Menu

maandag 9 juni 2014

Vlierbloesem puddinkjes






Vorig jaar voor het eerst zelf vlierbloesemsiroop gemaakt, lekker aangelengd met water of prik.
Ik heb afgelopen weekend weer een nieuwe voorraad gemaakt, twee liter, dat is genoeg voor een heel jaar. Het is goed te bewaren, mooi voor de voorraad.
Ik moest nog behoorlijk zoeken naar de bloesem, het stekje waar ik ze vorig jaar heb geplukt is niet zo zonnig, daar stonden ze ook nog niet volop in bloei.
En om nou bij iemand op het erf te gaan plukken.... Uiteindelijk stonden er een paar mooie struiken, niet eens zo ver van hier. Een mooie hoeveelheid geplukt en op naar huis.

Van zes schermen heb ik deze puddinkjes gemaakt, het lijkt een beetje op panna cotta, het wordt ook met gelatine gemaakt. Panna cotta wordt met room gemaakt en deze puddinkjes met alleen melk, iets minder vet.
Een lekker puddinkje wat goed naar vlierbloesem smaakt, lekker met aardbeien bij die ik een tijdje in vlierbloesemsiroop heb laten marineren. Je kunt er ook aardbeien-rabarbercompote bij serveren of honing.
Het recept komt uit 'Eten met familie en vrienden' van Sarah Raven.

Ingrediƫnten voor vier puddinkjes:

500 ml volle melk
1 vanillestokje
6 schermen vlierbloesem
4 blaadjes gelatine
3 el honing
aardbeien-rabarbercompote of verse aardbeien gemarineerd in vlierbloesemsiroop

Bereidingswijze:

Doe de melk in een pannetje. Snijd het vanillestokje overlangs open en schraap het merg eruit boven de melk. Voeg ook het vanillestokje toe.
Verwarm de melk op matig vuur tot aan het kookput. Neem de pan van het vuur en laat de melk enigszins afkoelen.
Doe de vlierbloesems erbij en laat het geheel ca. 45 minuten volledig afkoelen.

Doe de gelatineblaadjes in een schaaltje met koud water en laat deze 10 minuten weken.
Schenk de melk door een fijne zeef in een schoon pannetje (de vlierbloesems en het vanillestokje heb je niet meer nodig).
Verwarm de melk op laag vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ze samen met de honing toe aan de melk. Roer met een garde tot de gelatine is opgelost.
Giet het mengsel in vier ramekins of andere kleine bakjes en laat ze circa 3 uur opstijven in de koelkast.
Houd de bakjes voor het serveren een paar tellen in heet water, dan lossen ze gemakkelijk. Stort ze op een bordje en serveer ze met de compote, aardbeien of honing.






2 opmerkingen:

  1. Heerlijk waren de toetjes, het was nog even zoeken naar de vlierbloesem bloemen, maar gelukt. Nog siroop van vorig jaar, echt weer eens wat anders.
    Morgen ga ik voor de kokos cake. Lijkt me heerlijk.

    Anita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk een reactie, zie je wel helemaal niet zo moeilijk :-)
      Ja lekker smaakje die vlierbloesem, bijna net zo lekker als de (rauwe) bessen......
      Je bent er maar druk mee, maar het is bij jullie natuurlijk zo op, succes met de cake!

      Karin

      Verwijderen