Menu

maandag 31 maart 2014

Kikkererwtensoep met prei




Dit is een soep die ik al diverse keren gemaakt heb, we vinden hem allebei heerlijk.
Meestal eten we de soep als maaltijd 's avonds maar onverwachts bezoek deed de plannen helemaal omgooien. Nu hebben we hem als lunch gegeten, lekker buiten op de vlonder.
Het is een recept uit 'The nakedchef' van Jamie Oliver, ik denk uit zijn allereerste boek,toen wist hij nog niet wat hij allemaal teweeg zou gaan brengen.

De prei is nog niet van eigen tuin, dat zijn nog maar stopnaalden, deze prei heb ik in een stalletje langs de weg gekocht. Ik vind dat altijd leuk, mensen die hun waar langs de weg te koop aanbieden.
Ik ga er dan ook van uit dat het onbespoten is, zeker weten doe ik het natuurlijk niet maar ik kan me niet voorstellen dat een hobbyboertje met allerlei bestrijdingsmiddelen spuit.
Of er ook kunstmest is gebruikt weet ik ook niet maar dien kans acht ik vrij groot, dat nemen we dan maar voor lief.
De soep smaakte er niet minder om.

Ingredienten voor 6 personen:

(wij hebben het met zijn vieren opgegeten maar daar zitten twee hele grote eters bij)

350 g kikkererwten, 24 uur geweekt
1 middelgrote aardappel, geschild
5 middelgrote preien, gewassen en in ringen
1 el olijfolie
klont boter
2 tenen knoflook, in dunnen plakjes
zout en zwarte peper uit de molen
8.5 dl kippen of groentenbouillon (van een blokje)

Bereidingswijze:

Spoel de geweekte kikkererwten en kook ze samen met de aardappel in ongeveer een uurtje gaar, of tot ze mooi zacht zijn.

Verwarm een pan met een dikke bodem en doe er de olijfolie en boter in. Doe de prei en knoflook erbij met een flinke snuf zout. Laat dit lekker sudderen tot alles zacht en zoet is, ongeveer een 15 minuten.
Voeg de uitgelekte kikkererwten en aardappel toe en laat een minuut bakken. Giet ongeveer van de bouillon erbij en laat 15 minuten zachtjes koken.

Nu kun je de soep pureren, meestal haal ik er eerst een paar lepels uit die ik als de soep gepureerd is weer toevoeg, zodat je nog wat kikkererwten en prei in je soep hebt.
Nu was de hele soep gepureerd, ook goed en lekker.
Giet er nu nog zoveel bouillon bij tot de soep de goede dikte heeft. Proef en breng op smaak met zout en peper. Je kunt er ook nog wat geraspte Parmezaanse kaas over strooien en een scheut lekker olijfolie.


zaterdag 29 maart 2014

Garnalen in een kokosjasje




Garnalen is een van de weinge dingen die Evert niet lust, tenminste dat denkt hij. Ik geloof dat namelijk niet, ik weet bijna wel zeker dat hij ze wel lekker vindt maar hij weigert ze gewoon te eten.
Het is het idee van de harde schaal en de sprieten, daar houd hij niet van, maar gepeld zie je daar niks meer van.
Jammer is dat want zo mist hij best iets wat erg lekker is.
Hoe moet je dat nou aanpakken....

Ik zag op diverse blogs dit receptje voorbij komen en het leek mij het ideale recept om hem garnalen te laten eten.
De eerste reactie was een beetje huiverig: wat heb je nou, toch geen garnalen?
Jawel garnalen maar proef nou eerst, en ja hoor wat ik wel verwachtte, hij vond ze lekker, heerlijk zelfs. Dat mag ik zelfs wel vaker maken, missie geslaagd.
Het is nu zelfs zo erg dat ik ze ook zonder het krokante jasje door een oosters gerecht kan doen zonder dat er commentaar komt.

De volgende stap is de Hollandse garnaal, mijn vader en opa zullen er wat gevangen hebben. Mijn broer gaat nu elk najaar 'achter de garnalen aan', ik zal vragen of hij me de volgende keer belt dan ga ik mee. Onze eigen verse garnalen, dat zou toch helemaal geweldig zijn.

Ingrediënten voor vier personen:

12 grote garnalen, afgespoeld en afgedroogd
1 limoen
25 g geraspte kokos (gedroogd)
10 g panko of parneermeel
1 eiwit, losgeklopt
zout
3 el mayonaise
zonnebloemolie

Bereidingswijze:

Rasp de schil van de limoen en pers hem uit.
Meng de kokos, panko, zout en een deel van de limoenrasp en doe het op een bordje.
Doop de garnalen als eerste door het losgeklopte eiwit en wentel ze dan door het kokosmengsel.
Verhit een laagje zonnebloemolie in een pannetje en frituur de garnalen hierin tot deze mooi goudbruin zijn. Laat uitlekken op een stukje keukenpapier.
Meng de mayonaise met wat limoenrasp en sap tot het een frisse saus is.

Een heerlijke amuse om de maaltijd mee te beginnen of als hapje met een verjaardag.
  


donderdag 27 maart 2014

Salade van boerenkool




Wat te doen met de boerenkool die nog op de tuin staat....
Stamppot uiteraard, maar daar ben ik niet echt liefhebber van en ook is de stamppottentijd een beetje voorbij vind ik. Al was het de laatste dagen en vooral de nachten wel weer erg koud.

Ik mag graag onder de middag een salade maken maar het aanbod van sla is nog wel heel erg mager. Alle sla die we hadden stond in de kas en is ter ziele doordat ik de kas gezwaveld heb, jammer maar helaas.
Wat hebben we nog wel, boerenkool dus, waarom daar geen salade mee maken.

Ik heb de mooie jonge blaadjes geplukt en deze van de nerf gehaald. Goed gewassen en redelijk fijn gesneden.
Een dressing gemaakt van mosterd, geraspte knoflook, cherryazijn en olijfolie. Dit over de boerenkool gegoten en alles goed gemengd.
De boerenkool op een platte schaal gedaan en verder gegarneerd met kerstomaatjes, feta of geitenkaas, sjalotjes, avocado en geroosterde pompoenpitten.
Naar smaak wat zeezoutvlokken erover en uiteraard peper uit de molen, en als laatste nog wat olijfolie.

Samen met een platbrood hebben we heerlijk gegeten, dit ga ik zeker vaker maken komende winter. Straks maar wat extra boerenkool zaaien.


maandag 24 maart 2014

Moes- tuin maandag



  
Wat een prachtige dag was het weer vandaag, even een paar koude dagen en nu is de lente weer terug.
Het snoeiwerk is klaar, we versnipperen altijd alles en dan gaat het op de composthoop.
De narcissen, kerstrozen en blauwe druifjes bloeien, de eerste vaste planten beginnen uit te lopen, het wordt alle dagen groener in de tuin.





De moestuin is gefreesd, de uien zijn geplant en de knoflook die ik in oktober heb geplant staat er prachtig bij.










Gister rucola , pluksla, raapstelen en postelein in de volle grond in de kas gezaaid, diverse kruiden in potjes en prei in de koude bak.
Vandaag de tweede lichting tuinbonen , tomaten, aubergine, komkommer en courgette gezaaid, de eerste tuinbonen staan er mooi bij maar dat is niet genoeg voor onze wintervoorraad dus nog een paar extra bakken gezaaid.





Paprika en peper had ik ook al eerder gezaaid, dat zijn al mooie plantjes. Het is nu alle dagen de bakjes waarin is gezaaid  's morgens naar de kas brengen en 's avonds weer in huis, de nachten zijn nog te koud. Alleen de tuinbonen niet, die kunnen wel tegen een beetje kou.

Van de week bietjes, wortel, radijs, knolselderij, uien en voor de eerste keer schorseneren zaaien. Ik wacht tot het een 'worteldag' is dat moet het goed komen ;-)


Bij ons is het tuinseizoen weer in volle gang, we hebben er weer zin in!


zaterdag 22 maart 2014

Monchoutaart




Het is en blijft een favoriet op een verjaardag: monchoutaart, de combinatie van de kruimelige bodem het zoete mengsel van de roomkaas, slagroom en suiker en dan de frisse kersen bovenop, heerlijk.
Meestal maak ik er eentje als Evert jarig is, ik weet dat ik hem daar een groot plezier mee doe.
Het recept zit al jaren in de map 'bakken', ik heb het ooit overgeschreven van mijn moeders recept en het is zelfs netjes ingeseald.
Ik weet nog goed toen we het voor de eerste keer bij een kennis van mijn ouders kregen, dat was toch raar, roomkaas met slagroom en suiker en daar bovenop kersen. Vooral die roomkaas was heel bijzonder.
Wat ik ook altijd wel handig vind, je hoeft deze taart niet te bakken, het is eigenlijk een heel simpele taart om te maken.

donderdag 20 maart 2014

Risotto met paddenstoelen



Zulk mooi weer als we hadden vorige week, zo koud is het nu weer. Voor het eten geeft het niet, kunnen we nog mooi wat van de winterkost opmaken. We hebben nog rode kool in de vriezer en er staat nog boerenkool op de tuin. Al kun je met boerenkool meer dan alleen stamppot maken.Nu dus een risotto met paddenstoelen, ook niet echt zomer te noemen. We eten niet zo vaak risotto terwijl we het wel erg lekker vinden. Je kunt het eigenlijk het hele jaar rond eten met de groente van het seizoen. Zo maak ik als de maïs klaar is deze maïsrisotto en als er straks weer asperges zijn wil ik daar ook wel eens een risotto mee maken.
Nu dus met paddenstoelen, het recept komt van Jamie Oliver uit zijn boek 'Thuis bij Jamie'.
In het boek worden de paddenstoelen gegrild, ik heb ze gewoon in een koekenpan gebakken, was ook heerlijk.

Ingrediënten voor vier personen: 

1,5 liter hete kippenbouillon of groentebouillon
een handvol gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini of cèpes)
olijfolie
1 kleine ui, gepeld en fijngehakt
2 stengels bleekselderij, schoongemaakt en fijngehakt
400 g risottorijst
1,5 dl witte vermout of wijn
zeezout en zwarte peper uit de molen
een paar handjes paddenstoelen (kastanjechampignons, oesterzwammen shiitakes of cantharellen)
een paar takjes verse kervel, dragon of peterselie, alleen de blaadjes, fijngehakt
het sap van een citroen
25 g boter
2 handen vers geraspte Parmezaanse kaas, plus wat extra om erbij te serveren

Bereidingswijze:

Warm de bouillon op en houd hem tegen de kook aan. Doe de stukken gedroogde paddestoelen in een kom en giet er er zoveel bouillon bij dat ze net onder staan. Laat ze een kwartiertje wellen tot ze zacht zijn, haal ze uit de bouillon en hak ze in kleine stukjes. Bewaar de bouillon.

Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote pan en doe de uitjes en bleekselderij erin. Fruit ze minstens 10 minuten op laag vuur, zonder ze te laten verkleuren, zet het vuur wat hoger en voeg de rijst toe. Roer even: Draai het vuur hoog en roer de vermout of wijn door de rijst. Blijf roeren tot al het vocht door de rijst is opgenomen. Giet nu de weekbouillon van de gedroogde paddestoelen (zonder het gruis dat op de bodem van de kom kan liggen) de geweekte en gehakte paddestoelen, een flinke snuf zout, en de eerste soeplepel van de bouillon bij de rijst. Draai het vuur laag, laat de risotto zachtjes pruttelen en schep er steeds een lepel bouillon bij als de vorige lepel geabsorbeerd is.
Ga hiermee door tot de rijst zacht is maar nog wel beet heeft. Dit zal ongeveer 30 minuten in beslag nemen.

Zet intussen een droge koekenpan op het vuur en bak de verse paddenstoelen tot ze zacht zijn. Doe ze samen met de gehakte kruiden, een snufje zout en het citroensap in bij de risotto.
Haal de risotto van het vuur en breng hem voorzichtig op smaak. Roer de boter en de Parmezaanse kaas erdoor. Risotto moet een romige, min of meer vloeibare substantie hebben, dus als het nodig is moet je er nog wat extra bouillon door roeren. Leg het deksel op de pan en laat de risotto ongeveer 3 minuten tot rust komen.
Proef je risotto en roer er desnoods nog wat zout en peper of Parmezaanse kaas door. Serveer een flinke schep risotto op de borden en strooi er tenslotte nog wat geraspte Parmezaanse kaas over.




maandag 17 maart 2014

Een jaar zonnepanelen - het resultaat.



Eindelijk is het dan zover.
Eind februari 2014 waren we een vol jaar in de lucht met onze zonnepanelen.
We hebben er lang naar uitgekeken, nieuwsgierig als we zijn, naar het totale vermogen dat de zon ons geleverd heeft.

Alles hangt natuurlijk af van het weer…
We hebben een redelijk tot goeie zomer gehad wat de zon aangaat, alleen het najaar m.n. de winter was slecht. De winter was echt slecht en niet alleen voor de zonnepanelen.
Waar het normaal meest half november begint te vriezen en te sneeuwen tot mogelijk half maart aan toe, kregen we nu de ene storm na  de andere met de bijbehorende regen en grauwe dagen.
Hier geen sneeuw, geen ijs en al helemaal geen Friese ijsmeesters op de sloten die uitkijken naar het verlossende woord: 'it giet oan !'

Bewolking en regen zijn slecht voor de panelen, dat zal duidelijk zijn.
Helder, vriezend weer moeten we hebben
Waar je 's winters op een zonnige dag al zo'n 10 kWh/dag  meepakt, kom je nu nauwelijks aan de 0.5 kWh/dag toe.
Maar daarom niet geklaagd, het is evengoed prima gegaan !
We hebben gedurende deze periode (eind februari 2013 - eind februari 2014) zo'n slordige 4800 kWh opgewekt.

Als je dat afzet tegen ons verbruik, 4600 kWh en het jaar daarvoor 4200 kWh, hebben we het verbruik ruimschoots terugverdiend.

Voor de geïnteresseerden hier nog wat gegevens m.b.t.  de geleverde energie over de gehele  periode:




En voor de statistieken hieronder een overzicht van de resultaten over 2013:


U kunt zelf ook diverse gegevens bekijken om een indruk te krijgen wat de zonnepanelen op het moment doen. De omvormer is van een datalogger voorzien die diverse gegevens naar internet upload waar het vervolgens is te bezichtigen.
Kijk voor de gegevens op: RW15Power .

De gegevens worden opgeslagen in een database waar je ze ook weer uit kunt downloaden in elk gewenst formaat. Op deze manier gebruiken we de gegevens om een zelfgemaakt programma te voeden om statistieken te tonen over een bepaalde periode (zie hierboven).

En nu kunnen we ook dagelijks vergelijken of dit jaar beter is dan vorig jaar.




Het maakt niet zoveel uit want het gaat toch om de opbrengst over een heel jaar gezien, maar daarom niet minder leuk…


zaterdag 15 maart 2014

Citroencakejes




Wat een prachtige weer hebben we de afgelopen dagen gehad, het schijnt weer wat minder te worden maar dit kunnen ze ons niet meer afpakken. Hier worden we toch allemaal blij van!
Om wat te bakken wilde ik ook een beetje voorjaar en dan wordt het al gauw iets met citroen. Geen taart of ander moeilijk iets maar simpel.

Deze citroencakejes zijn simpel, het recept komt uit 'Cake Days' van de Hummingbird bakery, daar hebben ze ook nog een mooie topping van eiwit en poedersuiker. Ik heb dit achterwege gelaten omdat het een soort van Italiaanse meringue is moet je eerst een suikersiroop maken, deze wordt dan bij de geklopte eiwitten gedaan.

Het is natuurlijk leuk om te doen maar ik gunde me daar helemaal geen tijd voor, ik wilde zo snel mogelijk naar buiten, het tuinvirus heeft toegeslagen....

Ingredienten voor ca. 16 stuks

80 g zachte boter
280 g fijne kristalsuiker
240 g bloem
1 tl bakpoeder
¼ tl zout
1 tl geraspte citroenschil
2 grote eieren
2.4 dl volle melk
2 el maanzaad, optioneel
Lemon curd, optioneel

Bereidingswijze:

Verwarmde oven voor op 190 °C en zet in de holtes van de muffinbak­vorm goed passende papieren of siliconenvormpjes.
Klop met een handmixer of in een keukenrobot de boter, suiker, bloem, het bakpoeder, zout, citroenrasp en het maanzaad op lage snelheid tot de ingrediënten goed gemengd zijn en een kruimelig mengsel vormen.

Doe de eieren in een kom en klop de melk er met een garde door. Giet driekwart van het melkmengsel bij de droge ingrediënten en meng alles op lage snelheid Klop het mengsel dan op matige snelheid dik en glad en schraap af en toe de zijkanten van de kom schoon. Voeg de rest van het melkmengsel toe en klop het beslag op matige snelheid tot het glad is en alle ingrediënten zijn opgenomen.

Verdeel het beslag over de vormpjes en vul die voor twee derde. Ik heb op ieder vormpje een theelepel lemon curd gedaan maar dit is niet noodzakelijk.
Bak de cakejes 18-20 minuten, tot ze goed gere­zen zijn en veerkrachtig aanvoelen. Laat de cakejes even in de bakvorm zitten haal ze er dan uit en laat ze verder afkoelen op een rooster.


donderdag 13 maart 2014

Salade van rode kool, pastinaak, sinaasappel en dadel




Er stond nog een mooi klein rood kooltje in de tuin, maar om met dit weer nou aan de gestoofde rode kool met appel te gaan....
Dan denk ik toch meer aan een salade en dat kan ook heel goed met rode kool.
Voor deze salade is ook pastinaak nodig en die staan ook nog in de tuin, sinaasappel en dadels zijn net even te tropisch voor de eigen tuin helaas, maar gelukkig hebben we beide altijd wel in huis.
Het recept komt (weer) uit Veg, het bestaat uit niet zo veel ingrediënten en is makkelijk te maken.
Dat is wel lekker met dit mooie weer, er is buiten genoeg te doen dus gun ik me niet zoveel tijd om in de keuken te staan. Ik heb er platbroden bij gebakken van lemairemeel, heerlijk.

Ingrediënten voor twee personen: 

1 grote of 2 kleine sinaasappels
¼ klein rood kooltje, hart verwijderd, heel fijn gesneden
1 middelgrote pastinaak, geschild en grof geraspt of julienne gesneden
2 el lekkere olijfolie
2 Medjool-dadels zonder pit, in plakjes
paar takjes tijm, alleen de blaadjes, gesneden
zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze:

Snijd de boven- en onderkant van de sinaasappel. Zet de vrucht recht op een snijplank en snijd er rondom de schil af tot op het vruchtvlees. Snijd boven een kom de partjes tussen de vliezen los, zodat al het sap in de kom druipt en de partjes erin vallen. Als je klaar bent, knijp je het membraan uit boven de kom.

Doe de fijngesneden kool en geraspte pastinaak in een andere schaal, voeg het sinaasappelsap toe (de partjes nog niet) en sprenkel er de olijfolie overheen. Voeg wat zout en peper toe, schep alles met je handen om en verdeel over de borden.
Leg de sinaasappelpartjes en de plakjes dadel er bovenop en maak af met de tijmblaadjes. Meteen opdienen.


maandag 10 maart 2014

Paarse broccoletti, broccoli of bimi met rijstnoedels



Er staat nog prachtige paarse broccoli in de tuin, dat komt omdat we geen winter hebben gehad anders was er niks meer van over geweest.
Op het zakje staat Broccoli Summer Purple, het komt uit Engeland. Het is niet als de standaard broccoli dat je een grote broccoli krijgt, dit zijn allemaal steeltjes met daaraan kleine broccoli roosjes.
Meer zoiets als bimi, ik heb het idee dat bimi, broccoletti en broccolini allemaal het zelfde is.

In dit recept uit 'Plenty' wordt paarse broccoletti gebruikt, daar kon ik het mooi voor gebruiken, de kleur maakt natuurlijk niks uit, het is zelfs zo dat als het gekookt is de kleur paars, groen is geworden. Net als bij paarse sperziebonen, die zijn na het koken ook groen en het kookwater is paars.

Het is een hele waslijst aan ingrediënten, je kunt voor de curry ook een kant-en-klare Thaise currypasta gebruiken. Ik heb de currypasta zelf gemaakt, laoswortel, citroengras en limoenblad hebben we altijd wel in de vriezer en de overige ingrediënten behoren wel tot de basisvoorraad.
Alleen de koriander had ik niet, dat was wel jammer, dat geeft natuurlijk wel een heerlijke smaak.
Wat er van de currypasta over was heb ik ingevroren, makkelijk voor een volgende keer, en dan kan ik er altijd nog verse koriander door doen.
Het is een beetje een vreemd gerecht, curry met rijstnoedels maar we vonden het allebei heerlijk.

Ingrediënten voor 4 personen

600 g (schoon gewicht) paarse broccoletti of Bimi
1 rode ui, fijngesneden
1 eetl. plantaardige olie
1 theel. palmsuiker
7 limoenblaadjes (jeruk purut)
4 dl kokosmelk
450 g brede rijstnoedels
4 eetl. geroosterde sesamolie
3 eetl. limoensap, plus extra om het af te maken
2 eetl. gesnipperd basilicum of koriander
zout 

Currypasta

2 cm verse laoswortel (of verse gember­wortel), geschild en fijngehakt
1½ middelgrote verse groene chilipeper, zonder de zaadjes grofgehakt
1½ stengel citroengras, buitenste bla­deren en taaie bovenkant verwijderd, de zachte bladeren grofgehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
½ sjalot, grofgesneden
¾ eetl. korianderzaad, fijngemalen
½theel. komijnzaad, fijngemalen
geraspte schil en sap van ½ limoen
15 g koriander (met steeltjes en worteltjes)
2 eetl. plantaardige olie 

Bereidingswijze:

Maak eerst de currypasta. Doe alle ingrediënten in het bakje van een staafmixer of in een blender en maal ze tot een pasta. Je moet tussendoor waarschijnlijk twee of drie keer het mengsel van de wanden schrapen of wat meer limoensap of olie toevoegen. Het moet een mooie smeuïge pasta worden. Zet de pasta opzij.

Snijd alle bladeren van de broccoletti en verdeel hem in roosjes.

Smoor de ui in een middelgrote pan in de olie in 2-3 minuten gla­zig. Roerbak circa 2 eetlepels currypasta 2 minuten mee. Voeg een theelepel zout, de palmsuiker, het limoenblad en de kokos­melk toe. Breng alles aan de kook en laat de currysaus op laag vuur 5 minuten pruttelen.

Breng twee pannen water met zout aan de kook. Kook in de ene pan de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en in de andere pan de broccoletti 1-2 minuten. Giet beide af. Spoel de noedels kort onder de hete kraan en laat ze uitlekken; vermeng ze met 3 eetlepels sesamolie en het limoensap; breng op smaak met royaal zout. Sprenkel de overgebleven sesamolie over de brocco­letti en bestrooi ze met een snuf zout.

Verdeel de noedels over verwarmde diepe borden en schep de broccoletti erop. Schep in elk bord 3-4 eetlepels saus over en rond de broccoletti, bestrooi het gerecht met basilicum of koriander en sprenkel er een kneepje limoensap over.




zaterdag 8 maart 2014

Kaiserschmarrn




Kaiserschmarrn een herinnering aan de wintersportvakantie in Oostenrijk. Heerlijk onder de middag buiten in de zon een groot bord vol.
Ik heb het een hele tijd terug ook wel eens gemaakt en werd nu op het idee gebracht door een collega van Evert. De mannen hebben nogal eens een kookpraatje op het werk en nu kwamen de kaiserschmarrn voorbij. Een recept heb ik ooit uit een Libelle gehaald, ook staat er een recept in '12 maanden lekker eten' maar daar heb je vijgen voor nodig en die hadden we niet in huis.
Het is eigenlijk niet meer dan een soort van dikke pannenkoek, welke je als maaltijd kunt eten of als dessert. We vonden wel dat er rijkelijk poedersuiker over mocht om het wat zoeter te maken, ik denk dat vanillesaus er ook heel erg lekker bij zou zijn.

Ingrediënten voor ca vier personen:

50 g rozijnen
2 el rum
100 g bloem
4 el slagroom
1 ¼ dl melk
zout
3 eieren, gescheiden
1 zakje vanillesuiker
30 g boter
40 g geschaafde amandelen
1-2 el poedersuiker, of naar smaak

Bereidingswijze:

Week de rozijnen 30 minuten in de rum.
Roer van de bloem, slagroom en melk een glad beslag. Voeg een snufje zout en de eidooiers toe. Laat het beslag circa 30 minuten rusten. Klop het eiwit met de vanillesuiker stijf en spatel dit mengsel voorzichtig door het beslag. Smelt de boter in een koekenpan en bak de amandelen 1 minuut. schenk het beslag erop, strijk het glad en strooi de rozijnen erover. Bak de pannenkoek in 4-5 minuten goudgeel, keer hem en bak ook de andere kant. Verdeel hem met een lepel in stukken (niet snijden) en bestrooi met poedersuiker.
  


donderdag 6 maart 2014

Lente!



Je kunt er echt niet meer omheen, het is lente!
We worden 's morgens om half zeven al gewekt door de vogels, we wonen naast een stukje bos dus dat is een gezang van jewelste.
'Onze' boomeend zat van de week samen met echtgenoot op de schutting, ze moesten even kijken hoe hun boomnest erbij stond. Doordat het nogal druk was op het erf zijn ze weer weggevlogen, ben benieuwd of ze weer terug komen.
De nestkastjes hebben we allemaal weer schoongemaakt, wel zonde om die mooi gebouwde nestjes eruit te halen maar het is beter. Het nieuwe broedseizoen kan weer beginnen.

De sneeuwklokjes, crocussen, narcisjes en kerstrozen stelen de show, de blauwe druifjes en boshyacinten komen ook boven de grond maar dat duurt nog wel even voordat die bloeien.
Alles begint langzaam te ontluiken, de krentenboom en ook de eerste knoppen in de Viburnum.
Het is een feest om een rondje door de tuin te maken.

Volgende week gaat het snoeien beginnen, eerst de rozen dan de grassen en als laatste de vaste planten. Alles weer klaar maken voor het nieuwe tuinseizoen.


Gister onder de middag buiten gegeten, ja hoor laat de lente maar komen!


maandag 3 maart 2014

Gratin van aardappel en knolselderij




Lekker aardappelgratin, we lusten ze in alle varianten, met melk, room, bouillon, knoflook, ui, venkel, pompoen, kaas het maakt niet uit.
Op zoek naar een recept voor een halve knolselderij kwam ik dit recept tegen, beetje winters dus het kon nog net.
Ik heb er onze eigen truffelaardappelen voor gebruikt, rauw prachtig maar eenmaal gaar was er van de mooie kleur weinig meer over.
Maar de smaak was er niet minder om, een heerlijke gratin. We hadden er rucola bij, ook uit de eigen tuin, alleen de knolselderij kwam bij 'De Lepelaar' vandaan. Wie weet volgend jaar onze eigen knolselderij, het zakje zaad hebben we al, nu de knollen nog.....

Het recept komt uit: Twaalf maanden lekker eten

Ingrediënten:

200 ml kippen- of groentebouillon
200 ml slagroom
1 el verse tijmblaadjes
2 teentjes knoflook, fijngehakt
300 g vastkokende aardappels, geschild
300 g knolselderij, geschild
75 g gruyère kaas, geraspt

lage ovenschaal  (ca. 0.5 l), ingevet

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Klop in een kom de bouillon, room, tijm en knoflook door elkaar en voeg naar smaak zout en peper toe. Snijd de aardappels en knolselderij in plakje van ca. een halve centimeter dikte.

Leg de helft van de aardappelplakjes in de ovenschaal en bestrooi naar smaak met zout en peper. verdeel hier de helft van de knolselderij over en bestrooi weer met zout en peper. Herhaal deze twee lagen.

Schenk het roommengsel erover en dek de schaal af met aluminiumfolie.
Zet de schaal op het rooster in het midden van de oven en bak de gratin in ca. 40 minuten gaar. Je kunt dit controleren door er met een mesje in te prikken.

Zet de ovengrill aan. Verwijder het aluminiumfolie en verdeel de kaas erover. Schuif de schaal op het rooster ca. 10 minuten onder de grill zodat de kaas mooi goudbruin wordt.



zaterdag 1 maart 2014

Super simpele appelcake




Er zou 's middags een vriendin om een koppie komen, dus reden genoeg om wat te bakken.
Ik had niet veel tijd dus het moest een beetje makkelijk zijn. Iets met appel is altijd lekker maar ook heel vaak bewerkelijk. Zo niet deze appelcake, een fluitje van een cent, binnen het uur staat ie op tafel, dan moet hij nog wel even afkoelen natuurlijk.
Ik had zo mijn bedenkingen toen ik de hoeveelheden zag, vond het allemaal erg weinig en de appels erg veel. Ik heb me toch maar netjes aan het recept gehouden en het resultaat was super. Alleen had ik de cake te laag in de oven gezet, hij moet echt in het midden of zelfs iets erboven, dan wordt de onder en zijkant minder donker....
Het recept komt uit 'De Banketbakker', ja daar is ie weer!

Ingrediënten cake:

125 g roomboter
125 g suiker
snufje zout
2 eieren
125 g bloem
3 g bakpoeder

Ingrediënten voor de vulling:

400 g appels (jonagold), geschild, klokhuis verwijderd en in blokjes
25 g suiker
snufje kaneel

75 g gesmolten roomboter, om te bestrijken (ik heb 40 g gebruikt)
75 abrikozenmoes, optioneel

Springvorm ø 24 cm ingevet

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 190 °C.
Roer voor de cake de boter, suiker en het zout tot een romig mengsel. Dit kan in een keukenrobot maar gaat net zo makkelijk met een handmixer.
Klop er een voor een de eieren door en als laatste de gezeefde bloem met het bakpoeder.
Verdeel het cakebeslag over de bodem van de springvorm.
Meng de appelblokjes met de suiker en het kaneel en leg deze op het cakebeslag. Zorg dat de randen ongeveer een centimeter vrij blijven.
Bak de cake ca. 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
Haal de cake uit de oven en bestrijk de appelblokjes met de gesmolten roomboter.
Laat de cake afkoelen en bestrijk hem dan met de abrikozenmoes.