Menu

zaterdag 25 november 2017

Hamburgerbroodjes





Er komen niet zo vaak meer recepten van brood op de blog, het meeste wat we bakken staat erop.
Maar soms komt er toch weer iets nieuws voorbij wat zeker het bloggen waard is.
Deze hamburgerbroodjes bijvoorbeeld.
We hebben al vaker zulke broodjes gebakken maar deze staan met stip op nummer 1, wat zijn ze lekker. Ze heten hamburgerbroodjes maar dat is te kort door de bocht, deze broodjes zijn lekker met alles. Beetje roomboter en een lekkere jam..... gebakje gelijk.

De broodjes zijn niet moeilijk te maken, het kost alleen wat tijd. Je moet de avond van tevoren al beginnen met het voordeeg maar dat komt de smaak zeker ten goede.

Het recept komt uit het boek 'De Veldkeuken' het kookboek van het restaurant de Veldkeuken op landgoed Amelisweerd in Utrecht. Het concept, de recepten alles spreekt ons aan, dit restaurant en ook het landgoed staat dan ook bovenaan ons lijstje waar we komend jaar naartoe willen.



Ingrediënten voordeeg:

1 g gedroogde gist
75 g water
125 g bloem
4.5 g zout


Bereidingswijze voordeeg:

Doe alle ingrediënten in een kom en kneed hiervan een stevig deeg.
Doe het deeg in een licht met olie ingevette kom en zet het voor 2 tot 3 uur afgedekt weg op kamertemperatuur.  Zet het daarna tot de volgende dag in de koelkast.

Ik maak het deeg rond 19.00 uur en zet het om 22.00 in de koelkast.
De volgende morgen haal ik het er 8.00 uit en laat het een uurtje op temperatuur komen.

Ingrediënten voor de volgende dag:

3 g gedroogde gist
200 g water
375 g bloem
7 g zout
15 g suiker
1 ei losgeklopt
50 g boter, op kamertemperatuur

Om te bestrijken:
klein beetje achtergehouden ei
100 g sesamzaad

Bereidingswijze:
Haal het deeg van gister uit de koelkast en laat dit ca. een uur op temperatuur komen.
Doe de gist, water, bloem, zout, suiker en het grootste gedeelte van het ei in een kom (houd iets over om de bollen te bestrijken).
Kneed dit tot een soepel deeg, voeg het voordeeg toe en kneed nog eens 10 minuten. Kneed er als laatste de boter door tot deze goed is opgenomen.
Doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom, dek deze af en laat op kamertemperatuur een uur rijzen.

Haal het deeg uit de kom en verdeel het in 8-10 stukken, net hoe groot je de bollen wilt.
Maak van de stukken deeg bolletjes door deze onder je handpalm over het werkblad te draaien. Het gaat erom dat een beetje spanning op de bolletjes komt te staan.
Hier een duidelijk filmpje hoe dat werkt.



Bestrijk ze met een kwastje met het achtergehouden ei, heb je dit niet gedaan gebruik dan een nieuw losgeklopt ei. Bestrooi de bolletjes met sesamzaad, of doe wat sesamzaad in op een bordje en doop de bolletjes daarin.
Leg de bolletjes met genoeg tussenruimte op een bakplaat en laat deze ca. 1.5 tot 2 uur afgedekt met een theedoek op kamertemperatuur rijzen.

Verwarm de oven voor tot 240 °C.
Zet een braadslede onderin de oven en laat deze meeverwarmen.
Plaats de broodjes in de oven en giet 100 ml water in de braadslede, sluit gelijk de ovendeur.
Bak de broodjes ca. 10 minuten, maar let op het kan ineens heel vlug gaan.
Haal de broodjes uit de oven en laat deze op een rooster afkoelen.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten