De cake met blauwe bessen en yoghurt was zo goed bevallen dat daar wel een vervolg op mocht komen. Nu geen blauwe bessen maar citroen, iets wat altijd wel in huis is. Je gebruikt alleen de geraspte schil in de cake maar deze geeft zoveel smaak af dat het echt naar citroen smaakt. Neem wel een biologische citroen, je wilt niet weten hoeveel gif er op een 'gewone' citroen zit.
Deze cake wordt gebakken in een
springvorm, je krijgt dan meer het idee van een taart. Het lossen in een
springvorm is ook een stuk makkelijker....
Doordat er yoghurt wordt gebruikt
hoeft er niet zoveel boter in. Wel heb ik het idee dat de cake wat vaster is
dan wanneer deze op de 'normale' manier (boter ipv yoghurt) wordt gebakken. Maar de smaak is er niet minder om.
Het recept komt uit Mary Berry's Bakbijbel en is super makkelijk om te maken.
Ingrediënten:
300 g fijne kristalsuiker
50 g zachte boter
3 grote eieren, gescheiden
225 g Griekse yoghurt
1 citroen, de rasp
175 g zelfrijzend bakmeel
Voor het glazuur:
100 g gezeefde poedersuiker
1.5 el citroensap
Springvorm ø 20cm, ingevet en de
bodem bekleed met bakpapier
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Klop de suiker en eidooiers in een
kom. voeg de yoghurt en citroenrasp toe en klop het tot een mooi glad mengsel.
Spatel hier het zelfrijzend bakmeel door.
Klop de eiwitten tot zachte pieken
en meng hiervan ca. ⅓
van door het mengsel. Spatel de rest van het eiwit er voorzichtig door zodat er
zoveel mogelijk lucht in blijft.
Doe het mengsel in de voorbereide
springvorm en strijk de bovenkant glad.
Zet de cake in de voorverwarmde oven
en bak deze ca. 1-1¼ uur tot hij goed gerezen is en
stevig aanvoelt. Laat de cake een paar minuten in de vorm zodat deze lost.
Verwijder de vorm en laat de cake volledig afkoelen op een rooster.
Meng de poedersuiker met het
citroensap en giet dit over de afgekoelde cake. Strijk het glad en laat het
uitharden.