Een collega van mij had laatst op
een verjaardag witte chocoladetaart gegeten. Oh zo lekker, een dikke 10
misschien wel een 11 zei ze. Ik had nog
nooit witte chocoladetaart gegeten of gemaakt dus vroeg gelijk naar het
recept. Tja dat had ze niet maar ze dacht dat het uit een allerhande kwam.
Gelijk maar even gezocht op
Allerhande en jawel hoor daar stonden zelfs diverse witte chocolade taarten.
Maar welke was het nou.....
Ik heb dit recept gekozen omdat er
ook citroen wordt gebruikt en dat maakt de taart wat minder zoet.
De taart heeft bij mij wat te lang
in de oven gestaan, de bovenkant was redelijk verkleurd. Ik had hem ook in het
midden, volgende keer iets lager erin.
De taart was voor een verjaardag, samen met een bokkenpootjestaart en moorkoppen. De
bokkenpootjestaart was veruit favoriet maar deze taart is ook zeker de moeite
waard.
Ingrediënten voor de bodem:
200 g bloem
1 snufje zout
50 g witte basterdsuiker
75 g koude boter, in blokjes
1 citroen, alleen de schil, geraspt
1 ei
Springvorm ø 26cm
of een vorm met losse bodem, ingevet en de bodem bekleed met bakpapier.
Ingrediënten voor de vulling:
300 g witte chocolade
500 g crème fraîche
3 eieren
poedersuiker om te bestrooien
Bereidingswijze:
Doe de bloem, zout, witte
basterdsuiker, boter in een keukenmachine en maak hier door enkele keren op de
pulseknop te drukken een soort van kruimels van. Doe het ei en de citroenrasp
erbij en laat de machine draaien tot het een deegbal wordt. Dit kan natuurlijk
ook met de hand, kneed niet te lang en het liefst met koele hand.
Verpak het deeg in plastic folie en
leg het ca. 30 minuten in de koelkast.
Bebloem het werkblad en rol het deeg
uit tot een ronde lap van 30 cm, dan krijg je een opstaande rand van 2 cm, en
bekleed hiermee de vorm. Prik de bodem in met een vork en zet de vorm weer ca.
30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Haal de vorm uit de
koelkast en leg hier een stuk bakpapier in met daarop een steunvulling van
bijvoorbeeld bakknikkers of peulvruchten.
Zet de vorm in de oven en
bak de bodem in het midden van de oven ca. 10 minuten.
Haal de vorm voorzichtig
uit de oven en verwijder de steunvulling en het papier. Zet de vorm nog 5
minuten in de oven.
Hak de chocolade in kleine
stukjes en smelt deze au bain-marie (chocolade in een kom welke in een pan
hangt waar een laagje kokend water in zit). Doe de gesmolten chocolade in en
kom en meng er de crème
fraîche
door. Klop er met de garde een voor een de eienen door en giet het mengsel in
de gebakken bodem. Zet de taart net onder het midden van de oven en bak deze
ca. 25 minuten. Dek de taart als deze te veel verkleurt af met aluminiumfolie.
De vulling mag in het midden nog wat lobbig zijn. Haal de taart uit de oven en
laat deze helemaal afkoelen op een rooster.
Bestuif de taart voor het aansnijden
licht met poedersuiker.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten