Ik ben op dit moment helemaal van
het fermenteren, we vinden het lekker, het is heel erg gezond. Er staan dus potten in allerlei maten met diverse groentes
te pruttelen op de vensterbank.
Wortel, rode biet, venkel, citroen,
knolselderij, rode kool, witte kool en dan deze kimchi.
Kimchi is de Koraanse zuurkool, het
wordt daar al heel lang gegeten en elke familie heeft zo zijn eigen recept.
Onze eigen zuurkool wordt gemaakt van witte kool met een toevoeging van
bijvoorbeeld karwijzaad, jeneverbes en peper. De Koreaanse zuurkool wordt
gemaakt van Chinese kool met bijvoorbeeld wortel, knoflook, gember, bosui,
paprika, radijs en zo ongetwijfeld nog wel een paar groentes. Als extra
smaakmakers wordt vaak paprikapoeder, cayennepeper, sambal, ansjovis en vissaus
gebruikt. Ik heb een vegetarische variant gemaakt dus de vissaus en ansjovis
weggelaten.
Ingrediënten:
1 Chinese kool (450 g)
1 stengeluitjes, in dunne plakjes
200 g wortel, in dunne plakjes
10 g gember, grof gehakt
1 rode paprika, en reepjes
3 tenen knoflook, fijn gehakt
¼
tl sambal of cayennepeper naar smaak
5 g suiker
11 g zeezout of de zoutoplossing als hieronder
Of maak een pekelwater van 5%, bijvoorbeeld een liter water met 50 gram zout. Roer tot het zout is opgelost en giet dit op de groente.
Laat dan wel de 11 gram zout weg uit het recept!
Of maak een pekelwater van 5%, bijvoorbeeld een liter water met 50 gram zout. Roer tot het zout is opgelost en giet dit op de groente.
Laat dan wel de 11 gram zout weg uit het recept!
Bereidingswijze:
Snijd de kool in repen en meng deze
met de overige ingrediënten in een grote kom.
Kneed of stamp met de achterkant van
een deegroller of pureestamper tot er vocht vrijkomt.
Schep alles over in een weckpot of
andere grote pot. Leg er iets zwaars op zodat
de groente onder het vocht blijft. sluit de pot af met een deksel of een
stukje kaasdoek. Ik gebruik een weckpot met een klemdeksel, deze maak ik
dagelijks even open om te ontgassen. Zet de pot ca. een week weg op
kamertemperatuur, proef of het je het zo lekker vind. Hoe langer je het op
kamertemperatuur laat staan hoe zuurder de kimchi zal worden. Vind je het zuur
genoeg zet het dan in de koelkast, dit zal de fermentatie nagenoeg stoppen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten