Dit is een soep die ik al diverse
keren gemaakt heb, we vinden hem allebei heerlijk.
Meestal eten we de soep als maaltijd
's avonds maar onverwachts bezoek deed de plannen helemaal omgooien. Nu hebben
we hem als lunch gegeten, lekker buiten op de vlonder.
Het is een recept uit 'The nakedchef' van Jamie Oliver, ik denk uit zijn allereerste boek,toen wist hij nog
niet wat hij allemaal teweeg zou gaan brengen.
De prei is nog niet van eigen tuin,
dat zijn nog maar stopnaalden, deze prei heb ik in een stalletje langs de weg
gekocht. Ik vind dat altijd leuk, mensen die hun waar langs de weg te koop
aanbieden.
Ik ga er dan ook van uit dat het
onbespoten is, zeker weten doe ik het natuurlijk niet maar ik kan me niet
voorstellen dat een hobbyboertje met allerlei bestrijdingsmiddelen spuit.
Of er ook kunstmest is gebruikt weet
ik ook niet maar dien kans acht ik vrij groot, dat nemen we dan maar voor lief.
De soep smaakte er niet minder om.
Ingredienten voor 6 personen:
(wij hebben het met zijn vieren opgegeten maar daar zitten twee hele grote eters bij)
350 g kikkererwten, 24 uur geweekt
1 middelgrote aardappel, geschild
5 middelgrote preien, gewassen en in
ringen
1 el olijfolie
klont boter
2 tenen knoflook, in dunnen plakjes
zout en zwarte peper uit de molen
8.5 dl kippen of groentenbouillon
(van een blokje)
Bereidingswijze:
Spoel de geweekte kikkererwten en
kook ze samen met de aardappel in ongeveer een uurtje gaar, of tot ze mooi
zacht zijn.
Verwarm een pan met een dikke bodem
en doe er de olijfolie en boter in. Doe de prei en knoflook erbij met een
flinke snuf zout. Laat dit lekker sudderen tot alles zacht en zoet is, ongeveer
een 15 minuten.
Voeg de uitgelekte kikkererwten en
aardappel toe en laat een minuut bakken. Giet ongeveer ⅔ van de bouillon erbij en laat 15
minuten zachtjes koken.
Nu kun je de soep pureren, meestal
haal ik er eerst een paar lepels uit die ik als de soep gepureerd is weer
toevoeg, zodat je nog wat kikkererwten en prei in je soep hebt.
Nu was de hele soep gepureerd, ook
goed en lekker.
Giet er nu nog zoveel bouillon bij
tot de soep de goede dikte heeft. Proef en breng op smaak met zout en peper. Je
kunt er ook nog wat geraspte Parmezaanse kaas over strooien en een scheut
lekker olijfolie.