En weer een recept met boerenkool,
en weer geen stamppot.... Je kunt zo veel meer met boerenkool dan stamppot
maken.
Deze keer een Oosters getint
gerecht. De boerenkool wordt eerst kort gekookt of gestoomd en daarna gesmoord
met een beetje ketjap en sesamolie. Super simpel maar heel erg lekker. Wij
hadden er zilvervliesrijst bij.
Het recept komt uit Plenty More van
Ottolenghi. Eerst dacht ik dat dit boek Plenty niet zou evenaren maar als ik
zie wat ik er al uit gekookt heb, wordt dit net zo'n topper.
Ingrediƫnten 4 personen (of 2 flinke eters)
500 g boerenkool, blad zonder
stelen, grof gehakt
1 el olijfolie
3 tenen knoflook, in dunne plakjes
1.5 el ketjap manis (de zoete
ketjap)
1 tl sesamolie
1½ el sesamzaad, geroosterd
2 el bloem
8 sjalotten, gepeld en in dunne
ringen (140 g)
120 ml zonnebloemolie, voor het
frituren van de sjalot
zout
Bereidingswijze:
Kook of stoom de boerenkool in ca. 4
minuten. Giet af en laat uitlekken.
Doe de sjalotringen met de bloem in
een flinke kom en meng zodat alle ringen met een bloemlaagje zijn omhult.
Verhit de zonnebloemolie in een klein pannetje op halfhoog vuur. Doe als de
olie goed heet is er een handje van de sjalotten in en bak deze ca. 5 minuten
tot de ze mooi goudbruin en knapperig zijn. Schep de sjalotten eruit met een
schuimspaan en doe ze op een met keukenpapier bekleed bord. Bestrooi met een
beetje zout en bak zo alle sjalotten.
Verhit de olijfolie in een flinke
hapjespan of wok. Bak de knoflook op halfhoog vuur ca. 2 minuten goudbruin en
krokant. Voeg de boerenkool toe en schep goed door elkaar. Voeg de ketjap en
sesamolie toe en laat alles een paar minuten smoren tot de kool zachter is en
de vloeistof verdampt.
Doe er het sesamzaad en een ¼
tl zout bij en meng door elkaar. Verdeel de boerenkool op een schaal en verdeel
er de sjalotten over. Je kunt ook alles door elkaar mengen. Lekker met rijst.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten