Er komen
niet zo vaak meer recepten van brood op de blog, het meeste wat we bakken staat
erop.
Maar soms
komt er toch weer iets nieuws voorbij wat zeker het bloggen waard is.
Deze
hamburgerbroodjes bijvoorbeeld.
We hebben al
vaker zulke broodjes gebakken maar deze staan met stip op nummer 1, wat zijn ze
lekker. Ze heten hamburgerbroodjes maar dat is te kort door de bocht, deze
broodjes zijn lekker met alles. Beetje roomboter en een lekkere jam.....
gebakje gelijk.
De broodjes
zijn niet moeilijk te maken, het kost alleen wat tijd. Je moet de avond van
tevoren al beginnen met het voordeeg maar dat komt de smaak zeker ten goede.
Het recept
komt uit het boek 'De Veldkeuken' het kookboek van het restaurant de Veldkeuken
op landgoed Amelisweerd in Utrecht. Het concept, de recepten alles spreekt ons
aan, dit restaurant en ook het landgoed staat dan ook bovenaan ons lijstje waar
we komend jaar naartoe willen.
Ingrediënten voordeeg:
1 g
gedroogde gist
75 g water
125 g bloem
4.5 g zout
Bereidingswijze
voordeeg:
Doe alle ingrediënten
in een kom en kneed hiervan een stevig deeg.
Doe het deeg
in een licht met olie ingevette kom en zet het voor 2 tot 3 uur afgedekt weg op
kamertemperatuur. Zet het daarna tot de
volgende dag in de koelkast.
Ik maak het
deeg rond 19.00 uur en zet het om 22.00 in de koelkast.
De volgende
morgen haal ik het er 8.00 uit en laat het een uurtje op temperatuur komen.
Ingrediënten voor de volgende dag:
3 g
gedroogde gist
200 g water
375 g bloem
7 g zout
15 g suiker
1 ei
losgeklopt
50 g boter,
op kamertemperatuur
Om te
bestrijken:
klein beetje
achtergehouden ei
100 g
sesamzaad
Bereidingswijze:
Haal het
deeg van gister uit de koelkast en laat dit ca. een uur op temperatuur komen.
Doe de gist,
water, bloem, zout, suiker en het grootste gedeelte van het ei in een kom (houd iets
over om de bollen te bestrijken).
Kneed dit tot
een soepel deeg, voeg het voordeeg toe en kneed nog eens 10 minuten. Kneed er
als laatste de boter door tot deze goed is opgenomen.
Doe het deeg
over in een licht met olie ingevette kom, dek deze af en laat op
kamertemperatuur een uur rijzen.
Haal het
deeg uit de kom en verdeel het in 8-10 stukken, net hoe groot je de bollen
wilt.
Maak van de
stukken deeg bolletjes door deze onder je handpalm over het werkblad te
draaien. Het gaat erom dat een beetje spanning op de bolletjes komt te staan.
Hier een
duidelijk filmpje hoe dat werkt.
Bestrijk ze
met een kwastje met het achtergehouden ei, heb je dit niet gedaan gebruik dan
een nieuw losgeklopt ei. Bestrooi de bolletjes met sesamzaad, of doe wat
sesamzaad in op een bordje en doop de bolletjes daarin.
Leg de
bolletjes met genoeg tussenruimte op een bakplaat en laat deze ca. 1.5 tot 2
uur afgedekt met een theedoek op kamertemperatuur rijzen.
Verwarm de
oven voor tot 240 °C.
Zet een
braadslede onderin de oven en laat deze meeverwarmen.
Plaats de
broodjes in de oven en giet 100 ml water in de braadslede, sluit gelijk de
ovendeur.
Bak de
broodjes ca. 10 minuten, maar let op het kan ineens heel vlug gaan.
Haal de broodjes uit de oven en laat deze op een rooster afkoelen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten