Abrikozen we eten ze niet vaak, we
hebben ze niet in de eigen tuin wat wel heel goed schijnt te kunnen.
Als dat
wel zo zou zijn dan werd er wel meer met abrikozen gebakken, ik droom dan
gelijk van een hele emmer vol.....
Nu moet ik ze kopen, is dat
ook niet erg.
Ik had in mijn hoofd om er een
taartje van te bakken, het is nu het seizoen dus dan zijn ze op hun lekkerst.
Het liefst koop ik dit soort fruit bij een Toko, en normaal hebben die ze ook
in overvloed, behalve als ik erom kom. Er stond nog een klein kistje met ruim
een pond, die maar meegenomen.
Thuis de boeken op tafel, normaal
zoek je eerst een recept en dan ga je om boodschappen, deze keer deed ik het
andersom, niet handig.
Genoeg taartjes met abrikozen maar
bijna allemaal met gedroogde abrikozen, ja daar had ik de verse niet voor
gehaald. Misschien in mijn nieuwste aanwinst Plenty More, ja hoor succes, dat
zag er goed uit, die moest het worden. Alles in huis zelfs de 600 gram
abrikozen.
Heerlijk kan niet anders zeggen,
weer eens helemaal wat anders en zeker een voor herhaling vatbaar.
Zal eens opzoeken welk ras abrikozen
het goed doet in ons koude kikkerlandje, je eigen abrikozen en dan een hele
emmer vol....
Ingrediënten:
185 g boter, op kamertemperatuur
2 el walnootolie
220 g fijne kristalsuiker
120 g gemalen amandelen
4 eieren, in een kommetje losgeklopt
120 g walnoten, in een keukenmachine
tot grof poeder gemalen
90 g bloem
½
tl vanille-extract
geraspte schil van 1 citroen
1½ tl lavendelbloempjes, vers of
gedroogd
600 g abrikozen, gehalveerd of in
kwarten, ontpit
zout
Voor het glazuur:
50 g poedersuiker
1 el citroensap
Springvorm ø 24cm, ingevet en de
bodem bekleed met bakpapier
Bereidingswijze:
Verhit de oven voor tot 190 °C
Doe de boter, olie, suiker en
gemalen amandelen in de kom van een keukenmachine en klop dit op hoge snelheid
tot het mengsel bleek en luchtig is.
Doe er dan al kloppend in scheuten
het losgeklopte ei bij en klop tot alles goed gemengd is.
Spatel er de walnoten, bloem,
vanille, citroenrasp, 1 tl lavendel en ⅛
tl zout door.
Giet het beslag in de voorbereidde
springvorm en strijk de bovenkant glad.
Verdeel de abrikozen met de snijkant
naar boven over de hele bovenkant en laat ze elkaar iets overlappen.
Zet de taart net onder het midden in
de oven en bak deze ca. 70-80 minuten tot hij gaar is. Mocht de taart te donker
worden, bedek deze dan met een stuk aluminiumfolie.
Maak in de tussentijd de glazuur.
Klop de poedersuiker en het
citroensap door elkaar tot een licht schenkbaar glazuur. Doe er zo nodig meer
poedersuiker of citroensap bij.
Bestrijk hiermee de taart direct als
hij uit de oven komt. Bestrooi met de overgebleven lavendel (was ik
vergeten.....) en laat de taart helemaal afkoelen op een rooster.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten