Iets zelfgebakken vinden we
eigenlijk altijd lekker, zeker als je bij iemand om een koppie komt en deze
heeft de moeite genomen om iets zelf te bakken.
En dan hoeven dat echt geen
hoogstandjes te zijn, iets simpels kan minstens zo lekker zijn.
Ik vind het helemaal niet erg om
lang in de keuken te staan om te koken of te bakken maar recepten die snel
klaar en toch erg lekker zijn, daar kun je er niet genoeg van hebben.
En dit is er zo eentje, simpel en
erg lekker. Houd je van amandel (denk aan een gevulde koek of een stukje
banket) dan lust je deze cake zeker.
In het originele recept worden
blanke amandelen gebruikt maar deze hadden we niet in huis. Ik weet je kunt ze
ontvliezen maar waarom niet het velletje mee vermalen. Ik vind de amandelen mét
vlies vaak nog smakelijker ook dan zonder vlies. Dus gebruik wat je in huis
hebt.
Ik heb de amandelessence achterwege
gelaten, ik vind dat gauw te overheersend en het lijkt dan wel een beetje
chemisch te worden.
Ingrediënten:
225 g boter op kamertemperatuur
225 g kristalsuiker
4 grote eieren
50 g bloem
225 g gemalen amandelen
½ tl amandelessence (optioneel)
geraspte schil en sap van 1-2
citroenen (naar smaak en net hoe groot zijn de citroenen)
Springvorm ø 24cm, ingevet en de
bodem bekleed met bakpapier
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180º C.
Roer de boter en de suiker
romig tot het een bijna wit mengsel is.
Klop er een voor een de
eieren door en voeg na elk ei een kwart van de bloem toe.
Roer er de gemalen
amamdelen, amandelessence (als je die gebruikt), de citroenrasp en sap door en
meng het goed.
Giet het beslag in de
voorbereide vorm en zet deze ca. een uur in de oven. Kijk na een half uur of de
cake niet te bruin wordt, bij mij was dit wel het geval.....
Mocht dit zo zijn, dek de
cake dan af met een stuk alluminiumfolie.
Prik met een sateprikker in
de cake, komt deze er schoon uit is hij gaar, laat de cake anders nog wat
langer in de oven.
Haal de cake uit de oven en
laat deze op een rooster nog vijf minuten in de vorm. Verwijder dan de vorm en
laat helemaal afkoelen.
Bestuif voor het opdienen
met poedersuiker, dat hoeft niet maar bij mij was hij iets te donker...
Lijkt me een heerlijke taart! Alles wat essence heet is chemisch. Je hebt ook amandelextract, dat koop je bij Dille & Kamille, dat is wel erg lekker en geeft net die extra amandelsmaak. Wel maar een heel klein beetje gebruiken.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Caroline
Het is net als bij de vanille, die essence moet je echt niet hebben. En wat je zegt altijd maar heel weinig gebruiken anders overheerst het heel erg. Hier geen D&K, maar wel een goede rede om er weer eens eentje te bezoeken :-) Bedankt voor de tip!
VerwijderenGroetjes, Karin