Menu

zaterdag 14 oktober 2017

Kip met venkel en room






We hebben weer kip van ons kippenboertje. Hij koopt de kuikens en laat deze heel rustig opgroeien in een klein natuurgebiedje. Het is niet biologisch maar voor de kippen is het een mooi bestaan. Tenminste tot ze op het gewenste gewicht zijn....
We kopen de kippen vers zodat we deze in delen kunnen invriezen, de borsten (dit kun je geen borstjes noemen), de dijen en de drumsticks. De kleine pootjes en vleugeltjes gaan allemaal bij elkaar in een zak, die gaan op de bbq.
Het karkassen gaat ook in de vriezer, die worden gebruikt om bouillon van te maken.
We eten het niet vaak dus we kunnen voorlopig vooruit.

Dit recept kwam ik tegen in een boek van Nigel Slater 'Keukendagboek'. Heel erg simpel om te maken en heel smakelijk.



  

Ingrediƫnten voor vier personen:

8 kippendijen
arachide- of zonnebloemolie
2 middelgrote venkelknollen, in parten
3 dl slagroom
handje korianderblad
zout en versgemalen zwarte peper

Specerijenpasta:

4 groene kardemompeulen
½ tl geelwortelpoeder (kurkuma)
1 tl gemalen komijn
¼ tl chilipoeder
2 tenen knoflook
1 el Franse mosterd

Bereidingswijze:

Verhit een scheutje olie in een flinke pan. Bestrooi de kippendijen met zout en peper en bak deze rustig tot het vel goudbruin en krokant begint te worden. Dit kan wel een 25 minuten duren.
Doe na 15 minuten de venkelparten erbij, druk deze tussen de dijen.

Maak ondertussen de specerijenpasta.
Kneus de kardemom in een vijzel, verwijder het groene omhulsel en plet de zwarte zaadjes tot poeder.
Voeg geelwortel, komijn, chili, knoflook en mosterd toe. Stamp dit tot een pasta. Doe er als laatste twee el olie door en meng het goed.

Haal de kip (deze moet nu goed gaar zijn) en venkel met een schuimspaan uit de pan en zet opzij. Giet de olie uit de pan. Doe de specerijenpasta erin en schraap met een houten spatel eventuele aanbaksels los. Bak de pasta een paar minuten maar pas op dat de pan niet te heet wordt. Giet de room erbij, meng het goed, voeg de kip en venkel toe. Laat een paar minuten zachtjes pruttelen, bestrooi met de koriander en dien op. Lekker met zilvervliesrijst.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten