We hadden dit jaar maar een paar
bloemkooltjes uit de tuin, de slakken houden waarschijnlijk ook erg van
bloemkool... Jammer want we lusten het heel erg graag.
Dus dan zit er niks anders op dan
bloemkool te kopen. Ik zag ze liggen bij de Super, voetballen gelijk voor een
euro. Ze lagen ook bij de Lepelaar, € 1.89 en een stuk kleiner. Toch kies ik
dan voor de kleine variant, zonder kunstmest en pesticiden gekweekt. Prachtige
kleine, vaste bloemkooltjes.
Ik had er twee gekocht, eentje om te
fermenteren en eentje om mee te koken.
Deze salade had ik gezien in het
boek Cornersmith, op dit moment een favoriet boek. De hele bloemkool wordt
gebruik, dus niet alleen de roosjes maar ook de steeltjes en de stronk. Geen
verspilling. Ook worden er ingemaakte druiven gebruikt maar deze had ik niet. Je
kunt gewone blauwe druiven of zelfs rozijnen gebruiken.
Erbij had ik freekeh gekookt en deze
op smaak gebracht met wat olijfolie en wat zout. Maar een ander graan kan natuurlijk ook.
Het resultaat, een heerlijke salade
die we nog lekker buiten aan de tuintafel hebben opgegeten.
Ingrediënten:
1 bloemkool, in kleine roosjes en de
stronk en stelen heel dun geschaafd
1 tl korianderzaad
1 tl komijn
1 tl geel mosterdzaad
½
tl venkelzaad
1½ tl gerookt paprikapoeder
snufje cayennepeper
snufje geelwortel (kurkuma)
½
tl zout
½
kleine rode ui, in dunne halve ringen
2 el blauwe druiven of eventueel
rozijnen, in stukjes
2 el geroosterde amandelen, grof
gehakt
1 flinke handvol gemengde kruiden,
blaadjes grof gehakt (munt, dille, peterselie)
sap van een halve citroen
Snelle inmaak azijn (dit is de helft van het recept)
1 tl zout
30 g fijne suiker
60 ml wittewijn- of ciderazijn
125 ml kokend water, 5 minuten
afgekoeld
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
samen met een bakplaat (met bakpapier) of braadslede
Roer voor de snelle inmaakazijn in
een flinke kom of schaal alle ingrediënten door elkaar en roer tot het zout en
de suiker zijn opgelost. Voeg de plakjes bloemkool van de stronk en stelen toen
en meng dit goed door elkaar. Laat dit minstens 30 minuten zo staan (roer af en
toe om). Laat de plakjes voor het toevoegen aan de salade even uitlekken.
Rooster de zaden van de koriander,
komijn en venkel samen met het mosterdzaad in een droge koekenpan tot deze
lekker beginnen te ruiken. Laat even afkoelen en maal of vijzel het tot een
poeder. Doe dit in een flinke kom samen met het paprikapoeder, cayennepeper,
geelwortel, zout en olijfolie en roer dit door elkaar. Voeg de bloemkoolroosjes
toe en schep het goed om zodat alle roosjes voorzien zijn van en filmpje van
het mengsel.
Verdeel de bloemkoolroosjes over de
voorbereide bakplaat of braadslede en bak deze ca. 20-25 minuten of tot ze mooi
goudbruin en krokant zijn.
Meng in een flinke kom de
geroosterde bloemkool, ingemaakte bloemkoolplakjes, ui-ringen, druiven,
amandelen en kruiden. Proef en breng op smaak met peper en zout en het
citroensap.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten