Zoete aardappel en vijgen, we hebben
ze beide in de eigen tuin maar voor deze salade moest ik toch naar de winkel.
Onze eigen zoete aardappel is een experiment. Ik heb een zoete aardappel eerst
laten wortelen op een glas water en daarna in een grote pot met potgrond gezet,
deze staat lekker warm in het kasje. Het is een weelderige plant geworden, maar
of er ook echt jonge aardappeltjes bijgekomen zijn is nog even afwachten.
In september de pot maar eens omkeren
dan zien we of het experiment geslaagd is, dat zou wel heel erg leuk zijn, onze
eigen zoete aardappel.
Vijgen hebben we ook, maar niet in
die hoeveelheden dat ik er mee kan koken. Af en toe een vijg dan houdt het wel
op. Maar daar zijn wel al blij mee, onze eigen vijgen, heerlijk.
Niet echt een gerecht uit de eigen
tuin, alleen de chilipeper, daar hebben we genoeg van.
Daarom niet minder lekker, een
heerlijke salade van hoe kan het bijna anders Ottolenghi. Uit zijn boek Jeruzalem.
Ingredienten:
4 kleine zoete aardappelen (ca. 1
kg)
5 el olijfolie
4 dl (dessertlepel) gewone goedkope
balsamico
20 g fijne kristalsuiker
12 bosuitjes, overlangs doormidden
en dan in stukken van ca. 4 cm
1 rode chilipeper, in smalle
ringetjes
6 verse rijpe vijgen, in vieren
150 g zachte geitenkaas, verkruimeld
zeezout en versgemalen zwarte peper
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 240 °C.
Was de zoete aardappel, snijd ze
overlangs doormidden en elke helft in 3 lange parten.
Doe ze in een kom en meng er 3 el
olijfolie, 2 tl zout en wat zwarte peper door.
Verdeel de parten op de schilkant op
een bakplaat of in een braadslede en rooster ze ca. 25 minuten in de oven tot
ze gaar, maar niet te zacht zijn. Haal uit de oven en laat op een rooster
afkoelen.
Breng de balsamicoazijn met de
suiker in een klein steelpannetje aan de kook en laat dit op laag vuur in ca.
2-4 minuten inkoken. Haal de pan van het vuur als het mengsel nog vloeibaarder
is dan honing, tijdens het afkoelen dikt het nog in. Mocht het toch te dik
geworden zijn kun je er een drupje water doormengen.
Verdeel de zoete aardappel op een
grote schaal. Verhit de overgebleven 2 el olijfolie in een middelgrote pan en
bak de bosui en chilipeper onder regelmatig omscheppen een 4-5 minuten op
halfhoog vuur. Laat de chili niet te donker worden.
Schep de olie met de ui en
chilipeper over de parten zoete aardappel. Leg de kwarten vijg ertussen ,
verkruimel de geitenkaas erover en besprenkel alles met de ingekookte
balsamico.
Serveer het gerecht op
kamertemperatuur.
Dit lijkt me een heerlijk gerechtje. Je bent weer helemaal op de Ottolenghi toer hè.
BeantwoordenVerwijderenDe vijg die we van jullie hebben gekregen doet het bij ons ook goed .Veel vruchten, maar nog niet rijp. Dat moet volgend jaar beter zijn.
En ik hoor nog wel hoe het met je zoete aardappelexperiment is afgelopen. Leuk.
Fijn weekend!
Ja het virus heeft weer toegeslagen!
VerwijderenLeuk dat jullie vijg het goed doet, de onze heeft een paar grote vijgen maar nog niet rijp, geduld....
Zeker ga jij van het zoete aardappelexperiment horen, zou toch leuk zijn, je eigen zoete aardappeltjes.
Jullie ook nog fijn vakantie-weekend!