Vorig jaar voor het eerst zelf
vlierbloesemsiroop gemaakt, lekker aangelengd met water of prik.
Ik heb afgelopen weekend weer een
nieuwe voorraad gemaakt, twee liter, dat is genoeg voor een heel jaar. Het is
goed te bewaren, mooi voor de voorraad.
Ik moest nog behoorlijk zoeken naar
de bloesem, het stekje waar ik ze vorig jaar heb geplukt is niet zo zonnig,
daar stonden ze ook nog niet volop in bloei.
En om nou bij iemand op het erf te
gaan plukken.... Uiteindelijk stonden er een paar mooie struiken, niet eens zo
ver van hier. Een mooie hoeveelheid geplukt en op naar huis.
Van zes schermen heb ik deze
puddinkjes gemaakt, het lijkt een beetje op panna cotta, het wordt ook met gelatine gemaakt.
Panna cotta wordt met room gemaakt en deze puddinkjes met alleen melk, iets
minder vet.
Een lekker puddinkje wat goed naar
vlierbloesem smaakt, lekker met aardbeien bij die ik een tijdje in
vlierbloesemsiroop heb laten marineren. Je kunt er ook aardbeien-rabarbercompote bij
serveren of honing.
Het recept komt uit 'Eten met familie en vrienden' van Sarah Raven.
Ingrediƫnten voor vier puddinkjes:
500 ml volle melk
1 vanillestokje
6 schermen vlierbloesem
4 blaadjes gelatine
3 el honing
aardbeien-rabarbercompote of verse
aardbeien gemarineerd in vlierbloesemsiroop
Bereidingswijze:
Doe de melk in een pannetje. Snijd
het vanillestokje overlangs open en schraap het merg eruit boven de melk. Voeg
ook het vanillestokje toe.
Verwarm de melk op matig vuur tot
aan het kookput. Neem de pan van het vuur en laat de melk enigszins afkoelen.
Doe de vlierbloesems erbij en laat
het geheel ca. 45 minuten volledig afkoelen.
Doe de gelatineblaadjes in een
schaaltje met koud water en laat deze 10 minuten weken.
Schenk de melk door een fijne zeef
in een schoon pannetje (de vlierbloesems en het vanillestokje heb je niet meer
nodig).
Verwarm de melk op laag vuur. Knijp
de gelatineblaadjes uit en voeg ze samen met de honing toe aan de melk. Roer
met een garde tot de gelatine is opgelost.
Giet het mengsel in vier ramekins of
andere kleine bakjes en laat ze circa 3 uur opstijven in de koelkast.
Houd de bakjes voor het serveren een
paar tellen in heet water, dan lossen ze gemakkelijk. Stort ze op een bordje en
serveer ze met de compote, aardbeien of honing.
Heerlijk waren de toetjes, het was nog even zoeken naar de vlierbloesem bloemen, maar gelukt. Nog siroop van vorig jaar, echt weer eens wat anders.
BeantwoordenVerwijderenMorgen ga ik voor de kokos cake. Lijkt me heerlijk.
Anita
Wat leuk een reactie, zie je wel helemaal niet zo moeilijk :-)
VerwijderenJa lekker smaakje die vlierbloesem, bijna net zo lekker als de (rauwe) bessen......
Je bent er maar druk mee, maar het is bij jullie natuurlijk zo op, succes met de cake!
Karin