Op maandag eten we bijna altijd iets
uit de Oosterse keuken, maar dan zonder de bekende zakjes. Dat viel in het
begin niet mee, om zonder die zakjes toch een lekkere maaltijd op tafel te
krijgen.
Nu weet ik niet beter, en gaat het
me redelijk af.
Sinds het boek 'De echte Chinesekeuken thuis' op de plank staat wordt dat veelvuldig gepakt om er wat uit te
maken. Alles puur natuur, helemaal zoals we het graag eten.
De meeste recepten die ik eruit gemaakt
heb zijn vegetarisch, maar er staan ook heel veel recepten in met vlees, die
er ook overheerlijk uitzien. Zo ook deze kip met zwarte bonen. Zwarte bonen
zijn niet de bonen zoals wij die kennen van de bekende firma. Het zijn
gefermenteerde boontjes met een heel eigen smaak, je moet er van houden, wij
vinden ze heerlijk.
Als je wel vaker Oosters kookt zul
je de meeste ingrediënten wel in huis hebben, is dat niet het geval, alles is
heel goed te koop in de Aziatische toko.
Ingrediënten voor 2 personen:
2 kipkarbonades, zonder bot en vel
(eventueel kipfilet), liefst biologisch
1 kleine groene paprika of ½ rood -
½ groen
3 el bakolie, wij gebruiken altijd
arachideolie
3 tenen knoflook, in dunne plakjes
een gelijke hoeveelheid gember, in dunne
plakjes
2 el gefermenteerde zwarte bonen, afgespoeld
en uitgelekt
1-2 tl gemalen chilipeper, of naar smaak
2 el lente ui, het groene gedeelte in dunne
ringen
1 tl sesamolie
zout naar smaak
Voor de marinade:
1 el shaoxingwijn
¼ tl zout
1½ tl aardappelzetmeel
1 tl lichte sojasaus
1 tl donkere sojasaus
Bereidingswijze:
Snijd de kip in blokjes van ca. 2 cm en doe ze
in een schaal.
Roer alle ingrediënten voor de marinade door
elkaar en giet dit bij de kip.
Meng het goed, zodat alle kip voorzien is van
de marinade.
Snijd de paprika in blokjes ter grootte van de
blokjes kip.
Verhit een wok op hoog vuur en voeg 1 el olie
toe, doe de paprikablokjes erbij en roerbak tot ze heet en een beetje gaar
zijn, maar nog wel knapperig.
Haal de paprika uit de wok en zet apart.
Verhit opnieuw de wok op hoog vuur en voeg de
resterende 2 el olie toe.
Doe de kipblokjes erbij en roerbak deze tot ze
van elkaar loslaten en wit beginnen te kleuren. Voeg de knoflook en de gember
toe, roerbak tot dit lekker begint te ruiken. Voeg de zwarte bonen toe en
roerbak deze ook even mee tot het lekker gaar ruiken. Nu mag de chilipeper en
de paprika er bij. Blijf roerbakken tot de kip goed gaar is, als het wat te
droog is kun je een scheutje water toevoegen. Breng eventueel op smaak met zout.
Schep als laatste de lente-ui erdoor. Zet het vuur uit besprenkel met de
sesamolie schep om en dien op.
Jaa lekker hè! Dit vinden wij denk ik het lekkerste gerecht uit het boek.
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk die zwarte boontjes. En niet te vergelijken met de zwartebonensaus bij de wok. Dat smaakt allemaal hetzelfde. Ben blij dat jullie ons ook op het Chinese pad hebben gebracht :)
不用谢 - bù yòng xiè !!!
Verwijderen再见,下次见 - zài jiàn, xià cì jiàn
白天, 日子, 时期, 早安, 你好 - bái tiān, rì zǐ, shí qī, zǎo ān, nǐ hǎo
Karin (ik heb de vertaling er maar even achter gezet, anders snap je het misschien niet)
Verwijderen我肯定会跟你中国菜来了同意!感谢您的邀请
Wǒ kěndìng huì gēn nǐ zhōngguó cài láile tóngyì! Gǎnxiè nín de yāoqǐng
Lijkt me een prima plan!
VerwijderenZeg jij maar wanneer, maakt ons niet zoveel uit, en ja hoor we lusten alles.
Heb er zin in, Leuk!
Klinkt erg lekker en weer wat geleerd. Naar de toko voor rijstwijn en die boontjes? Daar twijfel ik nog over.
BeantwoordenVerwijderenKlinkt niet alleen lekker, is ook lekker ;-)
VerwijderenRijstwijn bij de toko en de boontjes ook, wij hebben de boontjes in een kartonnen gele bus.
http://www.aziatische-ingredienten.nl/zwarte-boontjes/
Het is een bijzondere smaak, dit kom je bij de huis, tuin en keukenchinees niet tegen ;-)
Je moet er van houden.