Dit is een chocolade-karameltaart
uit Frankrijk van vrienden van mijn collega Bas.
Bas was naar Frankrijk
geweest om met Franse vrienden een paar dagen te trialen (motortrial).
Zoals daar
gebruikelijk is besteden ze meer aandacht aan 't eten dan hier en nemen daar
dan ook de tijd voor. In Frankrijk nemen ze eigenlijk overal de tijd voor… maar
dat is een ander verhaal.
Afijn, na de maaltijd
komt het toetje voor de dag en dat bleek deze taart te zijn. Het gaat dan maar
om een klein puntje als toegift maar is lekker in z'n eenvoud en het gaat
tenslotte niet om het lijf vol.
Bas is gek op chocola
dus kwam het recept mee terug naar Holland.
Omdat we op het werk
ook wel over eten praten kwam deze taart ook ter sprake en kreeg ik het recept
mee.
Het enige verschil met
de Franse manier is dat ik geen gebruik maak van de 'Carambar', karamel
staafjes die daar in alle soorten en maten te koop zijn. Hier dus niet en moet
je zelf karamel maken zoals hier verder wordt beschreven.
Omdat ik meer van het
broodbakken ben en collega Bas enthousiast aan 't bakken sloeg, leek het mij
wel leuk om mij ook eens in 'taartenland' te begeven. Zie hieronder dus het
resultaat.
Het recept is uit het
Frans vertaald (niet met de Franse slag) en aangevuld.
De taart bestaat uit
een bodem en rand van deeg, met daarin eerst een laag karamel en daar bovenop
een laag chocolade.
Al met al heel zoet,
slecht en verkeerd maar wel heel lekker !
Ingrediënten
bodem:
200 g bloem
100 g kristalsuiker
100 g boter
3,5 g gist
80 g crème fraîche
mespuntje zout
Doe de ingrediënten in
een kom en kneed het deeg met de hand tot een klont.
Wikkel het deeg in
plastic folie en laat het een kwartiertje rusten op het werkblad.
Bestrooi je werkblad
royaal met bloem, rol het deeg met een roller hierop uit tot het gewenste
formaat voor een lage taartvorm (met losse bodem) van ongeveer 25 cm en bedek
de bodem en rand met het deeg.
Prik met een vork wat
gaten in de bodem anders gaat de bodem tijdens het bakken bolstaan.
Zet de vorm in de oven
en bak de bodem af in 20 minuten op 180 C.
Laat de bodem eerst in
de vorm wat afkoelen zodat deze loskomt van de wand en schuif 'm dan op een
rooster om verder af te koelen.
Ingrediënten
Karamel:
220 g kant-en-klare karamel (carambar) of 220 g kristalsuiker
55 g crème fraîche
mespuntje zout
Het originele recept
gaat uit van kant-en-klare zachte karamelsnoep
uit een zak.
Smelt deze karamel,
doe de crème fraîche erbij en roer het geheel goed door.
Omdat deze
karamelsnoep hier niet te krijgen is, maken we de karamel zelf.
Doe een klein beetje
water in een pan, doe vervolgens de suiker erbij en smelt dit op middelhoog
vuur tot deze lekker bruin van kleur is (karamelkleur). Schudt tussentijds de
pan een beetje heen en weer. Haal de pan van het vuur en giet vervolgens de
crème fraîche erbij en roer het geheel nu pas goed door tot het een mooie egale
massa is.
Verdeel het geheel
vervolgens over de bodem van de taart en strijk het glad.
Ingrediënten
Chocolade:
200 g chocolade (melk
of puur)
65 g crème fraîche
Smelt de chocolade in
een kom boven een pan met kokend water (au-bain-marie) en doe, als het
gesmolten is, de crème fraîche erbij en roer het geheel goed door.
Verdeel het chocolademengsel
vervolgens over de laag karamel die al wat is opgestijfd en strijk het geheel glad.
Laat het geheel nu
afkoelen. Eet smakelijk !
Karamel is zo lekker. En dat dan in een taartje ..... 😋
BeantwoordenVerwijderenZoet, zoeter, zoetst.... maar voor een keer wel heel erg lekker ;-)
VerwijderenIk wil zo een hap nemen. Mjam!
BeantwoordenVerwijderenNou dan zit er maar een ding op...... zelf maken of hier naartoe komen en vragen of Chef Renty er weer eentje maakt ;-)
Verwijderen