woensdag 18 maart 2015

Hartige taart met rode ui en kaas





Het nieuwe moestuinseizoen is weer begonnen, hoogste tijd om de oude voorraad op te maken.
Echt veel oude voorraad hebben we niet, de aardappels zijn zo goed als op, nog een stuk of 10 bollen knoflook, uien en sjalotten loopt ook op zijn einde.
Tijdens het schonen van de uien kwam ik erachter dat er nog een kratje rode uien onder de 'gewone' uien stond. Daar is dus nog meer dan genoeg van, tijd om daar wat mee te maken.
De boeken van Sarah Raven vind ik super omdat hier recepten in staan die helemaal passen bij een eigen moestuin.
Deze hartige taart met rode ui komt uit 'Eten met familie en vrienden' haar tweede boek.
Een heerlijke hartige taart waar 4 rode uien in gingen, ze zijn nog lang niet op, ik zal eens kijken wat ik er nog meer mee kan maken.

Ingrediënten voor de bodem:

200 g bloem
snufje zout
100 g koude boter in blokjes
taartvorm van ø 26-28cm met een lossen bodem, ingevet

Bereidingswijze bodem:

Zeef de bloem met het zout boven een kom en wrijf de boter met door met je vingertoppen zodat je een kruimelig mengsel krijgt. Voeg zoveel koud water toe dat het deeg een bal vormt. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg deze minstens een uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C. en laat een bakplaat mee verwarmen.
Rol het deeg uit tot een dikte van 3-4 mm en bekleed hiermee de taartvorm. Je kunt de randen nu bijsnijden maar het kan ook na het bakken.
Prik met een vork gaatjes in de bodem en leg er een vel bakpapier of aluminiumfolie op. Vul de vorm met een blinde vulling van droge bonen, rijst of bakknikkers.
Zet de bodem op de hete bakplaat en bak hem ca. 15 minuten. Verwijder de blinde vulling en het papier. Zet de bodem weer in de oven en bak deze nog 5 minuten.
Haal de bodem uit de oven.
Je kunt de bodem af laten koelen en later verder gaan maar je kunt het ook nu afmaken.

Ingrediënten vulling:

30 g boter
2 el olijfolie
3-4 grote rode uien, in halve ringen
1 el rozemarijn, fijngesnipperd
3 eieren
300 ml crème fraîche of slagroom
150 g kaas, geraspt of in blokjes
                   Parmezaanse-, Goudse-, geiten- of blauwe kaas 
zwarte peper

Bereidingswijze vulling:

Doe de olie met de boter in een pan en bak hierin de uien op laag vuur een half uur zoet en kleverig. Regelmatig omscheppen.
Voeg de rozemarijn toe.

Klop de eieren met crème fraîche of slagroom los. Doe hier de, als je geraspte kaas gebruikt bij.
Schep de uien en de voorgebakken taartvorm en giet het eimengsel erover.
Gebruik je blokjes kaas verdeel deze er dan over.
Als laatste nog een draai met de pepermolen.
Zet de taart in het midden van de oven en bak deze ca. 30-35 minuten tot de taart gaar en ook in het midden stevig is.
Laat de taart voor het opdienen iets afkoelen.
Lekker met een groene salade.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten