Menu

vrijdag 30 december 2016

Weer een jaar voorbij...





Morgen is het de laatste dag van het jaar, dan is 2016 voorbij. Ik weet nog goed dat we de eeuwwisseling hadden, ik vond het helemaal niks. Van het vertrouwde 1999 naar 2000, ik had het idee dat ik in een of andere futuristische film zat.
Nu is dat alweer 17 jaar geleden..... Niks futuristisch, alles is gewoon doorgegaan zoals het was, gelukkig.

2016 is voor ons een rustig jaar geweest, een geboorte van een nieuw leven en een overlijden van iemand op leeftijd. Mooi in evenwicht.
We hebben leuke mensen ontmoet, veel leuke dingen gedaan, heel veel gekookt en lekker gegeten.

Het bloggen gaat nog steeds gestaag door, de ene keer wat vaker dan de andere keer, net hoe het uitkomt. Soms denk ik wel eens ik stop er mee maar als ik dan weer eens stukje heb geplaatst is het toch wel weer heel erg leuk. Het is voor onszelf een leuk naslagwerk om te zien wat er allemaal gekookt is en niet te vergeten door de blog kook ik vaak nieuwe recepten. Zo hebben de kookboeken tenminste ook zijn nut ;-)

De reacties zijn (bijna) altijd leuk, het idee dat iemand de moeite neemt om dat te doen geeft veel voldoening. Dus eigenlijk alleen maar leuke dingen, daarom ga ik nog maar een tijdje door.

Dit is het laatste stukje van dit jaar, we willen iedereen bedanken voor de bezoekjes en reacties. En uiteraard iedereen een hele gezellige jaarwisseling toewensen. En voor het nieuwe jaar een goede gezondheid en heel veel kookplezier!

Het laatste recept, hoe kan het anders, zijn oliebollen. Het veel geprezen recept van de Eetschrijver.

Ingrediënten:

1 kg patentbloem
50 g volle melk, ca. 30 °C.
750 g spa rood (bronwater met bubbels!!), op kamertemperatuur
25 g droge gist
30 g suiker
geraspte schil van een halve citroen (hoeft niet)
2 eieren, op kamertemperatuur
15 g zout
1 tl kaneel
50 g roomboter, gesmolten en afgekoeld

Vulling:

200 g rozijnen
100 g krenten
100 g sukade (optioneel)
150 g appel, in blokjes (goudreinet)

Verder erg makkelijk:

frituurpan met 3 - 4 liter zonnebloemolie
ijsbolletjestang
schuimspaan
vergiet of groot bord bekleed met keukenrol


Bereidingswijze:

Wel de rozijnen en krenten ca. 15 minuten in warm water, giet af en spreid ze uit op een schone theedoek of dik keukenrol.

Doe de bloem, melk, bronwater met bubbels, droge gist, suiker,melk, citroenrasp en de eieren in de kom van een standmixer. Laat deze langzaam draaien tot het een mooi geheel is zonder klontjes.Doe het zout, kaneel en gesmolten boter erbij. Mix dit nog een paar minuten. Zorg dat alles goed gemixt wordt ook het beslag wat langs de wanden van de kom zit. Meng er als laatste de gewelde rozijnen, krenten, sucade en appel door.

Doe het beslag over in een flinke kom (het beslag zal flink rijzen) of doe het in twee kleinere kommen en dek deze af met plastic folie of een douchemuts. Laat het beslag ca. een uur rijzen op kamertemperatuur, tot het verdubbeld is.
Sla het deeg nu door, dit gaat het makkelijkst door het beslag met een houten lepel door te roeren. Dek de kom weer af en laat deze zo nog 15 minuten rijzen.

Verhit ondertussen de olie in de (frituur)pan tot 180 °C.
Dompel de ijstang even in de hete olie en schep deze vol met het beslag. Knijp het beslag in de hete olie en herhaal dit tot je 3-4 oliebollen hebt. Niet meer anders koelt de olie teveel af en zullen de oliebollen te veel olie opnemen.
Laat de oliebollen zo ca. 3 minuten bakken en draai ze dan om. Dit gaat vaak erg gemakkelijk door ze even een zetje te geven.
Schep de oliebollen met een schuimspaan uit het vet en doe ze in een vergiet bekleed met keukenrol, laat uitlekken.

Bestrooi de oliebollen lekker met poedersuiker en serveer. Ze zijn warm en koud lekker maar wil je ze alleen warm kun je ze even 15 minuten oppiepen in een warme oven van ca. 100 °C.





zaterdag 24 december 2016

Kerstmis 2016 !





En weer is het bijna Kerstmis, helaas geen witte....
Jammer, ik houd erg van de winter maar dan niet zoals nu met regen en wind. Nee geef mij maar vorst en het liefst een dik pak sneeuw, heerlijk.
Maar het kan nog, het is nog maar december.

Vandaag geen recept maar een klein kaartje om iedereen gezellige Kerstdagen toe te wensen. Dat er lekker gegeten mag worden maar vooral dat het gezellig is met de mensen die je dierbaar zijn!

zaterdag 17 december 2016

Hartige taart met boerenkool en snijbiet





We hebben prachtige boerenkool in de tuin, ik ben er alleen niet zo'n liefhebber van. Ik zeg ook altijd dat het eerst moet vriezen voordat we het kunnen eten. Hiermee kan ik het soms tot februari uitstellen. Dit jaar niet. In november hebben we de eerste nachtvorst al gehad, en een paar weken later nog een keer dus ik moest er al vlug aan geloven. Stamppot boerenkool, met worst én spekjes om het toch nog enigszins lekker te maken. Voor mij dus veel worst en iets minder stamppot.

Maar je kunt meer met boerenkool dan alleen de stamppot, ik eet het als salade of in de soep, en nu dus in deze hartige taart.
Het recept kwam ik tegen op pinterrest, (waar ik op aanraden van een kook-vriendin ook af en toe kijk ;-)). Het is van Ottolenghi dus dan heeft het direct mijn aandacht.
Het is wel even wat werk, maar het is zeker de moeite waard om deze taart een keer te maken.

Ingrediënten:

200 g boerenkool, zonder stelen, grof gehakt
200 g snijbiet, zonder nerven, grof gehakt
2 tl olijfolie
30 g boter
1 middelgrote ui, grof gehakt
2 tenen knoflook, geraspt
20 g dragon blaadjes, of 2 tl gedroogde dragon
20 g muntblaadjes
30 g peterselieblad, grof gehakt
40 g broodkruim (ca. 1 snee brood)
½ tl nootmuskaat (gemalen)
100 ml slagroom
2 eieren, losgeklopt
40 g pijnboompitten, geroosterd
100 g Gruyere of andere smakelijke kaas, grof geraspt
zout en versgemalen peper
Griekse yoghurt voor erbij

250 g korstdeeg 

Ingrediënten voor het korstdeeg (ca. 530 g.):

300 g bloem
½ tl zout
160 g koude boter, in kleine blokjes
70 ml. ijskoud water

Dit is een dubbele portie korstdeeg, je kunt de helft maken maar het deeg is ook prima in te vriezen.

Bereidingswijze korstdeeg:

Doe de bloem met het zout en de boter in een kom en maak er met de hand een kruimelig deeg van. Ik doe dit in de magimix met de pulseerknop, tot het net fijn broodkruim lijkt.
Voeg het ijskoude water toe en meng tot het een net samenhangend deeg is.
vorm er een dikke plak van ca. 4 cm dik van, verpak deze  in plastic folie en leg ca. 2 uur in de koelkast.

Bereidingswijze bodem:

Verwarm de oven voor op 170 °C.
Rol het korstdeeg uit op een licht met bloem bestoven werkblad tot een lap van ca. 3mm dikte. Bekleed hiermee een ingevette vorm (liefst met losse bodem) van ca. 24 cm.
Snijd het deeg iets bij maar laat er nog wel 5mm overhangen, het deeg zal namelijk in de oven krimpen.
Prik het deeg in met een vork en zet 20 minuten in de koelkast.

Bekleed het deeg met bakpapier, doe er een steunvulling in (bonen, knikkers, rijst) en bak de bodem 30 minuten.
Verwijder de steunvulling en het bakpapier en bak de bodem nog eens 10 minuten tot deze mooi goudbruin is.
Haal uit de oven en laat afkoelen.

Bereidingswijze vulling en taart:

Doe de boerenkool en snijbiet in een flinke pan met kokend water. Kook de groente 4 minuten, giet af , laat uitlekken en afkoelen.
Doe de groente in een schone theedoek en knijp er zoveel mogelijk vocht uit.

Zet een middelgrote koekenpan op het vuur en doe er de olie en boter in.
Als de boter is gesmolten mag de ui erbij. Fruit deze ca. 6 minuten tot deze mooi goudbruin is (roer regelmatig).
Doe de knoflook erbij en bak deze 2 minuten mee.

Doe de boerenkool, snijbiet, gebakken ui en knoflook en de kruiden in een foodprocessor en laat deze 20 seconden draaien. Het moet nu een grove pasta zijn.

Doe deze pasta over in een flinke kom en voeg het broodkruim, nootmuskaat, slagroom, eieren, pijnboompitten, kaas, een kwart tl zout en een paar slagen uit de pepermolen toe.
Mix alles goed door elkaar en doe het in de voorgebakken bodem.
Bak de taart ca. 25-30 minuten tot deze mooi stevig is.


Haal uit de oven, laat 10 minuten afkoelen, verwijder de vorm en serveer met de Griekse yoghurt.




zaterdag 10 december 2016

Havermoutkoekjes gezoet met agave-siroop






Zoals misschien wel bekend ben ik altijd op zoek naar iets voor bij de thee (of koffie....) wat minder slecht is dan al het andere wat ik bak. Doordeweeks willen we de suikerinname zoveel mogelijk beperken dus dat houdt in geen stukken taart of grote koeken. En al helemaal niet iets uit de 'gewone' supermarkt, dan krijg je behalve suiker nog een hele waslijst aan rommel binnen.

Geen suiker dus, maar waarmee zoet je dan wel? Best moeilijk want wat is er nou minder slecht dan suiker, daar zijn de meningen nogal over verdeeld. Sowieso is alle suiker niet goed of dat nou witte kristalsuiker, basterdsuiker of rietsuiker is het enige is misschien dat je voor rietsuiker kiest omdat het niet geraffineerd is. Ook wel een dingetje.

Nu dus agavesiroop, ik weet niet of het net zo slecht is als suiker maar wat ik wel weet dat het zoet is, mierzoet. In het recept voor deze koekjes wordt 200 gram honing gebruikt, ik heb er 75 gram agavesiroop voor in de plaats genomen. We vinden ze zo heerlijk en zoet genoeg, dat is dan toch in ieder geval mooi meegenomen.
Verder gaat er havermout, noten en zaden in, ik zou denken een redelijk gezond koekje en ook nog eens heel makkelijk en snel te maken ;-)

Ingrediënten:

100 g zelfrijzend bakmeel
150 g havermout
100 g boter, gesmolten
1 tl kaneel
snufje zout
75 g agavesiroop
50 g noten (walnoten, amandelen, hazelnoten wat je lekker vindt), fijngehakt
50 g zaden (sesamzaad, zonnepitten, pompoenpitten, lijnzaad)
50 g rozijnen

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Doe alle ingrediënten behalve de noten, zaden en rozijnen in een kom en kneed dit tot een deeg. Doe de noten zaden en rozijnen erbij en kneed deze er doorheen. Ik doe dit in de standmixer dat gaat prima met de hand kan het ook.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep er met een ijslepel halve bolletjes op. Druk deze een beetje plat (ze zullen bijna niet uitlopen).
Plaats het bakblik in het midden van de oven en bak de koekjes ca. 15 minuten goudbruin en gaar.
Laat de koekjes op een rooster afkoelen.



  

vrijdag 2 december 2016

Viskoekjes in tomatensaus





Vis, we hebben er een beetje een haat-liefde verhouding mee. Deze koekjes vinden we heerlijk maar ook vaak vinden we vis wat tegenvallen.
Evert verwoorde het laatst best wel mooi: Ik vind het niet lekker genoeg om daar een dier voor dood te maken. Tja daar had hij wel een punt, en eigenlijk denk ik er net zo over. Het moet wel erg lekker zijn, anders hoeft het eigenlijk niet.
Deze viskoekjes waren zeker een succes, maar dat vonden we van de courgettekoekjes ook. Het is het geheel wat het hem doet, of dat nou vis, groente of vlees is.
Lekker met rijst, bulgur, couscous of brood.

Het recept komt van Ottolenghi uit zijn boek 'Jeruzalem'

Ingrediënten voor de viskoekjes

3 sneetjes witbrood zonder korst (ca. 60 gram)
600 g kabeljauw, heilbot, heek of andere witvisfilet, zonder vel en graten
1 middelgrote ui (ca. 150 g), fijngesnipperd
4 tenen knoflook, fijngewreven
30 g bladpeterselie, fijngesneden
30 g koriander, fijngesneden
1 el gemalen komijn
1½ tl zout
2 grote (scharrel) eieren, losgeklopt
4 el olijfolie

Ingrediënten voor de tomatensaus:

2½ el olijfolie
1½ tl gemalen komijn
½ tl milde paprikapoeder
1 tl gemalen koriander
1 middelgrote uit, fijn gesneden
1¼ dl witte wijn
1 blik (400 g) tomaatblokjes
1 rode chilipeper, zonder zaad fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
2 tl fijne kristalsuiker
2 el muntblaadjes, grof gesneden
zout en zwarte peper

Bereidingswijze:

Begin met de tomatensaus.
Verhit de olijfolie in een flinke pan met dikke bodem en doe daar de specerijen en ui in. Smoor alles 8-10 minuten tot de ui helemaal gaar is.
Giet de wijn erbij en laat dit 3 minuten inkoken.
Doe de tomaten, chilipeper, knoflook, suiker ½ tl zout en een beetje zwarte peper erbij en laat dit 15 minuten zachtjes pruttelen tot de saus vrij dik is. Proef, breng op smaak en zet apart.

Maak terwijl de saus pruttelt de viskoekjes.
Vermaal het brood in een foodprocessor tot kruim. Hak de vis heel fijn en doe hem in een kom met het broodkruim en alle overige behalve de olijfolie.
Vermeng alles goed en vorm er met de handen koekjes van ca. 8 cm doorsnede en 2 cm dik. De koekjes kunnen eventueel in de koelkast opstijven.

Verhit de helft van de olijfolie  in een koekenpan en bak de koekjes in 3 minuten aan elke kant goudbruin. Voeg als de pan te droog wordt de rest van de olie toe.

Leg de gekleurde viskoekjes naast elkaar in de tomatensaus. Voeg zoveel water toe dat de koekjes deels onderstaan (ca. 2 dl) Doe de deksel op de pan en laat de viskoekjes op haal laag vuur 15-20 minuten in de tomatensaus sudderen.

Draai het vuur uit en laat de pan, zonder deksel zo nog minstens 10 minuten staan om de koekjes op te laten stijven.

Warm of op kamertemperatuur serveren, bestrooid met munt.




dinsdag 29 november 2016

Chutney van courgette




Chutney, ik vind het er altijd zo gezellig en lekker uit zien maar ik weet nooit zo goed wat ik er mee moet.
Omdat we ieder jaar redelijk wat courgettes uit de tuin hebben ben ik altijd opzoek naar recepten en dan kom je iedere keer weer courgettechutney tegen.
Waarom dan toch niet een keertje maken, wat kun je verliezen.
Je kunt het bij koud vlees eten of op een bruschetta doen.

Dit recept komt uit het boek 'Vers uit de tuin' van Sarah Raven, dat is een boek wat bomvol recepten staat om je oogst te verwerken.
Ik heb in eerste instantie het halve recept gemaakt, daarvoor zijn niet veel courgettes nodig. Het wordt ook wel met grote courgettes gemaakt maar mijn voorkeur gaat uit naar de kleinere. Die zijn mooi stevig en veel smaakvoller.
  

Ingrediënten:

350 g courgette
100 g rozijnen
75 g gedroogde abrikozen, in stukjes
½ kleine zure appel
1 tl fijngesneden gember
65 g suiker
¼ tl zout
250 ml witte wijnazijn

Specerijen:

½ tl geel mosterdzaad
½ tl zwarte peper
½ tl korianderzaad

Bereidingswijze:

Doe de specerijen in een stukje kaasdoek dicht gebonden met een stukje touw of in een thee-ei.

Snijd de courgette in blokjes en doe deze met alle overige ingrediënten in een pan met dikke bodem. Hang er de specerijen in en zet dit zo 24 uur weg.

Verwarm het mengsel op laag vuur en roer tot de suiker is opgelost.
Laat de chutney zo minstens een uur heel zachtjes koken tot de blokjes courgette doorschijnend zijn en de vloeistof stroperig is.
Druk als tussentijds een paar keer tegen het buideltje specerijen.

Schep de chutney in hete gesteriliseerde potten en sluit ze af en zet ze op zijn kop op een doek, laat afkoelen. Als je weckglazen gebruikt weck de potten dan nog 20 minuten

Laat de potjes chutney het liefst een week of 6 staan, dat komt de smaak ten goede.





zaterdag 26 november 2016

Gembershortbread van Delia Smith





Op de foto lijkt het speculaas maar dat is het niet, het is shortbread, je hoort het vaak voorbij komen in de Engelse kookprogramma's. Het wordt in Engeland gegeten als hier biscuitjes heb ik het idee. 
Het woord 'short' kom je wel meer tegen in de Engelse baksels, shortcrust pastry is ook een hele bekende. Letterlijk vertaald is het een korte korst, oftewel een kruimelig deeg, hier ook wel zanddeeg genoemd.
Je hebt er diverse uitvoeringen van en ook nog verschillende smaken. Deze is met een beetje gemberpoeder en in een rond blik gebakken. Je kunt het ook in een rechthoek bakken, dan krijg je vierkantjes of rechthoekjes in plaats van punten.

Het recept komt uit het boek 'De kunst van het bakken' van Delia Smith. Zij staat erom bekend dat haar recepten kloppen, en ik kan dat alleen maar beamen.
Een lekker bros koekje en ook nog eens heel makkelijk om te maken.

Ingrediënten:

110 g patentbloem
110 g fijn havermeel (ik had dit niet in huis, ik heb havervlokken fijn gemalen)
110 g lichtbruine basterdsuiker
1 volle tl gemberpoeder
¼ afgestreken tl bakpoeder
150 g koude boter

Ronde bakvorm ø 20 cm met losse bodem (springvorm) ingevet en de bodem bekleed met bakpapier.

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Meng alle droge ingrediënten in een kom, roer met een garde tot er geen klontjes meer inzitten.
Snijd of rasp de boter in kleine blokjes en doe dit bij het droge mengsel.
Wrijf met je handen (vingertoppen) de boter door het mengsel tot je een mooi egaal deeg hebt met een zanderige structuur.

Verdeel het deeg over de voorbereide bakvorm en druk het licht aan zodat het overal gelijk is.
Zet de vorm ca. 45 minuten in het midden van de oven tot het net stevig voelt als je erop drukt.

Haal uit de oven en laat zo 5 minuten staan. Verwijder dan het bakblik en laat afkoelen op een rooster.
Snijd in puntjes en bewaar in een luchtdichte trommel.




dinsdag 22 november 2016

Gebakken aardappeltjes Ottolenghi stijl





Aardappelen ik ben er geen fan van, vroeger thuis al niet. Ik was er ook zo eentje die altijd appelmoes bij de aardappels at. Jus at ik niet dus de appelmoes maakte het dat je er niet in stikte. Nog steeds ben ik geen liefhebber van de gekookte versie, ik lust ze veel liever gebakken, als puree of patat.
Als we gebakken aardappels eten is dat eigenlijk altijd uit de oven, het is makkelijk en lekker.
Maar toen ik dit recept tegen kwam moest ik het gewoon uitproberen. Het zal toch niet dat meneer Ottolenghi zelfs de gebakken aardappelen lekkerder maakt dan ze al waren?
Ja dus, ze zijn gewoon lekkerder, het is wel meer werk maar het resultaat was er naar.
Uiteraard kun je de aardappels ook 'gewoon' bakken maar deze versie is het proberen waard.

Ingrediënten:

100 ml olijfolie
750 g charlotte aardappel (of een ander lekker aardappeltje)
5 tenen knoflook, schoongemaakt
zout en vers gemalen zwarte peper
de  blaadjes van 3 takjes verse rozemarijn
de  blaadjes van 3 takjes verse tijm
2 tl sumak

Bereidingswijze:

Verhit de olie op halfhoog vuur in een flinke braadpan. Doe de aardappeltjes, knoflook, ¾ tl zout en een flinke draai aan de pepermolen toe en bak onder regelmatig omscheppen een minuut of 30 tot de aardappeltjes mooi goudbruin en zacht zijn.
Voeg de rozemarijn en tijm toe en bak nog ca. 5 minuten tot deze mooi krokant zijn. Schep alles met een schuimspaan uit de pan in een schaal. Strooi de sumak erover, schep het goed om en serveer.





zaterdag 19 november 2016

Knolselderijsoep met hazelnoten, salie en gebruinde boter





Wat kunnen ze er toch onooglijk uitzien, de selderijknol, maar wat ruiken en smaken ze toch heerlijk. Ze worden hier in Noord-Holland ook wel geteeld maar het is ons nog nooit gelukt. Hele kleine ieniemienie knollen, nee dat rooit nergens op. Ik doe vast iets verkeerd. Volgend seizoen maar weer opnieuw proberen, de aanhouder wint.
Knolselderij een vast ingrediënt door de erwtensoep maar je kunt er veel meer mee. Lekker om puree van te maken, grillen, fermenteren, rauw door een salade of voor de soep.
Een heerlijk soepje helemaal voor deze tijd van het jaar. Lekker met de appel, gebruinde boter, salie en hazelnoten en uiteraard een lekker stuk brood.

Het recept komt uit het boek: Een nieuwe kijk op eten van Anna Jones.

Ingrediënten:

olijfolie
1 prei, schoongemaakt en in dunne ringen
1 selderijknol (ca 500 gram) geschild en in stukken
2 appels, (ca. 250 gram) klokhuid verwijderd en in stukken
blaadjes van een paar takjes tijm
1.5 liter groentebouillon
1 blik (400 gram) boterbonen, uitgelekt
zout en vers gemalen peper

Opdienen met:

handje geroosterde hazelnoten
100 g boter
ca. 15 blaadjes salie

Bereidingswijze:

Verhit een scheut olijfolie in een flinke pan met dikke bodem. Doe de prei erin en smoor dit een minuut of tien op halfhoog vuur tot de prei zacht en zoet is.
Voeg de knolselderij, appel en tijm toe en smoor alles 2-3 minuten.

Giet er een liter van de bouillon bij samen met de boterbonen en royaal peper en zout. Breng aan de kook en laat het 20-30 minuten zachtjes koken.

Pureer de soep met een staafmixer of in een blender. Voeg nu zoveel bouillon toe tot de soep een mooie dikte heeft.

Verwarm de boter in een pannetje en bak hierin de salieblaadjes krokant. Haal de salie uit de boter en leg deze op een stukje keukenrol. Verwarm de boter verder tot deze mooi lichtbruin gekleurd is. Pas op dat het niet verbrand, haal op tijd van het vuur.

Schep de soep in borden of kommen en garneer met de boter, salieblaadjes en de hazelnoten.


  


woensdag 16 november 2016

Geroosterde cashewnoten met kokos




 
Een tijdje geleden kregen we vrienden te eten, altijd gezellig. Een beetje Oosters zouden we koken. Een mondvermaakje, voorafje, hoofdgerecht en een toetje, geen probleem. Maar wat zet je op tafel om zo weg te knabbelen. Een stokbroodje met kruidenboter past niet echt bij het menu, iets van kaas of worst ook niet.

Het boek van Gordon's Great Escape Zuidoost-Azie van Gordon Ramsay bracht uitkomst. Daar kwam ik dit recept tegen, helemaal wat ik zocht. Niet moeilijk en goed van te voren te maken. En ook nog eens lekker, er werd om het recept gevraagd dus bij deze Dorothee :-)

Ik heb de verhoudingen wat aangepast om het niet te pittig te maken maar dat is natuurlijk net wat je lekker vindt.


Ingrediënten 4-5 personen:

200 g cashewnoten, ongebrand
25 boter
2 tl zeezoutvlokken
2 tl rode chilivlokken (pull biber)
20 g kokosrasp
1 tl suiker

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Doe de cashewnoten in een bakblik en rooster deze in ca. 10-15 minuten lichtbruin

Doe de kokosrasp met de suiker in een klein pannetje en rooster dit op matig vuur lichtbruin. Blijf erbij want het gaat ineens heel snel.

Smelt ondertussen de boter, roer als deze gesmolten is het zout en de chilivlokken door. Voeg de geroosterde noten toe en schep ze om zodat alle noten voorzien zijn van een filmpje boter.

Schep de noten uit over een bord en strooi er het geroosterde kokos/suikermengsel over. Het mengsel zal niet allemaal aan de noten blijven plakken, maar garneert ze wel.

Je kunt de noten direct serveren of af laten koelen en ca. twee weken bewaren in een goed luchtdicht afgesloten bakje.


 

 

zaterdag 12 november 2016

Rendang






Wat is dit toch lekker, echt een favoriet bij ons in huis.
Er staat al een recept voor rendang op de blog maar die wordt anders gemaakt. Als ik het weer eens maak heb ik meestal diverse recepten die ik een beetje door mekaar hussel. Daarom zet ik het nog maar een keertje op de blog, dan hoef ik dat de volgende keer niet meer te doen, dit recept vinden we lekker. Punt.

Ik laat het altijd sudderen in de crockpot. Nadat ik het vlees en boemboe heb aangebraden, de kokosmelk heb toegevoegd en alles aan de kook heb gebracht giet ik alles over, zet de timer en het gaat zijn gang.

Wat altijd een variabele is zijn de chilipepers, het is maar hoe heet zijn de pepers en hoe heet wil je het gerecht hebben. Ik proef altijd een stukje peper dan heb je een idee wat je erbij moet doen. Je kunt beter achteraf nog wat sambal toevoegen om het wat pittiger te maken, is het eenmaal te pittig is er weinig meer aan te doen.


Ingrediënten voor de boemboe:

2 tl gemalen komijn
2 tl gemalen koriander
6 kemirienootjes, geroosterd
2 stengels citroengras, kontje en buitenste blad eraf en in stukjes
3 cm verse laos, geschild en grof gehakt
4 cm verse kurkuma, geschild en grof gehakt (of ½ tl poeder)
ca. een duim gember, geschild en grof gehakt
2 uien ca. 250 gram, grof gehakt
6 tenen knoflook
½ tl trassi
3 Spaanse pepers (of naar smaak), grof gehakt
6 el water

Doe alle ingrediënten in een blender of keukenmachine en maal dit tot een mooie fijne pasta. Met een vijzel kan het ook snijd dan alles een stuk kleiner. Zet opzij.

Overige ingrediënten voor vier personen:

scheut zonnebloemolie
1 kg runder stoofvlees, in grove stukken (op kamertemperatuur)
4 blaadjes djeroek poeroet 
3 stuks salaamblad
600 ml kokosmelk
1 tl gula djawa
1 tl tamarindepasta

Bereidingswijze Rendang:

Verhit de olie in een flinke pan met dikke bodem en bak hierin het vlees in gedeeltes rondom bruin.
Haal het vlees uit de pan en zet opzij.

Doe nu de boemboe in de pan en bak dit een minuut of vijf op middelhoog vuur.
Voeg het vlees, djeroek poeroet, salaamblad, kokosmelk, gula djawa en tamarindepasta toe.
Breng rustig aan de kook, draai het vuur laag en laat het ca. 2 uur heel zachtjes pruttelen tot het vlees mooi gaar is. Ik doe dit in een crockpot, dat werkt perfect.

De saus moet nu mooi ingedikt zijn, is dit niet het geval laat het dan nog wat langer inkoken zonder deksel.
Verwijder de blaadjes, breng eventueel op smaak met zout en serveer.
Lekker met witte rijst, sambalboontjes en zoet/zuur van komkommer.