Het is rustig op de blog, ook hier
had de griep toegeslagen.
Kan met niet herinneren dat ik griep
heb gehad, maar nu moest ik er toch echt aan geloven.
Bah niks aan, je kunt niet wat je
wilt en ook de eetlust is minimaal.
Een paar hapjes en dat was het wel
weer. Fruit ging er wel in, dat lijkt altijd wel te smaken.
Soep is ook altijd lekker, in de
vriezer stonden nog een paar bakjes met kippenbouillon, die zijn nu op. Ik ga
eerdaags maar weer nieuwe maken, toch wel makkelijk om in de voorraad te
hebben.
Deze Iraanse stoofschotel smaakte me
ook prima, doet ook een beetje soepig aan. Lekkere warme en frisse smaken. Er
wordt gedroogde limoen gebruikt, ik heb dit een keer in Engeland besteld maar
je ziet het hier ook af en toe in de toko. Kun je dit niet krijgen dan is het
te vervangen door sumak of geraspte citroenschil.
Het recept komt uit: Plenty More van
Ottolenghi
Ingrediënten:
olijfolie
1 grote uit, fijngesnipperd
½
tl gemalen geelwortel
1½ tl komijnzaad
1 el tomatenpuree
20 g koriander
10 g dragon (of 1 tl gedroogd)
10 g dille (of 1 tl gedroogd)
1 kg vastkokende aardappelen,
geschild en in stukjes van ca. 4 cm
1 flespompoen, geschild en pitten
verwijderd in stukken van ca. 4 cm (750 g)
3 Iraanse limoenen, 2-3 keer
ingeprikt
1 groene chilipeper, over de lengte
doorgesneden
4 middelgrote tomaten, in vieren
(400g)
150 g bladspinazie of snijbiet
15 g berberisbessen
300 g Griekse yoghurt (naar keuze)
zout
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Doe een flinke scheut olijfolie in
een flinke pan en bak hierin de ui, geelwortel en komijn een minuut of 10.
Roerbak de tomatenpuree 2 minuten mee. Bind als je die hebt, de kruiden bij
elkaar en leg deze in de pan. Voeg de aardappel, pompoen, limoenen, chilipeper,
1½
tl zout en 1 liter water toe en breng dit aan de kook. Draai het vuur lager en
laat dit ca. 15 minuten zachtjes koken tot de aardappel half gaar is. Doe de
tomaten, spinazie en berberisbessen erbij. Kneus de limoenen een beetje zodat
het sap vrij komt. Doe alles over in een grote braadslede en zet deze ca. 20
minuten onafgedekt in de oven tot de saus enigszins gebonden is en de groenten
gaar zijn.
Neem de braadslede uit de oven en
laat deze 5 minuten staan voor je opdient.
Lekker met rijst en een dot yoghurt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten