Menu

donderdag 6 november 2014

Bietentaartjes met aardappel en kaas




Hartige taart en fritata zijn altijd lekker en eigenlijk helemaal niet moeilijk om te maken.
Kleine hartige taartjes zijn natuurlijk hetzelfde als een grote taart maar toch is het anders.
Je hebt allemaal je eigen taartje in plaats van een punt, je hebt meer van het korstdeeg en het staat natuurlijk leuk!

Hartige taart met rode biet, ik had er nog nooit van gehoord, des te leuker om een keer te maken.
Er wordt rauwe biet gebruikt, deze gaart in de oven als de taartjes gebakken worden.
Ook worden er twee soorten kaas gebruikt en naar mijn mening best wel veel. Als ik de taartjes nog een keer maak dan gebruik ik één soort en ook de helft van de hoeveelheid.
Het waren nu meer kaastaartjes met rode biet, van mij mag je de rode biet wel wat meer proeven. Het deeg en de vulling waren nogal royaal, maar dat kan komen doordat mijn vormpjes minder hoog zijn. Daar loop je dan weer tegenaan als het van oorsprong een Engels boek is, die hebben andere maten wat vormen aangaat. Ik heb met wat er over was de volgende dag nog een taartje gebakken van ø 23 cm.
Het recept komt uit 'Het FarmhouseCookbook'.


Ingrediënten voor het deeg:

125 g bloem
130 g koude boter
½ tl zout

Voor de vulling:

25 g boter
1 middelgrote ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
200 g kleine aardappeltjes, geschild en in plakjes van 5 mm dik
1,2 dl volle melk
120 g crème fraîche
zout en versgemalen peper
125 g (of 65 g) stevige kaas als gruyère of Parmezaan, grof geraspt
125 g (of 65g) belegen Goudse kaas, grof geraspt
250 g rauwe rode bietjes, grof geraspt
25 g bieslook, gehakt

Bereidingswijze: 

Begin met de bodem.
Doe de bloem, boter en het zout in een keukenmachine en mix het kort tot een kruimeldeeg. Voeg twee el ijskoud water toe en meng met de pulsknop tot het een deegbal is.
Haal de deegbal uit de machine en kneed het even door. Verdeel het deeg in 6 stukken. Rol deze uit tot cirkels die even groter zijn dan de vormpjes. Bekleed de vormpjes ermee en prik de bodem in met een vork.
Zet de vormpjes 20 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Haal de bekleedde vormpjes uit de koelkast en leg in ieder vormpje een stukje aluminiumfolie of bakpapier en vul ze met bakbonen of een andere steunvulling.
Zet ze op een bakplaat en bak ze ca. 15 minuten tot de randen lichtbruin zijn.
Verwijder de folie en steunvulling en bak nog 5-7 minuten tot ze krokant en mooi goudbruin zijn. Haal uit de oven en zet apart, maar laat de oven aanstaan.

Smelt voor de vulling de boter in een grote pan. Doe de ui erbij en bak ca. 10 minuten met een deksel erop op zacht vuur tot de ui zacht en lichtbruin is.
Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuutje zonder deksel.
Doe de aardappel, melk, crème fraîche, zout en peper naar smaak erbij en laat het onder af en toe roeren 15-20 zachtjes koken, tot de aardappelen gaar zijn.
Pas op voor aanbranden.

Haal de pan van het vuur en roer er de helft van beide soorten kaas, de bietjes en de bieslook door. Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel het mengsel over de bodems en bestrooi met de rest van de kaas.
Zet de taartjes nog 10 minuten in de oven tot de kaas mooi gesmolten is.

Lekker met een groene salade van bijvoorbeeld veldsla.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten