Het zal de Ottolenghi-fans niet zijn
ontgaan dat er weer een nieuw boek van hem uit is.
Sweet, een boek zoals de naam al
doet vermoeden, vol met zoet. En dat in deze tijd, dat er juist zoveel
negatiefs over suiker in de media is. En niet onterecht, suiker is gewoon niet
gezond.
Wij proberen het dan ook zo min
mogelijk te gebruiken, maar als je van bakken houdt dan valt het niet mee om
dat zonder suiker te doen. Het kan wel, maar je kunt niet klakkeloos een recept
maken en de suiker weglaten. Dat zijn gewoon andere recepten.
Dit soort recepten gebruik ik doordeweeks,
maar in het weekend mag er gezondigd worden, dus word er met suiker gebakken.
Zo ook deze taart van Ottolenghi.
Dit recept komt niet uit 'Sweet'
omdat ik deze (nog) niet heb. In zijn andere boeken staan ook 'sweets' die ik
nog niet gebakken heb, die eerst maar eens uitproberen.
Deze is in ieder geval goed gekeurd,
op naar de volgende.
En wie weet ligt 'Sweet' straks wel
onder de kerstboom :-)
Ingrediënten:
80 g rozijnen (sultana's)
4 el water
280 g bloem
½ tl kaneel
¼ tl zout
½ tl bakpoeder
1¼ tl zuiveringszout (baking soda)
120 ml olijfolie
160 g fijne kristalsuiker
½ vanillestokje, het merg eruit
geschraapt
2 eieren, losgeklopt
3 goudreinetten, geschild en in
blokjes van 1 cm
geraspte schil van 1 citroen
2 eiwitten
poedersuiker om te bestuiven
(optioneel)
Ahornglazuur:
100 g boter, op kamertemperatuur
100 g lichte rietsuiker
85 ml ahornsiroop
220 g verse roomkaas, op
kamertemperatuur
Springvorm ø 20 cm ingevet en de bodem bekleed met bakpapier
Ik vond de taart erg hoog dus gebruik ik de volgende keer een springvorm
ø 24 cm
Doe de rozijnen met het water in een klein pannetje en zet deze op laag
vuur tot de rozijnen al het water hebben opgnomen. Laat afkoelen.
Verwarm de oven tot 170 °C.
Zeef de bloem, kaneel, bakpoeder en zuiveringszout boven een kom en zet
opzij.
Doe de olijfolie met de suiker en het merg van het vanillestokje in een kom
en klop dit goed door elkaar. Voeg geleidelijk de losgeklopte eieren toe. Het
moet een mooi glad en dik mengsel zijn. Meng er de appelblokjes, rozijnen en
citroenschil door. En spatel er als laatste het gezeefde bloemmengsel door.
Klop de eiwitten in een schone kom stijf en spatel het in twee porties
door het beslag. Probeer er zoveel mogelijk lucht in te houden.
Giet het beslag in de vorm, strijk de bovenkant glad en bak hem in ca.
1.5 uur gaar.
Een ingestoken spies moet er schoon uitkomen.
Haal de taart uit de oven en laat deze in de vorm op een rooster
afkoelen.
Maak ondertussen de glazuur.
Klop de boter, rietsuiker en ahornsiroop tot een luchtige massa. Voeg de
roomkaas toe en klop net zolang tot het mooi glad is. Dit kan met de hand maar
met een elektrische mixer of standmixer gaat het een stuk makkelijker.
Snijd de taart, als deze helemaal is afgekoeld, horizontaal doormidden.
Als de bovenkant erg bol is, moet er een plak af zodat je een platte bovenkant
hebt. Ik heb dit niet gedaan omdat ik niet genoeg roomkaas had om ook de
bovenkant te bestrijken.
Bestrijk de onderste helft met de helft van het glazuur. Zet de
bovenkant erop en bestrijk deze met de rest van het glazuur. Je kunt hem nu nog
bestuiven met poedersuiker als je dat wilt.
Ik had niet genoeg roomkaas in huis om het hele recept te maken. Ik heb
er alleen roomkaas tussen gedaan. De volgende keer zou ik ook de bovenkant
bestrijken met roomkaas, het voegt echt wel iets toe.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten