Sambal kennen we allemaal wel maar
harissa is niet voor iedereen bekend.
Je kunt het misschien de sambal van
het Midden-Oosten noemen, lekker pittig sausje maar met andere ingrediënten.
Wij zijn sambal liefhebbers, we eten
het elke dag, niet door het warm eten
maar op brood. Broodje pindakaas met sambal is wel bekend maar wij vervangen de
pindakaas door tahin. En dan niet de tahin welke je gebruikt met koken maar de
tahin uit de biologische winkel, die van geroosterd sesamzaad. Heerlijk.
Nu dus harissa, daarvan is het hoofdingrediënt
geroosterde paprika welke heerlijk zoet is. Niet de geroosterde paprika uit
pot, die zijn te zuur.
De hitte kun je wat sturen door meer
of minder Spaanse peper te gebruiken, en dan ook nog hoe heet is de peper. Zit
maar een ding op, proeven. Gewoon een klein stukje afsnijden en proeven. De
zaadlijsten zijn het heetst aan de peper, dus wil je het wat milder, schraap je
die eruit.
De harissa is een heerlijke
smaakmaker voor soep, saus, groentestoofpotten, rijst en couscousgerechten of
op een broodje pindakaas of tahin ;-)
Ik heb het recept maal drie gemaakt
en de potjes geweckt, lekkere afwisseling met de sambal.
Ingrediënten:
1 rode paprika
¼ tl korianderzaad
¼ tl komijnzaad
¼ tl karwijzaad
½ tl olijfolie
1 kleine rode ui, grof gehakt
2 tenen knoflook, grof gehakt
2 middelscherpe verse rode
chilipepers, zonder zaad, grof gehakt (of naar smaak)
½ el tomatenpuree
2 tl zoutvlokken
Bereidingswijze:
Blaker de paprika rondom zwart onder
de gril (15-20 minuten), in de gasvlam of op de bbq. Doe de zwarte paprika in
een kom en dek deze af met huishoudfolie. Laat de paprika afkoelen.
Schraap voorzichtig het zwarte vel
eraf, snijd open en schraap de zaden eruit.
Rooster het koriander-, komijn- en
karwijzaad ca. 2 minuten op laag vuur. Doe over in een vijzel en wrijf het tot
poeder.
Verhit de olijfolie in een koekenpan
en bak hierin de uia, knoflook en chilipeper ca. 12 minuten op halfhoog vuur
tot ze mooi bruin zijn.
Laat iets afkoelen en doe ze dan met
de overige ingrediënten in een blender en pureer alles tot een gladde pasta.
Wil je de harissa langer bewaren dan
kun je deze weer verhitten en heet in schone potjes doen en gelijk afsluiten.
Ik heb het in kleine weckpotjes gedaan en deze nog 12 minuten verhit in de
stoomoven.
Dat ziet er lekker uit! Eens geen tube van de Turkse winkel, maar je eigen potjes!
BeantwoordenVerwijderenZo breid het zelf maken zich nog steeds uit, zo leuk!
Verwijderen