Het is weer volop tijd om te oogsten
in de moestuin maar net als elk jaar is de opbrengst heel wisselend. Het ene
jaar heb je prachtige bieten en geen boontjes en het andere jaar net andersom.
Waar het door komt, ik weet het niet. Ik heb het idee dat we te weinig gemest
hebben en dat er niet genoeg water is gevallen. We geven wel water maar ik denk
te kort. Dat moet volgend jaar anders denk ik nu. Zo ook met mest, we tuinieren
op zandgrond dus weinig voeding, en ook houd het geen vocht vast. Door compost aan
te brengen kun je de structuur aanzienlijk verbeteren dus dan zal de grond meer
vocht vasthouden. We hebben zelf compost maar dat is voor de hele moestuin niet
genoeg, volgend jaar maar eens een paar kuub kopen en dat doorwerken.
Bemesten doen we ook spaarzaam, en
ook dat moet wat royaler volgend jaar, kijken of het scheelt in de opbrengst.
Het tuinjaar is nog lang niet voorbij en nu al worden er plannen gemaakt voor
volgend jaar :-)
De koorabi doet het dit jaar
geweldig, mooie gave knollen. Lekker in een salade of te stomen en wat er nog
teveel is dat fermenteer ik.
Deze salade wordt met witte kool
gemaakt maar die is nog te klein dus waarom niet met koolrabi proberen. De maïs
wordt aan de kolf geroosterd maar onze maïs is nog niet klaar dus ik heb de
korrels uit de vriezer geroosterd, dat lukte prima.
Ik heb de groente geraspt met de
grove rasp in de magimix, dat ging prima, het mag beslist geen snot worden. Met
de hand raspen wordt het dat wel, dan is snijden een betere optie.
Een heerlijke frisse, zoete salade
met een beetje pit, onder andere lekker bij de bbq.