Menu

zaterdag 29 juli 2017

Koolrabi- maïssalade




Het is weer volop tijd om te oogsten in de moestuin maar net als elk jaar is de opbrengst heel wisselend. Het ene jaar heb je prachtige bieten en geen boontjes en het andere jaar net andersom. Waar het door komt, ik weet het niet. Ik heb het idee dat we te weinig gemest hebben en dat er niet genoeg water is gevallen. We geven wel water maar ik denk te kort. Dat moet volgend jaar anders denk ik nu. Zo ook met mest, we tuinieren op zandgrond dus weinig voeding, en ook houd het geen vocht vast. Door compost aan te brengen kun je de structuur aanzienlijk verbeteren dus dan zal de grond meer vocht vasthouden. We hebben zelf compost maar dat is voor de hele moestuin niet genoeg, volgend jaar maar eens een paar kuub kopen en dat doorwerken.
Bemesten doen we ook spaarzaam, en ook dat moet wat royaler volgend jaar, kijken of het scheelt in de opbrengst. Het tuinjaar is nog lang niet voorbij en nu al worden er plannen gemaakt voor volgend jaar :-)

De koorabi doet het dit jaar geweldig, mooie gave knollen. Lekker in een salade of te stomen en wat er nog teveel is dat fermenteer ik.
Deze salade wordt met witte kool gemaakt maar die is nog te klein dus waarom niet met koolrabi proberen. De maïs wordt aan de kolf geroosterd maar onze maïs is nog niet klaar dus ik heb de korrels uit de vriezer geroosterd, dat lukte prima.
Ik heb de groente geraspt met de grove rasp in de magimix, dat ging prima, het mag beslist geen snot worden. Met de hand raspen wordt het dat wel, dan is snijden een betere optie.

Een heerlijke frisse, zoete salade met een beetje pit, onder andere lekker bij de bbq.
Het recept komt uit Plenty More van Ottolenghi



zaterdag 22 juli 2017

Makkelijke citroentaart met meringue






Citroentaart is net zoiets als appeltaart, het is altijd lekker. Het is een totaal andere taart maar ik denk dat iedereen het lust. Ik ben alleen meer van appeltaart voor de winter en citroentaart voor de zomer, maar dat is hier niet iedereen met me eens...
Dus voor de verjaardag in de zomer maak ik graag de citroentaart.
Je komt ze in diverse uitvoeringen tegen, met en zonder meringue, de
bodem van korstdeeg of zoals deze taart van biscuitjes, met lemoncurd of
gecondenseerde melk.
Deze taart is de makkelijkste optie, de bodem is van biscuitjes en de citroenlaag
wordt gemaakt met gecondenseerde melk.
Een vrij makkelijke taart dus om te maken, en dat is als je voor een verjaardag
meer taarten wilt bakken helemaal niet erg.
Heerlijk fris en zoet, voor ons zelfs een beetje te zoet maar dat is heel
persoonlijk en komt waarschijnlijk ook doordat we steeds minder zoet eten.

Het recept komt uit Mary Berry's Bakbijbel



zaterdag 15 juli 2017

Italiaanse broodsoep met courgette






Het is weer zover, de courgettes groeien harder dan we kunnen eten. Alle jaren hetzelfde liedje.
We proberen om ze jong te oogsten, dan heb je niet zoveel en de smaak is zoveel beter. Maar ja een dagje te laat en je hebt zomaar weer een kinderarm of soms zelfs been...
In het begin gaat dat nog goed, dan kijk je vaak en pluk je veel maar verderop in het seizoen schiet dat er wel eens bij in. Gelukkig is de courgette niet moeilijk, je kunt er werkelijk van alles mee, en dat doen we dan ook.
Soep is altijd een perfecte bestemming, je kunt er weer een paar kwijt. Deze soep is niet echt courgettesoep, meer een tomatensoep waar een courgette ingaat. De courgettesoep komt straks wel weer aan de beurt, als er een armpje of een beentje geoogst wordt....

Het recept komt uit 'Home Made' van Yvette van Boven



zaterdag 8 juli 2017

Citroencake met amandel en pistachenoten






Er zijn boeken die al jaren in de kast staan maar eigenlijk bijna nooit ingekeken worden. Je hebt gewoon zo je favorieten. Zo hebben we twee boeken van het River Café die bij deze categorie horen.
Ooit gekocht in een tijd dat ik best veel kookboeken kocht en deze mochten toen ook echt niet ontbreken. Maar er uit koken ho maar.
Ze staan wel op de boekenplank in de keuken, waar alle favoriete boeken staan, dat dan weer wel. Beetje vreemd eigenlijk.

Nu dan toch een recept uit een van die boeken, je wordt wel eens op een idee gebracht. Dit keer door het radioprogramma Mangiare. Mijn favoriet om te luisteren als ik met de stofzuiger door het huis vlieg, of als ik de de kozijnen aan het schuren en schilderen ben, of als ik op knietjes het vuil tussen de stenen vandaan peuter..... Gewoon dus als ik iets doe, waar ik wel wat afleiding bij kan gebruiken. Het is jammer dat het maar om de week komt, maar gelukkig kun je alle uitzendingen terug luisteren, en dat doe ik dan ook.
Zo kwam deze cake ter sprake in het programma, iedereen was zo enthousiast dat ik niet anders kon dat deze ook bakken.
Lekker fris en zoet in combinatie met de amandel en pistache, heel iets anders dan wat we gewend zijn. Het boek ligt nu op de keukentafel, wie weet wat voor lekkers ik nog meer tegenkom.

Hier nog de link van het radioprogramma Mangiare voor wie het nog niet kent en het misschien ook leuk vind.



zaterdag 1 juli 2017

Frittata van pareltarwe met tuinbonen en doperwten






Wat is er leuker dan koken met de groente van het seizoen en dan ook nog eens uit de eigen tuin!
Dat is toch het leukste wat er is als je van koken houdt.
Je gaat naar de tuin, plukt, knipt en graaft wat en je loopt met een vergiet vol met lekkers naar de keuken. Zo was het bij dit recept. Alleen de eieren die komen niet van eigen erf, hebben we in een ver verleden wel gehad maar er kwam zoveel ongedierte op af dat we daarmee zijn gestopt. Aan een kant wel jammer, niets zo leuk én zo lekker als je eigen eitjes.

Het originele recept wordt gemaakt met parelgort, ik dacht dat wel te kunnen kopen in de biowinkel maar tussen alle parels geen gort. Dan maar voor de tarwegort gekozen, je moet iets als je dit persé wilt maken. Het pakte goed uit, het geeft de frittata een bite en het is vast ook heel erg gezond ;-)
Erbij hadden we een groene salade met tomaat (hoe kan het anders...) en een snee zelfgebakken brood.

Het recept komt uit het boek 'Vegalicious' van Alice Hart.