Af en toe eten we patat, het liefst van eigen aardappels maar sowieso altijd zelf gesneden en gebakken.
Het is een klusje voor Evert, hij vind het leuk en dan kan hij zelf de hoeveelheid bepalen…..
Hij schilt, wast, snijd, wast nog een keer, droogt, bakt voor en bakt af (en eet).
Ik ben dan voor wat erbij, falafel, loempiaatjes of zoals gister een hamburger.
Geïnspireerd op Judith haar burger van vorige week, die zag er zo lekker uit.
Ik wilde alleen een vega burger maken, dat is een kikkererwtenburger geworden. Hamburgerbroodjes hadden we nog in de vriezer dus dat was een makkie.
Hoe bakken wij patat:
Schil de gewenste hoeveelheid aardappels.
Was deze en snijd ze in plakken en daarna in repen, de dikte die jij lekker vindt.
Je kunt natuurlijk ook een patatsnijder gebruiken maar wij snijden ze altijd met de hand.
Was de gesneden patat goed, zodat al het zetmeel ervan af is.
Droog de patat in een schone theedoek.
Bak de patat 6 minuten voor in een frituurpan of een pan met vet of olie op 160 graden.
Doe dit niet in al te grote porties, anders koelt het vet of olie teveel terug.
Laat de voorgebakken patat helemaal afkoelen.
Verhit de olie of vet naar 190 graden en bak de patat nog 1 á twee minuten af tot ze goudbruin zijn.
Dit is afhankelijk van het aardappelras, het ene ras kleurt sneller dan het andere.
Dit is afhankelijk van het aardappelras, het ene ras kleurt sneller dan het andere.
Even uit laten lekken op keukenpapier, bestrooien met zout en eten maar.
Jaaa lekker!
BeantwoordenVerwijderenHet is dat ik al iets anders in de planning had voor vandaag, anders was het patat geworden.
Leuk met alle foto's erbij.
Hoi Karin en Judith,
BeantwoordenVerwijderenik heb jullie blog genomineerd voor een Liebster Award. Kijk eens op: http://tijmensuikerbiet.blogspot.nl/2013/04/nee-zo-ging-het-niet-maar-ik-kreeg-wel.html
Veel plezier ermee en wie weet hoeveel nieuwe kijkers dit weer oplevert!
Dankjewel Theo! Erg leuk dat je dat gedaan hebt :)
BeantwoordenVerwijderenzelf gesneden patat is altijd het best om van te beginnen. Jouw frieten zien er wel wat bruin uit op het einde. Misschien iets lagere temperatuur kiezen?
BeantwoordenVerwijderenHet klopt dat ze wat aan de bruine kant zijn,dat komt door het aardappelras wat gebruikt is. Het ene ras blijft bleek en het andere ras is na het voorbakken al bijna op kleur. Wij vinden bruine patat lekker dus dat valt dan weer mee :-)
Verwijderen