdag 30 april 2016

Koekjes met een vleugje gember





Een paar weken geleden kwamen de buren eten, en dan is het leuk om alles zelf te maken dus ook het koekje bij de koffie thee. Een stuk taart kan natuurlijk ook maar als het goed is hebben ze genoeg gegeten en dan is een stuk taart een beetje te veel.
Er staan al wat koekjes op de blog maar iets nieuws uitproberen is natuurlijk veel leuker.
Dus de 'Bakbijbel' van Mary Berry er maar bij gepakt, daar staat vast wel wat in.
Er is een hoofdstuk met koekjes en luxe koekjes en dan ook nog zandgebak en repen. De keuze viel op de gemberkoekjes uit Yorkshire. Snel klaar en lekker knapperig staat er in het recept, dat is wat ik zoek, niet te moeilijk.

Ingrediënten:

100 g boter
1 el golden syrup
350 g zelfrijzend bakmeel
100 g rietsuiker
100 g lichte basterdsuiker
½ tl bakpoeder
1½ tl gemberpoeder 
1 ei, losgeklopt

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 160 °C.
Bekleed 2 bakplaten met bakpapier of een bakmatje

Doe de boter en golden syrup in een klein pannetje en verwarm dit op laag vuur tot de boter gesmolten is.
Meng alle droge ingrediënten in een flinke kom en doe hier het botermengsel en het losgeklopte ei bij.
Roer alles met een pollepel door elkaar en kneed het nog even door met de hand tot het een mooie deegbal is. Voeg als het deeg te droog is een beetje water toe.

Pluk er stukjes deeg vanaf en rol hier balletjes van ter grootte van een walnoot. Verdeel deze met een beetje tussenruimte over de twee bakplaten. Ik had ca. 30 balletjes.


Doe de bakplaten in de oven en bak de koekjes ca. 15-20 minuten tot ze goudbruin zijn. Schep de koekjes van de bakplaten (Heet!) en laat ze op een rooster afkoelen.





zaterdag 23 april 2016

Desembrood met rogge en karwijzaad







We hebben het boek 'Bread' gekocht van Jeffrey Hamelman, volgens de berichten een heel goed broodbakboek. Veel theorie en veel recepten, precies wat we willen. Jammer dat het in het Engels is maar ja wil je wat dan moet je wat.
Evert is nog aan het lezen, ik ben gelijk maar aan het bak gedeelte begonnen. Normaal lees ik een kook- of bakboek altijd van voor tot achter maar nu was me dat toch wat te veel. Resultaat wil ik zien.
Het hoofdstuk zuurdesem is voor mij, eerst dacht ik dat er geen zuurdesembrood in stond, alleen desembrood met een klein beetje gist. Maar nadat ik wat beter had gekeken zag ik dat het hoofdstuk 'Levain' de desembroden zijn. Ben nog een beetje aan het uitdokteren hoe en wat met het desem, daarom maar begonnen met het hoofdstuk desem met een klein beetje gist, dat is wat makkelijker. Een geweldig boek waar genoeg uit te bakken én te leren valt. Het eerst brood is een feit, dit 'desem' brood met roggemeel en karwijzaad. Op naar het volgende brood. Ik kreeg een berichtje van Lien, van de blog Notitie van Lien dat zij alle recepten uit dit boek heeft gebakken. Ik denk dat het hoofdstuk desem wel gaat lukken maar of het lukt om alles uit het hele boek te bakken............

Ingrediënten voor 1 brood:

Voordeeg:
200 g roggemeel
166 g water
10 g actieve roggedesem

Bereidingswijze voordeeg:

Meng alle ingrediënten door elkaar en zet deze afgedekt 14-16 uur weg op ca. 22 °C.

Ingrediënten voor het brood:

300 g bloem
174 g water
9 g karwijzaad
9 g zout
2 g gedroogde gist
366 g van het voordeeg (je houdt hiervan over, dit is om weer nieuw desem te maken)

Bereidingswijze brood:

Doe alle ingrediënten in de kom van een kneedmachine en kneed dit ca. 8 minuten tot het een mooi deeg is. De deegtemperatuur moet nu ongeveer 26 °C. zijn.
Doe het deeg in een ingevette kom en dek deze af met een douchmuts of een plastic zak. Zet de kom nu een uur weg op  ca. 28 °C.  Dit word een bulkrijs genoemd.

Kiep het deeg op een licht bebloemd werkblad en bol het op. Laat het deeg nu afgedekt 20 minuten rusten. Vorm er nu een bol of een batard van en leg deze in een met roggebloem bestoven rijsmandje. Dek het mandje af met plastic of een theedoek en laat het deeg 50-60 minuten op ca. 30 °C. rijzen.

Verwarm ondertussen de oven (met pizzasteen) op 225 °C. met onderin een braadslee om stoom te maken.

Als het brood mooi gerezen is (je kunt dit controleren door er met je vinger zachtjes op de drukken, het brood moet weer helemaal terugveren) kiep je het brood uit het rijsmandje op de voorverwarmde pizzasteen (bestrooid met een beetje semolina) of op het bakblik.
Plaats in de oven en giet kokend water (1.5 dl) in de braadslede, sluit de oven.
Verlaag na 15 minuten de temperatuur naar 210 °C., doe de ovendeur even op een kier om de stoom te laten ontsnappen.
Bak het brood nog 20-25 minuten tot deze gaar is. Je kunt dit controleren door de kerntemperatuur te meten, deze moet 95 °C. zijn.

Haal het brood uit de oven en laat deze op een rooster afkoelen.







woensdag 20 april 2016

Udonnoedels met boerenkool






De boerenkool stond nog prachtig op de tuin maar moest toch echt plaats maken voor de plantuien. Tja wat doe je dan met zoveel boerenkool....  Eerst de buren maar eens vragen of zij nog interesse hebben. Nou nee zij zaten ook niet meer op boerenkool stamppot te wachten. Maar ze hadden nog wel een heeeeeeerlijk recept.
En of er misschien toch nog boerenkool was, dat gingen zij het zelf ook nog een keer maken. Jazeker.
Dus vorige week was bij ons de week van de boerenkool, als salade, gewokt, zelfs nog een keer stamppot en deze geroerbakte pikante noedels. Een week vol met vitamine C, boerenkool hét superfood van Hollandse bodem.
Wat er toen nog over was hebben we door de slowjuicer gedrukt en het sap in een ijsblokjesvorm ingevroren. Dat kan mooi door de smoothie, allemaal gezondheid en wordt er niks weggegooid.
 
Het is nu geen weer meer voor boerenkool maar ik zet het recept toch nog maar op de blog dan heb ik dat maar vast voor komende winter. We zijn het namelijk helemaal met de buurtjes eens, het was heeeeeeeeeerlijk. Bedankt voor het recept M&M.

Ingredienten voor 2 personen:

200 g udonnoedels
200 g boerenkool, gesneden
2 el olijfolie
1 teen knoflook, fijn gesneden
1 ui, gesnipperd
1 rode paprika, in reepjes
225 g kleine champignons, of wat grotere door de helft of in kwarten
2 tomaten, grof gehakt
1 milde rode chilipeper, zonder zaad en zaadlijsten in halve ringetjes
3-4 tl rode currypasta, of naar smaak
2 handjes geroosterde pinda's, licht fijn gestampt, voor erover
paar partjes citroen, ter garnering (optioneel)

Bereidingswijze:

Kook de udonnoedels volgens de aanwijzing van de verpakking. Giet ze af en spoel ze goed  met koud water.

Kook of stoom de boerenkool ca. 6 minuten tot deze zacht is. Giet af en zet apart.

Verhit de olijfolie in een flinke hapjespan of wok en bak de knoflook, ui en paprika ca. 5 minuten. Doe de champignons, tomaten en chilipeper erbij en hussel alles goed door elkaar. Doe een deksel op de pan en gaar de groente ca. 5 minuten tot ze zacht zijn.

Doe de boerenkool, noedels en de Thaise currypasta erbij, meng alles goed door elkaar en laat het al omscheppend door en door verwarmen.
Serveer het gerecht op een bord of in een kom en bestrooi met de geroosterde pinda's en schijfje citroen.


 

 

zaterdag 16 april 2016

Doperwtensoep met munt





Het is groen en het …
Nee, geen Shrek, dit is eetbaar en ook nog eens heel lekker !

Een eenvoudig doperwtensoepje uit het boek 'Zonder pakjes en zakjes' van Karin Luiten.
Er zitten maar een paar ingrediënten in maar het is 'skoftig' lekker.
Tja, wat moet je er meer over zeggen ? Gewoon proberen !

Ingrediënten:

450 gr diepvriesdoperwten
1 ui, gesnipperd
wat blaadjes verse munt
600 ml groentebouillon (kokend heet)
100 ml slagroom
25 gr roomboter
zout en zwarte peper uit de molen

Bereidingswijze:

Smoor de gesnipperde ui met de boter in een soeppan met deksel erop tot ie zacht is.
Voeg de groentebouillon, de slagroom, erwtjes, muntblaadjes, zout en peper toe en laat het geheel 5 tot 10 min. sudderen.
Pureer de soep hierna in een blender of met een staafmixer tot deze mooi glad en zacht is.

Wil je een lekkere schuimige soep ?
Doe het geheel in een hoge beker, kieper er een schuit ijskoude slagroom bij en pureer nogmaals met een staafmixer.


Tip: Het is ook lekker om de soep op te dienen met een paar gruyère kaaskoekjes, die ook op de blog te vinden zijn.


woensdag 13 april 2016

Tuin en moestuin in april





Het is bijna half april, de tuin begint langzaam te ontluiken. De kerstrozen zijn op hun retour, nu zijn het de diverse bolgewassen zoals de narcissen, tulpen en boshyacinten die kleur aan de tuin geven. Dit is een prachtige tijd van het jaar, al dat frisse groen en hier en daar wat kleur.

Ook in de moestuin is het zo langzaam aan gedaan met de rust. Evert heeft hem heel oppervlakkig gefreesd, dit om het bodemleven zo min mogelijk te verstoren. Er staat nog wat prei, cavolo nero en wortel daar kunnen we nog wel omheen planten en zaaien. 


De tuinbonen, doperwten en peulen staan af te harden in de koude bak en kunnen dit weekend worden geplant in de volle grond.









De bietjes zijn vorige week in het kasje gezaaid en komen net op. Dit jaar drie soorten, de rode Bolivar, gele Golden en de gestreepte Chioggia. De wortels zijn gister gezaaid, gelijk in de volle grond, de prei en stengelui zijn ook voor gezaaid in diepe bakken. 



De tomaten zijn ergens in februari gezaaid en staan er prachtig bij. Die staan nu dag en nacht in het kasje, ze zijn al zo groot dat ze wel een beetje koude kunnen hebben.











De courgette, komkommer en augurk zijn ook al mooie plantjes maar deze halen we iedere avond in huis, deze kunnen niet zoveel kou hebben. Net als de pepers trouwens, die verhuizen alle dagen mee.
De aubergines staan nog boven in het rijskastje, deze zijn opnieuw gezaaid omdat de eerste plantjes zijn verbrand. Ik had ze in een kweekkastje in de kas gezet, daar is het zo warm in geworden dat het plastic is gesmolten en de plantjes overleden. Jammer want je bent weer terug bij af.



En zo rollen we langzaam maar zeker weer het tuinseizoen in, genieten we van alles wat groeit en bloeit en kijken we uit naar de eerste groente uit de eigen tuin. 

 

zaterdag 9 april 2016

'Rogan Josh' curry van lamsvlees





Afgelopen najaar waren we op een biologische markt in Amsterdam, geweldig, dat zou de enige reden zijn dat ik daar zou willen wonen. Je kunt er gewoon alles kopen wat je voor een recept nodig hebt, groente, fruit, kaas, zuivel, kruiden, brood en ook vlees. Allemaal kleine leveranciers, en een geweldige sfeer, zo anders dan de 'gewone' markt.
We hebben van alles gekocht en ook vlees waaronder lamsvlees. We zijn helemaal niet van het lamsvlees maar je moet (bijna) alles een keer proberen toch? Lamsschouder hadden we gekocht, mooi vlees om te stoven, dus mooi voor een curry. Daar houden we dan weer wel heel erg van.
Een bekende curry is Rogan Josh en die had ik nog niet eerder gemaakt dus die moest het worden. Op zoek in de boeken kwam ik bij Jamie uit, in zijn boek Kookrevolutie staat het recept. De makkelijke met een pot Patak's, of de versie met de zelfgemaakte currypasta.
Ik heb de currypasta zelfgemaakt, en we kunnen niet anders zeggen, het was heerlijk, zeker voor herhaling vatbaar. Ik denk dat we eerdaags maar weer eens naar de biologische markt in Amsterdam gaan.

Ingrediënten voor de currypasta:

Kruiden om eerst te roosteren:
2 tl komijnzaad
2 tl korianderzaad
1 tl zwarte peperkorrels

2 tenen knoflook (gepeld, grof gesneden)
stuk gemberwortel (geschild, grof gesneden)
75 g geroosterde paprika (zelf of uit een pot)
1 el paprikapoeder
1 tl gerookt paprikapoeder
2 tl garam masala
½ tl zout
2 el arachide- of zonnebloemolie
2 el tomatenpuree
1 verse rode peper
bosje verse koriander

Bereiding currypasta:

Rooster de komijnzaad, korianderzaad en peperkorrels een paar minuten in een droge koekenpan tot deze lekker beginnen te ruiken. Doe deze specerijen in een vijzel en stamp ze fijn. Doe dit poeder met de rest van de ingrediënten in een keukenmachine en mix dit tot een fijne pasta.

Ingrediënten curry:

800 g lamsnek, zonder bot in blokjes van ca. 2.5 cm
2 middelgrote uien, fijngehakt
1 verse rode peper, in dunne ringetjes
stuk gemberwortel, ter grootte van een duim, geschild en in dunne plakjes
bosje verse koriander,gehakt ( houdt wat blaadjes apart voor de garnering)
arachide- of zonnebloemolie
klontje boter
4 laurierblaadjes
zeezout en versgemalen zwarte peper
2 el balsamicoazijn
1 blik tomatenstukjes (400 g)
8 dl kippenbouillon of water
2 handen rode linzen

Voor erbij:

200 g yoghurt (biologisch)
citroen in partjes

Bereidingswijze:

Verhit de olie met het klontje boter in een grote braad of hapjespan. Doe de ui, peper, gember, koriander (blad en stelen gehakt) en laurierblaadjes erbij en laat dit ca. 10 minuten bakken tot de ui lichtbruin is. Voeg het lamsvlees met wat zout en peper toe en bak dit tot het vlees licht gekleurd is. Doe de balsamico erbij en laat het mengsel 2 minuten koken. Nu mogen de tomaten, bouillon (of water) currypasta (ca. 140 gram) en linzen erbij. Breng aan de kook en laat het met het deksel op de pan ongeveer een uur zachtjes pruttelen. Controleer regelmatig of de curry niet te droog wordt, bij mij was dit totaal niet het geval. Proef of het vlees gaar is en of er nog peper en zout bij moet. Bestrooi met de achtergehouden koriander en serveer.
Lekker met witte rijst, een paar partjes citroen en een schepje yoghurt.
Wij hadden er snijbonen bij maar een groene salade kan ook prima.


  

zaterdag 2 april 2016

Broodje linzenburger






Een broodje hamburger kun je van van alles maken uiteraard vlees, rund, lam, kalf, kip of eend. Maar ook heel goed zonder vlees. Pompoen, paddestoelen, bonen, erwten, kaas en natuurlijk linzen.
Vorig jaar waren we naar een biologisch zadenruil weekend "Reclaim the seeds" op landgoed Kraaybeekerhof in Driebergen waar je ook wat kon eten. Soep, broodjes en ook een broodje vega hamburger. Dat hadden we nog nooit gegeten dus de keuze was gauw gemaakt.
Tja wat kan ik er van zeggen, we waren niet heel enthousiast, het was goed te eten maar het miste toch wel iets. Dit was echt een hamburger waarvan je denkt dit is dus vegetarisch, een echte vleeseter is gelijk genezen. Zo jammer want dat hoeft helemaal niet, er zijn zoveel soorten vegetarische hamburgers te maken die ook een echte vleeseter lekker vindt.

Dit recept komt uit het boek 'Burgermeester Kookboek', een onderneming van drie jongens die ondertussen al drie hamburgerrestaurants hebben in Amsterdam.
De opzet was een hamburger maken van goede ingrediënten en daarin zijn ze geslaagd.
Een leuk boek met diverse soorten hamburgers waar we zeker meer uit gaan maken.


Ingrediënten voor twee personen:

100 g rode linzen, 24 uur geweekt
paar takjes peterselie
paar takjes koriander
1 teen knoflook
rode peper
1 rode ui
klein eitje, losgeklopt
1 tl paprikapoeder
½ tl kerriepoeder
1 tl korianderpoeder
sap van ½ limoen of citroen, uitgeperst
1 tl bloem
½ tl zout
paar draaien versgemalen peper
olie om te bakken

Voor de topping:

35 g zongedroogde tomaten
paar takjes basilicum
1 teen knoflook
10 g parmezaan, geraspt
10 g pijnboompitten, geroosterd
2 el olijfolie
½ tl zout
versgemalen peper

mayonaise
blaadjes sla of rucola
rode uienringen

Lekkere broodjes

Bereidingswijze: 

Week de rode linzen 24 uur in ruim water in de koelkast. Normaal hoef je linzen niet te weken maar nu worden ze niet gekookt maar in de burger gegaard.

Doe de geweekte linzen met alle ingrediënten voor de hamburger in een keukenmachine en draai dit tot een grof mengsel.
Maak hier met vochtige handen twee burgers van en zet deze weg in de koelkast.

Maak de topping door alle ingrediënten met een staafmixer, blender of keukenmachine tot een pasta te draaien.

Verhit een grillpan of gewone koekenpan op middelhoog vuur. Bestrijk de burgers licht met olie en bak de burgers aan beide kanten ongeveer 4 minuten.

Snijd de broodjes door, smeer er wat mayo op, beleg met sla, de burger en uienringen.