zaterdag 28 mei 2016

Chocolade-karameltaart uit Frankrijk






Dit is een chocolade-karameltaart uit Frankrijk van vrienden van mijn collega Bas.
Bas was naar Frankrijk geweest om met Franse vrienden een paar dagen te trialen (motortrial).
Zoals daar gebruikelijk is besteden ze meer aandacht aan 't eten dan hier en nemen daar dan ook de tijd voor. In Frankrijk nemen ze eigenlijk overal de tijd voor… maar dat is een ander verhaal.

Afijn, na de maaltijd komt het toetje voor de dag en dat bleek deze taart te zijn. Het gaat dan maar om een klein puntje als toegift maar is lekker in z'n eenvoud en het gaat tenslotte niet om het lijf vol.
Bas is gek op chocola dus kwam het recept mee terug naar Holland.
Omdat we op het werk ook wel over eten praten kwam deze taart ook ter sprake en kreeg ik het recept mee.
Het enige verschil met de Franse manier is dat ik geen gebruik maak van de 'Carambar', karamel staafjes die daar in alle soorten en maten te koop zijn. Hier dus niet en moet je zelf karamel maken zoals hier verder wordt beschreven.
Omdat ik meer van het broodbakken ben en collega Bas enthousiast aan 't bakken sloeg, leek het mij wel leuk om mij ook eens in 'taartenland' te begeven. Zie hieronder dus het resultaat.

Het recept is uit het Frans vertaald (niet met de Franse slag) en aangevuld.
De taart bestaat uit een bodem en rand van deeg, met daarin eerst een laag karamel en daar bovenop een laag chocolade.
Al met al heel zoet, slecht en verkeerd maar wel heel lekker !

Ingrediënten bodem:
200 g bloem
100 g kristalsuiker
100 g boter
3,5 g gist
80 g crème fraîche
mespuntje zout

Doe de ingrediënten in een kom en kneed het deeg met de hand tot een klont.
Wikkel het deeg in plastic folie en laat het een kwartiertje rusten op het werkblad.
Bestrooi je werkblad royaal met bloem, rol het deeg met een roller hierop uit tot het gewenste formaat voor een lage taartvorm (met losse bodem) van ongeveer 25 cm en bedek de bodem en rand met het deeg.
Prik met een vork wat gaten in de bodem anders gaat de bodem tijdens het bakken bolstaan.

Zet de vorm in de oven en bak de bodem af in 20 minuten op 180 C.
Laat de bodem eerst in de vorm wat afkoelen zodat deze loskomt van de wand en schuif 'm dan op een rooster om verder af te koelen.

Ingrediënten Karamel:
220 g kant-en-klare  karamel (carambar) of 220 g kristalsuiker
55 g crème fraîche
mespuntje zout

Het originele recept gaat uit van kant-en-klare  zachte karamelsnoep uit een zak.
Smelt deze karamel, doe de crème fraîche erbij en roer het geheel goed door.

Omdat deze karamelsnoep hier niet te krijgen is, maken we de karamel zelf.
Doe een klein beetje water in een pan, doe vervolgens de suiker erbij en smelt dit op middelhoog vuur tot deze lekker bruin van kleur is (karamelkleur). Schudt tussentijds de pan een beetje heen en weer. Haal de pan van het vuur en giet vervolgens de crème fraîche erbij en roer het geheel nu pas goed door tot het een mooie egale massa is.
Verdeel het geheel vervolgens over de bodem van de taart en strijk het glad.

Ingrediënten Chocolade:
200 g chocolade (melk of puur)
65 g crème fraîche

Smelt de chocolade in een kom boven een pan met kokend water (au-bain-marie) en doe, als het gesmolten is, de crème fraîche erbij en roer het geheel goed door.
Verdeel het chocolademengsel vervolgens over de laag karamel die al wat is opgestijfd en strijk het geheel glad.
Laat het geheel nu afkoelen. Eet smakelijk !






4 opmerkingen:

  1. Karamel is zo lekker. En dat dan in een taartje ..... 😋

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zoet, zoeter, zoetst.... maar voor een keer wel heel erg lekker ;-)

      Verwijderen
  2. Reacties
    1. Nou dan zit er maar een ding op...... zelf maken of hier naartoe komen en vragen of Chef Renty er weer eentje maakt ;-)

      Verwijderen