's Morgens een berichtje op facebook
van mijn nicht(je), of we 's middags thuis zijn, dan komen ze om een koppie.
Berichtje terug, ja hoor we zijn
thuis, gezellig.
Ik ben helemaal niet van facebook,
doe er bijna niks mee, puur geluk dat ik dit bericht zag. Bellen is bij ons de
veiligste optie en dan niet op mijn mobiel, die heb ik of niet mee of de
batterij is leeg....
Nee gewoon op de 'huistelefoon'
lekker ouderwets.
Het eerste is altijd wat ik denk,
wat hebben we bij de koffie of thee, ligt er nog wat in de vriezer of zal ik
wat gaan bakken. Nu had ik tijd genoeg om nog wat te bakken maar wat.....
Het boekje 'Handboek Oven' lag nog
op de keukentafel van Evert zijn laatste kookavontuur, moet toch raar gaan wil
daar niet iets instaan.
Iets met appel leek me wel lekker,
deze Franse appeltaart heb ik nog niet eerder gemaakt en zag er erg lekker uit.
De bodem hoeft niet blind gebakken te worden, lekker makkelijk.
Het resultaat was een heerlijke
frisse appeltaart, lekker voor bij de koffie of thee, maar ook als nagerecht
zou het niet misstaan.
Ingrediënten voor de bodem:
250 g bloem
125 g koude boter, in blokjes
2 el suiker
1 ei
snufje zout
Bereidingswijze taartdeeg:
Doe alle ingrediënten behalve het
ei, in de kom van een keukenmachine en meng kort tot het een zanderig is. Voeg
het ei toe en meng weer kort tot het een geheel is. Haal het deeg uit de kom,
en vorm er met de hand een bal van. Wikkel in plasticfolie en laat ca. 30-60
minuten rusten in de koelkast.
Ingrediënten Franse appeltaart:
1 portie taartdeeg
1.5 kg friszure appels (bijv.
Elstar)
½
citroen, rasp en sap
50 g suiker + 1 el extra om te
bestrooien
3 el gesmolten boter
2 el abrikozenjam (optioneel)
Lage taartvorm ø 26 cm met een losse
bodem, ingevet en bebloemd
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Schil ca. ⅔ van de appels, verwijder de
klokhuizen en snij in blokjes.
Doe de blokjes in een pan met de
citroenrasp en het sap van de halve citroen, voeg 50 gram suiker en twee el
water toe.
Breng aan de kook en laat met het
deksel schuin op de pan op laag vuur ca. een kwartier sudderen tot het een
dikke compote is.
Laat afkoelen.
Rol het deeg uit tot een ronde lap
en bekleed hiermee de ingevette en bebloemde vorm.
Snij de randen bij en vul met de
koude appelcompote.
Schil de overgebleven appels,
verwijder de klokhuizen en snij in dunne plakjes.
Leg deze plakjes in een cirkel (dakpansgewijs)
op de compote, eerst de buitenrand en dan de binnencirkel in tegengestelde
richting. Alle compote mag bedekt zijn.
Verdeel de gesmolten boter erover
met een kwast en bestooi met de eetlepel suiker.
Zet de taart in het midden van de
oven en bak ca. 45 minuten tot de appel mooi gekleurd is.
Je kunt de taart als deze uit de
oven komt nog inkwasten met abrikozenjam, daar gaat de taart prachtig van
glimmen, maar het hoeft niet.
ziet er heerlijk uit ! eens proberen
BeantwoordenVerwijderenWas ook erg lekker, maar welke appeltaart is dat nou niet ;-)
VerwijderenSucces met bakken en eet smakelijk alvast!