Hartige taart en fritata zijn altijd
lekker en eigenlijk helemaal niet moeilijk om te maken.
Kleine hartige taartjes zijn
natuurlijk hetzelfde als een grote taart maar toch is het anders.
Je hebt allemaal je eigen taartje in
plaats van een punt, je hebt meer van het korstdeeg en het staat natuurlijk
leuk!
Hartige taart met rode biet, ik had
er nog nooit van gehoord, des te leuker om een keer te maken.
Er wordt rauwe biet gebruikt, deze
gaart in de oven als de taartjes gebakken worden.
Ook worden er twee soorten kaas
gebruikt en naar mijn mening best wel veel. Als ik de taartjes nog een keer
maak dan gebruik ik één soort en ook de helft van de hoeveelheid.
Het waren nu meer kaastaartjes met
rode biet, van mij mag je de rode biet wel wat meer proeven. Het deeg en de vulling
waren nogal royaal, maar dat kan komen doordat mijn vormpjes minder hoog zijn.
Daar loop je dan weer tegenaan als het van oorsprong een Engels boek is, die hebben
andere maten wat vormen aangaat. Ik heb met wat er over was de volgende dag nog
een taartje gebakken van ø
23 cm.
Ingrediënten voor het deeg:
125 g bloem
130 g koude boter
½
tl zout
Voor de vulling:
25 g boter
1 middelgrote ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
200 g kleine aardappeltjes, geschild
en in plakjes van 5 mm dik
1,2 dl volle melk
120 g crème fraîche
zout en versgemalen peper
125 g (of 65 g) stevige kaas als
gruyère of Parmezaan, grof geraspt
125 g (of 65g) belegen Goudse kaas,
grof geraspt
250 g rauwe rode bietjes, grof
geraspt
25 g bieslook, gehakt
Bereidingswijze:
Begin met de bodem.
Doe de bloem, boter en het zout in
een keukenmachine en mix het kort tot een kruimeldeeg. Voeg twee el ijskoud
water toe en meng met de pulsknop tot het een deegbal is.
Haal de deegbal uit de machine en
kneed het even door. Verdeel het deeg in 6 stukken. Rol deze uit tot cirkels
die even groter zijn dan de vormpjes. Bekleed de vormpjes ermee en prik de
bodem in met een vork.
Zet de vormpjes 20 minuten in de
koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Haal de bekleedde vormpjes uit de
koelkast en leg in ieder vormpje een stukje aluminiumfolie of bakpapier en vul
ze met bakbonen of een andere steunvulling.
Zet ze op een bakplaat en bak ze ca.
15 minuten tot de randen lichtbruin zijn.
Verwijder de folie en steunvulling
en bak nog 5-7 minuten tot ze krokant en mooi goudbruin zijn. Haal uit de oven
en zet apart, maar laat de oven aanstaan.
Smelt voor de vulling de boter in
een grote pan. Doe de ui erbij en bak ca. 10 minuten met een deksel erop op
zacht vuur tot de ui zacht en lichtbruin is.
Voeg de knoflook toe en bak nog 1
minuutje zonder deksel.
Doe de aardappel, melk, crème fraîche,
zout en peper naar smaak erbij en laat het onder af en toe roeren 15-20
zachtjes koken, tot de aardappelen gaar zijn.
Pas op voor aanbranden.
Haal de pan van het vuur en roer er
de helft van beide soorten kaas, de bietjes en de bieslook door. Breng op smaak
met zout en peper.
Verdeel het mengsel over de bodems
en bestrooi met de rest van de kaas.
Zet de taartjes nog 10 minuten in de
oven tot de kaas mooi gesmolten is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten