Morgen is het de laatste dag van het
jaar, dan is 2016 voorbij. Ik weet nog goed dat we de eeuwwisseling hadden, ik
vond het helemaal niks. Van het vertrouwde 1999 naar 2000, ik had het idee dat
ik in een of andere futuristische film zat.
Nu is dat alweer 17 jaar
geleden..... Niks futuristisch, alles is gewoon doorgegaan zoals het was,
gelukkig.
2016 is voor ons een rustig jaar
geweest, een geboorte van een nieuw leven en een overlijden van iemand op
leeftijd. Mooi in evenwicht.
We hebben leuke mensen ontmoet, veel leuke dingen gedaan, heel veel gekookt en lekker gegeten.
Het bloggen gaat nog steeds
gestaag door, de ene keer wat vaker dan de andere keer, net hoe het uitkomt. Soms
denk ik wel eens ik stop er mee maar als ik dan weer eens stukje heb geplaatst
is het toch wel weer heel erg leuk. Het is voor onszelf een leuk naslagwerk om
te zien wat er allemaal gekookt is en niet te vergeten door de blog kook ik
vaak nieuwe recepten. Zo hebben de kookboeken tenminste ook zijn nut ;-)
De reacties zijn (bijna) altijd
leuk, het idee dat iemand de moeite neemt om dat te doen geeft veel voldoening.
Dus eigenlijk alleen maar leuke dingen, daarom ga ik nog maar een tijdje door.
Dit is het laatste stukje van dit
jaar, we willen iedereen bedanken voor de bezoekjes en reacties. En uiteraard iedereen een hele gezellige jaarwisseling
toewensen. En voor het nieuwe jaar een goede gezondheid en heel veel
kookplezier!
Het laatste recept, hoe kan het
anders, zijn oliebollen. Het veel
geprezen recept van de Eetschrijver.
Ingrediënten:
1 kg patentbloem
50 g volle melk, ca. 30 °C.
750 g spa rood (bronwater met
bubbels!!), op kamertemperatuur
25 g droge gist
30 g suiker
geraspte schil van een halve citroen
(hoeft niet)
2 eieren, op kamertemperatuur
15 g zout
1 tl kaneel
50 g roomboter, gesmolten en
afgekoeld
Vulling:
200 g rozijnen
100 g krenten
100 g sukade (optioneel)
150 g appel, in blokjes (goudreinet)
Verder erg makkelijk:
frituurpan met 3 - 4 liter
zonnebloemolie
ijsbolletjestang
schuimspaan
vergiet of groot bord bekleed met
keukenrol
Bereidingswijze:
Wel de rozijnen en krenten ca. 15
minuten in warm water, giet af en spreid ze uit op een schone theedoek of dik
keukenrol.
Doe de bloem, melk, bronwater met
bubbels, droge gist, suiker,melk, citroenrasp en de eieren in de kom van een
standmixer. Laat deze langzaam draaien tot het een mooi geheel is zonder
klontjes.Doe het zout, kaneel en gesmolten boter erbij. Mix dit nog een paar
minuten. Zorg dat alles goed gemixt wordt ook het beslag wat langs de wanden
van de kom zit. Meng er als laatste de gewelde rozijnen, krenten, sucade en
appel door.
Doe het beslag over in een flinke
kom (het beslag zal flink rijzen) of doe het in twee kleinere kommen en dek
deze af met plastic folie of een douchemuts. Laat het beslag ca. een uur rijzen
op kamertemperatuur, tot het verdubbeld is.
Sla het deeg nu door, dit gaat het
makkelijkst door het beslag met een houten lepel door te roeren. Dek de kom
weer af en laat deze zo nog 15 minuten rijzen.
Verhit ondertussen de olie in de
(frituur)pan tot 180 °C.
Dompel de ijstang even in de hete
olie en schep deze vol met het beslag. Knijp het beslag in de hete olie en
herhaal dit tot je 3-4 oliebollen hebt. Niet meer anders koelt de olie teveel
af en zullen de oliebollen te veel olie opnemen.
Laat de oliebollen zo ca. 3 minuten
bakken en draai ze dan om. Dit gaat vaak erg gemakkelijk door ze even een zetje
te geven.
Schep de oliebollen met een
schuimspaan uit het vet en doe ze in een vergiet bekleed met keukenrol, laat
uitlekken.
Bestrooi de oliebollen lekker met
poedersuiker en serveer. Ze zijn warm en koud lekker maar wil je ze alleen warm
kun je ze even 15 minuten oppiepen in een warme oven van ca. 100 °C.