Zo maak je nooit iets met
pistachenoten en zo een paar keer achter elkaar. Komt ook omdat pistachenoten
iets Midden-Oosters hebben dus is het leuk om dat te eten na een maaltijd met
een Midden-Oosters tintje.
Zandkoekjes kunnen we natuurlijk
allemaal wel, uit de super of van de warme bakker maar nog beter zelf gebakken.
Je eet wat je erin doet, niets meer en niets minder. Dat is bij gekochte
koekjes wel (eens) anders, daar is de lijst met ingrediënten vaak behoorlijk
langer. Dat alleen al is een goede rede om koekjes zelf te bakken, maar vooral
omdat het erg lekker is.
Dit recept komt uit 'Het kookboek'
van Ottolenghi. Bij bijna iedere kookliefhebber wel bekend. Zijn hartige
gerechten zijn bijna altijd een succes en staan hier dan ook regelmatig op
tafel. Maar ook zijn zoete gerechten zijn tot nu toe toppers, maar deze zijn
duidelijk in de minderheid in zijn boeken.
Maaaaaaaaaaaaar nu heb ik uit
'betrouwbare' bron dat er een nieuw boek van hem uit gaat komen met alleen maar
zoet.
Ik ben bang dat ik, ondanks mijn
voornemen minder kookboeken te kopen dit jaar, dat boek niet kan weerstaan.
Ingrediënten voor ca. 20 stuks:
200 g boter
25 g fijngemalen rijst
240 g bloem
½ tl zout
25 g poedersuiker
½ tl kardemompoeder
60 g gepelde pistachenoten
1 ei, losgeklopt
2 el vanillesuiker
Bereidingswijze:
Doe de boter, gemalen rijst, bloem,
kardemompoeder en poedersuiker in een keukenmachine en laat deze met het mes
draaien tot het een samenhangend deeg wordt.
Stort het deeg op een stuk plasticfolie
en vorm er een worst van ca. 3-4 cm doorsnede van.
Leg deze minstens 1 uur in de
koelkast
Hak ondertussen de pistachenoten
fijn, maar niet tot poeder. Dit kan ook in de foodprocessor maar let op dat het
niet te fijn wordt.
Strooi de nootjes op een plat bord
of op een broodplank.
Bestrijk de rol deeg met losgeklopt
ei en wentel deze door de pistachenootjes. Wikkel hem opnieuw in de
plasticfolie en laat minstens 30 minuten in de koelkast opstijven.
Verwarm de oven voor tot 150 °C.
Haal de deegrol uit de koelkast en
verwijder het plasticfolie.
Snijd de rol in plakjes van ½-1 cm
dikte. Leg deze op een met bakpapier of bakmatje bekleede bakplaat met een
tussenruimte van ca. 2 cm.
Bestrooi de koekjes met
vanillesuiker.
Bak de koekjes ca. 20 minuten. Ze
moeten goudbruin worden, maar niet te donker (bij mij dus iets te donker....)
Haal ze uit de oven en laat ze op
een rooster afkoelen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten