Taartje met kruisbessen |
Een heerlijk fris taartje met kruisbessen, Judith heeft het taartje ook al een keer op de blog gezet maar toen met bramen.
Het is weer het 'pruimentaartje' uit het boek 'De Banketbakker' van Cees Holtkamp. Je kunt het taartje dus met allerlei soorten fruit maken, net wat er in het seizoen is of wat je nog in de vriezer hebt.
We vonden dit een geslaagde combinatie, de room met het frisse van de kruisbessen, zeker met het heerlijke weer wat we nu hebben.
Van de zomer ook maar een keertje met verse frambozen maken, maar dat duurt nog wel even....
Fonceerdeeg:
125 g roomboter
125 g witte basterdsuiker
3 g zout
1/2 ei
1 el (15gram) water
250 g bloem
5 g bakpoeder
125 g witte basterdsuiker
3 g zout
1/2 ei
1 el (15gram) water
250 g bloem
5 g bakpoeder
Meng de boter, basterdsuiker, zout, het halve ei en het water.
Kneed vervolgens de bloem en het bakpoeder erdoor.
Ik doe altijd alle ingredienten in de magimix en draai tot het een deegbal is en kneed het dan nog even door met de hand.
Laat het deeg voor gebruik enige uren rusten in de koelkast.
Ingrediënten voor de vulling:
200 ml crème fraîche
merg van een half vanillestokje
1 ei
40 gram suiker
200 ml crème fraîche
merg van een half vanillestokje
1 ei
40 gram suiker
ongeveer 50 kruisbessen
Vlaaipan (bakvorm) 24cm
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 °C
Bekleed de bodem van een vlaaipan van ø24cm en 2.5cm hoog met 250 gram fonceerdeeg.
Meng de crème fraîche met de suiker, vanille en het losgeklopte ei en giet dit op het deeg.
Verdeel de (bevroren) kruisbessen erover.
Bak de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Heerlijk taartje! Ik heb 'm al twee keer gemaakt met kleine donkerrode kruisbessen en aalbessen uit eigen tuin. Dank voor het recept!
BeantwoordenVerwijderenWat leuk om te lezen Anna!
VerwijderenHier ook kruisbessen, kan het taartje ook wel weer eens maken, dankjewel voor de tip ;-)
Groetjes,
Karin