We hebben veel tomaten in de kas, we
hebben heeeeel veel tomaten in de kas. Eerdere jaren kocht ik nog tomaten bij
om saus te maken maar dit jaar is dat niet nodig. Is daar ook wel een rede
voor, we hebben er sinds dit voorjaar een tunnelkas bij. Dat geeft mogelijkheden, dat geeft opbrengst,
dat geeft tomaten....
Ik maak er altijd saus van voor door
de pasta, lekker voor de winter. Maar omdat we zoveel hebben kun je ook wat
experimenteren. Dit recept voor tomatenketchup komt uit mijn nieuwe boek 'Cornersmith'.
Een boek met seizoensrecepten uit het eetcafé en de inmakerij van het succesvolle eetcafé in Marrickville, Australië.
Ik heb de ketchup volgens recept
gemaakt maar ik vond dat er wel heel erg veel azijn in moest, klopt dat wel? Het
kan natuurlijk een vertaalfout zijn, dat komt vaker voor. Dus ik heb een
mailtje gestuurd naar de schrijvers van het boek met mijn vraag. Binnen een
paar dagen had ik antwoord (zo leuk :-)), het recept klopt, er gaat een liter
azijn in. De volgende keer doe ik, eigenwijs als ik ben, er toch minder in, het
moet nu zo lang inkoken voordat het de goede dikte heeft.
Ingrediënten voor ca. 6 flessen van 250 ml:
60 ml olijfolie
3 grote uien
2.8 kg tomaten, grof gehakt
2 grote zure appels, geschild en in
blokjes
1 l witte wijnazijn (ik gebruik
volgende keer de helft)
80 g zout
1½ el kruidnagelpoeder
1½
el gemberpoeder
1½
el korianderpoeder
4 tenen knoflook, gehakt
280 g bruine suiker (je kunt ook honing
gebruiken)
Bereidingswijze:
Verwarm de olie in een flinke pan met dikke
bodem op middelhoog vuur en bak hierin de uien ca. 5 minuten tot ze mooi zacht
zijn.
Voeg alle ingrediënten toe behalve de suiker,
draai het vuur laag en laat dit mengsel onder af en toe roeren 2 uur zachtjes
koken. Voeg de suiker toe en laat alles nog eens 30 minuten zachtjes koken.
Haal de pan van het vuur en pureer de inhoud
met een staafmixer of in een blender. Wil je een heel gladde ketchup kun je het
mengsel nog door een zeef drukken.
Zet de pan weer op het vuur en laat dit nog
eens 30 minuten zachtjes koken. Ik heb het ca. een uur laten inkoken voordat
het de juiste dikte had. Daarom wil ik de volgende keer minder azijn gebruiken
maar het kan ook aan het soort tomaten liggen. De ene soort laat meer vocht los
als de andere.
Steriliseer ondertussen flessen of potten.
Schenk de hete ketchup in de warme flessen of potten en draai de dop of deksel
erop.