We hebben weer kip van ons
kippenboertje. Hij koopt de kuikens en laat deze heel rustig opgroeien in een
klein natuurgebiedje. Het is niet biologisch maar voor de kippen is het een
mooi bestaan. Tenminste tot ze op het gewenste gewicht zijn....
We kopen de kippen vers zodat we
deze in delen kunnen invriezen, de borsten (dit kun je geen borstjes noemen),
de dijen en de drumsticks. De kleine pootjes en vleugeltjes gaan allemaal bij
elkaar in een zak, die gaan op de bbq.
Het karkassen gaat ook in de
vriezer, die worden gebruikt om bouillon van te maken.
We eten het niet vaak dus we kunnen
voorlopig vooruit.
Dit recept kwam ik tegen in een boek
van Nigel Slater 'Keukendagboek'. Heel erg simpel om te maken en heel
smakelijk.
Ingrediƫnten voor vier personen:
8 kippendijen
arachide- of zonnebloemolie
2 middelgrote venkelknollen, in
parten
3 dl slagroom
handje korianderblad
zout en versgemalen zwarte peper
Specerijenpasta:
4 groene kardemompeulen
½ tl geelwortelpoeder (kurkuma)
1 tl gemalen komijn
¼ tl chilipoeder
2 tenen knoflook
1 el Franse mosterd
Bereidingswijze:
Verhit een scheutje olie in een
flinke pan. Bestrooi de kippendijen met zout en peper en bak deze rustig tot
het vel goudbruin en krokant begint te worden. Dit kan wel een 25 minuten
duren.
Doe na 15 minuten de venkelparten
erbij, druk deze tussen de dijen.
Maak ondertussen de specerijenpasta.
Kneus de kardemom in een vijzel,
verwijder het groene omhulsel en plet de zwarte zaadjes tot poeder.
Voeg geelwortel, komijn, chili,
knoflook en mosterd toe. Stamp dit tot een pasta. Doe er als laatste twee el
olie door en meng het goed.
Haal de kip (deze moet nu goed gaar
zijn) en venkel met een schuimspaan uit de pan en zet opzij. Giet de olie uit
de pan. Doe de specerijenpasta erin en schraap met een houten spatel eventuele
aanbaksels los. Bak de pasta een paar minuten maar pas op dat de pan niet te
heet wordt. Giet de room erbij, meng het goed, voeg de kip en venkel toe. Laat
een paar minuten zachtjes pruttelen, bestrooi met de koriander en dien op.
Lekker met zilvervliesrijst.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten