Knoflooksoep, we aten het voor het
eerst met de wintersport in Oostenrijk, ergens eind jaren 90.
Omdat je het hier niet kon kopen
namen we altijd een stuk of wat zakjes mee. Ik zie de zakjes nog zo voor me,
lichtgroen met een bord soep en de rode letters Knorr.
Ja toen aten wij ook nog uit pakjes
en zakjes, niets zo makkelijk als het zakje legen in een pan, water erop, aan
de kook brengen en eten.
We gaan al jaren niet meer op
wintersport, en ook eten we al heel wat jaren niet meer uit pakjes en zakjes.
Maar de liefde voor knoflooksoep is er nog altijd. En zelf maken is eigenlijk
helemaal niet zoveel werk en gewoon veel lekkerder.
Wat er veel ingaat is knoflook, veel
knoflook en dat hebben we. Van de nieuwe aanplant in de moestuin zijn nog heel
veel tenen knoflook over, de dikste zitten in de grond en de kleinere zijn voor
in de keuken.
Vaak is knoflooksoep een gebonden
soep met melk of room, best wel een zware soep. Evert is gek op zulke soepjes,
ik hou meer van de lichtere varianten.
Dit is zo'n lichtere variant, niks
geen bloem, melk, room. Evert keek dan ook wel een beetje beteuterd toen hij
zijn kom voor zich had, hij had zich verheugd op knoflooksoep en dat ziet er
toch wel even anders uit dan dit.
Maar de smaak maakte alles goed, wat
een heerlijke soep al dan niet met de zelfgemaakte harissa.
Het recept komt uit het boek Plenty
van Ottolenghi
Ingrediƫnten:
40 g boter
2 el olijfolie
4 middelgrote sjalotten, fijngehakt
3 stengels bleekselderij
25 middelgrote tenen knoflook, in
dunne plakjes
2 tl fijngehakte gemberwortel
1 tl fijngehakte tijm
2 dl witte wijn
snuf saffraandraadjes
4 laurierblaadjes
1 l geurige groentebouillon,
eventueel van een blokje
½ tl grof zeezout
4 el grof gesneden bladpeterselie
koriander, grof gesneden
Griekse yoghurt, optioneel
Harissa, zelfgemaakt is natuurlijk
het lekkerst maar uit een potje of tube kan ook.
Bereidingswijze:
Doe de boter en olie in een flinke
pan en smoor hierin de sjalotten en bleekselderij in ca. 10 minuten mooi glazig
en gaar.
Laat de laatste 5 minuten de
knoflookplakjes mee smoren.
Roer de gemberen tijm erdoor. Voeg
de witte wijn toe en breng aan de kook. Laat een paar minuten lekker borrelen.
Doe de saffraan, laurier, bouillon en zout erbij en laat hem zachtjes 10
minuten pruttelen.
Verwijder de laurierblaadjes, doe de
bladpeterselie erbij en pureer de soep kort met een staafmixer. Niet te lang,
er moeten nog wat stukjs in zitten.
Schep de soep in kommen, doe er een
lepeltje harissa over, bestrooi met fijngesneden korianderblad en eventueel een
dot Griekse yoghurt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten