donderdag 25 april 2013

Pitabroodjes

Pitabroodjes

Zelf pitabroodjes maken, niet moeilijk en zo veel lekkerder dan uit de winkel.
Het meeste werk is het wachten maar als ze eenmaal in de oven gaan zijn ze binnen een paar minuten klaar.
Het is heel leuk om te zien hoe de broodjes opbollen.
Het enige wat ik niet helemaal snap is dat de bovenkant (het opgebolde gedeelte) veel dunner is dan de onderkant.
Desalniettemin smaken ze super!


Ingrediënten voor 8 flinke broodjes:

575 gram bloem
340 ml water
6 gram gist
60 gram honing
9 gram zout
40 gram olie (olijfolie of zonnebloemolie)

Bereidingswijze:

Meng de bloem, water, gist en honing door elkaar tot het een een bal vormt. Laat dit 10 minuten rusten.
Doe het zout en de olie er door en kneed er een soepel deeg van.
Maak er een bol van zodra het deeg goed is.
Vet een kom in met olie en leg het deeg erin. Keer het deeg een keer zodat alle kanten bedekt zijn met wat olie.
Dek de kom af met vershoudfolie of een douchemuts.
Laat het 90 minuten rijzen (of tot het 2 x zo groot is geworden, dit ligt aan de omgevingstemperatuur)
Verwarm de oven voor, op de heetste stand, 250° C of meer.
Laat gelijk een bakplaat of als je die hebt een pizzasteen mee verwarmen.




Zodra het deeg is gerezen haal je het uit de kom, druk het plat verdeel het in 8 stukjes en vorm er bolletjes van. 
Strooi een beetje bloem op het werkvlak (om plakken te voorkomen).
Maak nu van de bolletjes platte broodjes van ongeveer 15 centimeter in doorsnede.
Dit kun je met je handen doen maar ook met een deegroller.



Leg de pita broodjes op de hete pizzasteen of bakblik en bak ze ± 3 minuten. Zodra ze opbollen zijn ze klaar. 
Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
Snijd de pita broodjes open en vul ze met wat je lekker vind, dit kan van alles zijn; falafel, shoarma, vis, vlees, kaas of de overheerlijke tuinbonen salade van Ottolenghi, eerder op dit blog geplaatst.



Pitabroodje met tuinbonensalade



Geen opmerkingen:

Een reactie posten