Menu

zaterdag 27 augustus 2016

Tomatenketchup



We hebben veel tomaten in de kas, we hebben heeeeel veel tomaten in de kas. Eerdere jaren kocht ik nog tomaten bij om saus te maken maar dit jaar is dat niet nodig. Is daar ook wel een rede voor, we hebben er sinds dit voorjaar een tunnelkas bij.  Dat geeft mogelijkheden, dat geeft opbrengst, dat geeft tomaten....

Ik maak er altijd saus van voor door de pasta, lekker voor de winter. Maar omdat we zoveel hebben kun je ook wat experimenteren. Dit recept voor tomatenketchup komt uit mijn nieuwe boek 'Cornersmith'. Een boek met seizoensrecepten uit het eetcafé en de inmakerij van het succesvolle eetcafé in Marrickville, Australië.

Ik heb de ketchup volgens recept gemaakt maar ik vond dat er wel heel erg veel azijn in moest, klopt dat wel? Het kan natuurlijk een vertaalfout zijn, dat komt vaker voor. Dus ik heb een mailtje gestuurd naar de schrijvers van het boek met mijn vraag. Binnen een paar dagen had ik antwoord (zo leuk :-)), het recept klopt, er gaat een liter azijn in. De volgende keer doe ik, eigenwijs als ik ben, er toch minder in, het moet nu zo lang inkoken voordat het de goede dikte heeft.

Ingrediënten voor ca. 6 flessen van 250 ml:

60 ml olijfolie
3 grote uien
2.8 kg tomaten, grof gehakt
2 grote zure appels, geschild en in blokjes
1 l witte wijnazijn (ik gebruik volgende keer de helft)
80 g zout
1½ el kruidnagelpoeder
1½ el gemberpoeder
1½ el korianderpoeder
4 tenen knoflook, gehakt

280 g bruine suiker (je kunt ook honing gebruiken)

Bereidingswijze:

Verwarm de olie in een flinke pan met dikke bodem op middelhoog vuur en bak hierin de uien ca. 5 minuten tot ze mooi zacht zijn.
Voeg alle ingrediënten toe behalve de suiker, draai het vuur laag en laat dit mengsel onder af en toe roeren 2 uur zachtjes koken. Voeg de suiker toe en laat alles nog eens 30 minuten zachtjes koken.

Haal de pan van het vuur en pureer de inhoud met een staafmixer of in een blender. Wil je een heel gladde ketchup kun je het mengsel nog door een zeef drukken.

Zet de pan weer op het vuur en laat dit nog eens 30 minuten zachtjes koken. Ik heb het ca. een uur laten inkoken voordat het de juiste dikte had. Daarom wil ik de volgende keer minder azijn gebruiken maar het kan ook aan het soort tomaten liggen. De ene soort laat meer vocht los als de andere.

Steriliseer ondertussen flessen of potten. Schenk de hete ketchup in de warme flessen of potten en draai de dop of deksel erop.





zaterdag 20 augustus 2016

Pissaladiëre met courgette en feta






Een paar weken geleden waren we bij familie om een koppie, we zien mekaar niet zo heel vaak maar als we mekaar zien is het altijd erg gezellig. We hebben best veel raakvlakken waaronder koken, bakken, de gewone tuin en sinds kort is daar ook de moestuin bij gekomen. Niet normaal wat een opbrengst.

We hebben nog een raakvlak en dat is kookboeken, dus ik vroeg heb je nog wat nieuws.... jazeker zal ze wel effe pakken. Nou daar kwam ze hoor met een stapel mooie nieuwe boeken. Nou dan hebben ze aan mij geen kind meer, ik kan er uren mee zoet zijn. Dat kun je natuurlijk niet maken, je bent tenslotte op visite. Dus ik heb ze even vluchtig doorgebladerd.

Het boek van Annabel Langbein had ik zo wel mee willen nemen, wat een prachtig boek. Ik kon haar wel van de tv maar heb er geen boek van. Dit recept is dus van haar, ik heb er (met toestemming ;-)) een fotootje van gemaakt. Het is weer volop courgettes dus ieder nieuw recept is welkom.

Pissaladiëre is eigenlijk een soort van Franse pizza alleen de bodem is totaal anders. Pizzadeeg wordt gemaakt met een gistdeeg en wordt goed gekneed. Deze bodem word gemaakt met bakpoeder en best veel olijfolie, het wordt niet gekneed daardoor worden de gluten niet actief en wordt het een brosse bodem. Ik vond dat heel verrassend en lekker.

Dankjewel Miranda voor het recept, jullie komen het maar gauw weer eens terug halen, gezellig!

Voor 6 tot 8 personen

Ingrediënten voor de bodem:

300 g bloem
1 tl bakpoeder
1 tl zout
80 ml olijfolie
160 ml lauw water

Bereidingswijze bodem:

Doe alle ingredienten in een kom en snijd dit met een mes door elkaar. Ik had zoiets 'met een mes?' Maar ik heb het echt zo gedaan, de verleiding is groot om er met je handen in te gaan maar niet doen, het komt goed.
Als het een mooi soepel en zacht deeg is afdekken en laat het minstens dan 30 minuten in de koelkast rusten. Een hele nacht mag ook, dus is het goed van te voren te maken.

Ingrediënten voor de topping:

3 kleine courgettes
2 el olijfolie
2 lente-uien, in dunnen ringetjes
1 teen knoflook, fijngehakt
1½ tl  (of naar smaak) rode peper, fijngehakt
1 el rozemarijnblaadjes, fijngehakt
2 el tijmblaadjes, gehakt
1 el citroensap
1 tl zout
vers gemalen zwarte peper
12-14 kerstomaatjes, gehalveerd
100 g feta
2 el pijnboompitten

Als garnering:
basilicum en munt, gesnipperd

Bereidingswijze topping:

Rasp de courgette op een schone theedoek. Vouw de punten naar mekaar toe en draai de theedoek strak (boven de gootsteen) zodat je het vocht uit de courgette perst.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de lente-ui, knoflook en rode peper op matig tot laag vuur ca. 2 minuten tot ze zacht, maar niet bruin zijn.
Doe de courgette, rozemarijn, tijm, citroensap, zout en peper erbij en laat dit een paar minuten op het vuur tot de courgette net zacht is.

Bereidingswijze pissaladiëre:

Verwarm de oven met een bakplaat voor tot 220 °C.
Knip een stuk bakpapier van 38x33 cm en rol hier het deeg op uit, tot het papier volledig bedekt is. Vouw de randen rondom een centimeter om zodat je een verhoogde rand krijgt.

Spreid het courgettemengsel uit over de bodem. Verdeel er de kerstomaatjes en verkruimel er de feta over. Bestrooi met de pijnboompitten.

Schuif de pissaladiëre met bakpapier en al op de voorverwarmde bakplaat en bak hem ongeveer in 30 minuten goudbruin en knapperig.
Bestrooi uit de oven met de gesnipperde basilicum en munt en serveer. Is zowel warm als koud lekker.




dinsdag 16 augustus 2016

Salade van quinoa, venkel, komkommer en dragon





Heerlijk zulke salades, ik lust dit alle dagen wel. Lekker zomers ook met die vrolijke bloemetjes.
Ik gebruik bijna nooit bloemetjes in een salade. Ik denk er gewoon niet aan en ook heb ik altijd zoiets is het wel eetbaar. Ik weet van een paar planten in de tuin dat je die één keer kunt eten.... Ben er dus wat voorzichtig mee.
Deze bloemetjes en het blad  van de Oost-Indische kers, en nog een paar bloemetjes van de Goudsbloem zijn beide eetbaar dat wist ik zeker. En het maakt het gewoon echt zomers.

De kruiden komen ook uit de eigen tuin, zo leuk om voor een recept even de tuin in te lopen met een schaar en daar te knippen wat er nodig is. Het zijn geen grote hoeveelheden maar toch genoeg om diverse keren te plukken.
Mijn nichtje zei dat laatst nog, nadat zij de  courgette-tomaten salade had gemaakt, dat ze nogal wat nodig had en als je dat dan bij de appie moet kopen wordt je daar niet blij van. Dan kun je beter naar een toko gaan daar heb je een hele bos kruiden voor een euro. Maar ja als je die niet vlakbij hebt dan moet je wat. Zelf zaaien is daarom leuk, het neemt weinig ruimte in en het meeste groeit best makkelijk.

Dit recept komt uit het boek Vegarabia

Ingrediënten voor 4 personen (of 2 flinke eters....)

100 quinoa
350 ml kokend hete groentebouillon of water
1 Libanese (kleine) komkommer, of de helft van een gewone komkommer
½ kleine venkelknol
handvol blad van Oost-Indische kers (optioneel)
handvol eetbare bloemen (optioneel)
3 volle el dragonblad, fijngehakt
2 volle el bladpeterselie, fijngehakt
2 volle el bieslook, fijn gesneden
1 tl gedroogde munt
50 g Griekse yoghurt
40 ml lekkere olijfolie
sap van een halve citroen
versgemalen zwarte peper
zout
100 g romige feta, verkruimeld

Bereidingswijze:

Doe de quinoa in de pan met de kokende bouillon of water. Laat 10 minuten koken, giet af in een zeef en laat ca. 10 minuten uitlekken. Roer het af toe even door zodat het vocht weg kan lopen. Dep droog met keukenrol.

Schil de komkommer, verwijder de zaden en snijd de komkommer in blokjes van ca. 5 mm. Verwijder de buitenste schil van de halve venkelknol en snijd de rest ook in blokjes van ca. 5 mm.

Doe de uitgelekte quinoa in een flinke kom. Voeg de verse, gedroogde kruiden en het blad van de Oost-Indische kers toe.
Meng de yoghurt met de olijfolie en het citroensap en doe dit bij het quinoa mengsel. Schep het om en breng op smaak met peper en zout.
Bestrooi met de feta en de eetbare bloemetjes als je die hebt.


  

zaterdag 13 augustus 2016

Cake met yoghurt, zwarte bessen en munt






Deze cake staat al eerder op de blog maar dan met aardbeien. Ik vind het echt een topper, zo makkelijk om te maken en erg lekker.
Met aardbeien is lekker maar ik denk dat ik deze nog lekkerder vind. Zwarte bessen met munt, een super combinatie. 
We hebben vier struiken met zwarte bessen, en de opbrengst was dit jaar weer goed. We hebben twee soorten, Tenah en Black Reward, de Tenah zijn wat grotere bessen en misschien daardoor ook wat later rijp. We vriezen bijna alles in, je kunt ze dan nog door de smoothie doen, jam van maken maar ook door deze cake kunnen bevroren bessen prima.
Dus deze cake kan ik het hele jaar maken, alleen voor de munt moet ik dan nog een oplossing vinden, die gebruik je vers en die groeit niet in de winter.
Misschien is gedroogde munt een optie, dat hebben we altijd wel in huis, of zelf drogen dat is natuurlijk nog veel leuker.

Het originele recept komt uit het boek 'Gartine' van Kirsten Eckhart en Willem-Jan Hendriks.

Ingrediënten:

150 g roomboter, gesmolten
225 g suiker
2 eieren
135 g Griekse yoghurt
2 el munt, fijn gesnipperd
merg van een vanillepeul of 1 tl vanille extract
225 g zelfrijzend bakmeel
125 zwarte bessen

cakeblik van 24 cm, ingevet en bekleed met bakpapier

Bereidingswijze:

Verwarm de oven op 160 °C. hete lucht
Doe de gesmolten boter, suiker, eieren, munt, yoghurt en vanille in een flinke kom en meng dit met een garde goed door elkaar.
Zeef het zelfrijzend bakmeel erboven en spatel dit door het beslag. Doe de zwarte bessen erbij en spatel deze er ook doorheen. 

Schep het beslag in de voorbereide vorm, strijk de bovenkant glad en zet de vorm net onder het midden in de oven. Bak de cake ca. 60 -70 minuten tot deze mooi gekleurd en gaar is. 

Haal de cake uit de oven en laat deze ongeveer 15 minuten in de vorm afkoelen op een rooster. Haal hem dan uit de vorm en laat vervolgens helemaal afkoelen op het rooster.






dinsdag 9 augustus 2016

Salade van haricots verts of sperziebonen






Normaal hebben we rond deze tijd een overschot aan sperziebonen, dit jaar niet. We kunnen het makkelijk be-eten. Het is altijd leuk om wat weg te geven maar met deze hoeveelheden zit dat er niet in. Jammer.
Er zijn heel wat bonen niet opgekomen en wat er opkwam werd bij de grond afgevreten door slakken. Echt niet normaal, zoveel slakken als we dit jaar hebben, en we zijn niet de enige...
Dus wat we oogsten eten we zo, lekker gestoomd, lekker puur. Of ik maak er een salade van, ook altijd lekker. Een beetje olijfolie, gesnipperd knoflookje, wat zoutvlokken en je bent al klaar.

Nu een aangepast recept uit Plenty, wat bijna een garantie in is voor succes. Simpel om te maken en verrassend lekker. 

Er staan weer nieuwe plantjes, nu maar hopen op een beetje mooi weer en wat minder slakken, zodat we nog wat kunnen oogsten én weggeven

Ingrediënten:

350 g haricots verts of sperziebonen, afgehaald
1 el korianderzaad,  grof gestampt in een vijzel
½ tl mosterdzaad
1½ el olijfolie 
½ tl nigellazaad
1/2 rode ui, fijn gesnipperd
1 milde rode chilipeper, zonder zaad fijn gesneden 
1 teen knoflook, fijn gesnipperd 
geraspte schil van een halve citroen 
1 el dragon, fijn gesneden 
½ tl zout

Bereidingswijze:

Blancheer of stoom de boontjes ca. 5 minuten. Giet ze af en laat ze afkoelen onder de stromende koude kraan. Of doe ze in een bak met ijswater. Als ze koud zijn laat dan uitlekken en doe ze in een schaal.


Doe het korianderzaad en het mosterdzaad met de olie in een koekenpan en verwarm dit tot de zaadjes beginnen te springen.
Giet dit over de sperziebonen. Doe alle overige ingrediënten erbij en meng dit luchtig door elkaar. Breng op smaak met zout en serveer.




vrijdag 5 augustus 2016

Chocolade pavlova met frambozen






Een paar weken geleden hadden we een klein feestje. Tja hoe vier je dat, huur je ergens wat af, doe je het thuis, laat je een catering komen of doe je het zelf.
We waren er vrij snel uit, we vieren het thuis en we gaan zelf koken. En dan begint het, wat gaan we koken..... en ook vooral hoeveel.

Het toetje daar was ik vrij snel uit, de 'gewone' pavlova van Mary Berry, die had ik eerder gemaakt en dat was een succes.  Iets van ijs doet het ook altijd goed en dan nog iets want we zouden met 22 man zijn dus dan heb je aan twee niet genoeg.
Ik wist nog dat ik op tv Nigella Lawson een chocoladepavlova had zien maken, dus de boeken erbij en jawel hoor, daar had ik hem 'Voor altijd zomer', die moest het ook worden.

Ik heb hem de avond tevoren in de oven gebakken, de volgende ochtend op een grote snijplank (een taartdoos was te klein....) in een plastic zak gedaan en vlak voor het opdienen afgemaakt.
Wat een mega grote pavlova, ik dacht nog dat krijgen ze nooit op, wat moet ik ermee als er een stuk overblijft. Er bleef helemaal niks over, hij ging schoon op, ik heb er zelf een heel klein stukje van gehad maar er waren er die kwamen wel drie keer een stukje halen. Zo leuk als je gasten het lekker vinden.

Zo een geslaagd toetje hoort natuurlijk op de blog, maar de foto moest een beetje gehaast gemaakt worden, en dat is te zien.... Ik dacht eerst zal ik hem nog een keertje maken, maar wie gaat dat dan opeten. Er werd al een paar keer gevraagd om het recept dus dan toch zo maar.
De smaak was er in ieder geval niet minder om!
  

Ingrediënten:

Voor de bodem:
6 eiwitten
300 g suiker
3 el cacaopoeder, gezeefd
1 tl balsamico- of rode wijnazijn
50 g pure chocolade, fijngehakt

Voor de topping:
5 dl slagroom
500 g frambozen
paar trosjes zwarte bessen (optioneel)
2 tot 3 el grof gehakte pure chocolade

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 °C. en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Klop de eiwitten in een machine stijf tot er zachte pieken blijven staan. Laat de machine draaien en doe er dan lepel voor lepel de suiker bij. Het wordt nu een mooi stijf, glanzend shuim.
Strooi de cacao en de gehakte chocolade erop en sprenkel de azijn erover, spatel dit door elkaar, tot het goed gemengd is.

Schep het schuim in een berg  met een doorsnede van ca. 23 cm op de bakplaat. Strijk de randen en bovenkant glad en zet in de oven. Draai nu de temperatuur terug naar 150 °C. Bak de pavlova ca. 1 uur en 15 minuten, de randen moeten er nu iets krokant uitzien en de bovenkant mooi droog.

Zet de oven uit, zet de deur op een kier en laat de pavlova helemaal afkoelen. Ik heb deze een hele nacht in de oven laten staan met de deur op een kier.

Keer de pavlova vlak voordat je deze opdient om op een grote platte schaal of plaat (de onderkant komt nu dus boven). Klop de slagroom net niet helemaal stijf en schep deze over de pavlova.  Verdeel er de frambozen en zwarte bessen over, bestrooi met wat grof gehakte chocolade en val aan.